Ağaçları orta büyüklüktedir. Meyve oranı yüksek , düzenli ve verimlidir. Meyve orta irilikte olup, morumsu kırmızı renkte ve hafif dumanlıdır.
Avrupa grubu eriklerin içinde en çok tercih edilen çeşit edilen ve yetiştiriciliği yapılan Stanley erik türüdür. Japon grubu erikler pazarda ve halk arasında İtalyan eriği olarakta bilinirler. Çoğu kendine kısır veya kısmen kendine verimli olduğundan tozlayıcıları ile birlikte dikilmeleri zorunludur.
Meyve hasat zamanı - Sonbahar ayları.
Bütün dünyadaki erik çeşitlerinin sayısı, 2.000'den fazladır. Türkiye'de yetiştirilen çeşitlerin sayısı da 200'ün üstündedir. Erikler olgunluk zamanlarına, kullanma şekillerine göre çeşitlere ayrılır.
Hasat olumu; 10-15 Eylül tarihlerindedir. Soğuk hava depo koşullarında yaklaşık 3 ay, kontrollü atmosferde ise 4 ay özelliklerini yitirmeden muhafaza edilebilir. Bu özelliğinden dolayı yetiştiriciliği yaygınlaşmıştır.
İlgili 43 soru bulundu
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur. Et dokusu incedir. Meyve eti sarı ve gevrektir. Olgunluk ilerledikçe yeme kalitesi artar.
Mevsimi dışında üretildiği zamanlarda az ve zorlu şartlar altında yetiştirilmesi nedeniyle kış aylarında yeşil eriğin fiyatı yükseliyor. Üzerine büyük kentlere nakliyesi ve tanzim edilmesi maliyetleri eklenince pazar ve manav tezgahlarındaki 'can eriğin' tüketici fiyatı uçuk rakamlara ulaşıyor.
Can eriği de papaz eriğine benzer bir formattadır ancak görüntü olarak papaz eriğinden daha yuvarlaktır. Rengi açık yeşildir ve tatlı bir tık daha mayhoştur. Can eriği, oldukça suludur. Papaz eriği kadar etli bir yapısı yoktur.
Yaz aylarının vazgeçilmezlerinden, Magnezyum ve Potasyum kaynağı bir erik olan Mürdüm eriği, gücünü mor renginden alan bir antioksidan kaynağıdır.
Angeleno (Anjelika) Japon Eriği.
Anjelik erik, hemen hemen yaz mevsimi ile eş zamanlı olarak başlar ve yaz boyunca tadabileceğiniz en lezzetli erik türlerindendir. Yoğun aroması ve mor rengi ile diğer eriklerden bariz bir şekilde ayrışır . Papaz erik ve can eriğe kıyasla daha yumuşaktır. Marmelat ve komposto yapımına çok uygundur.
Ülkemizde de farklı isimler ve olgunlaşma evreleriyle tanınan kırmızı erik genellikle "mürdüm eriği, can eriği, papaz eriği ya da tatlı üryani eriği" isimleriyle karşımıza çıkar.
Anavatanı Asya ülkeleri olan mürdüm eriği mor bir renge sahiptir. Ülkemizde de son 10 yıldır popüler oldu. Japon eriği olarak da bilinen mürdüm eriği hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık.
Mürdüm eriği olarak da bilinen siyah erikler, en lezzetli ve yoğun tüketilen meyvelerden biridir.
Anadolu'da yetişen eriğin ismi rivayete göre papaz değil, 'Tapaz'mış ancak zamanla insanlar 'Papaz Eriği' demiş. Biz de ismini imam olarak değiştirdik." Manav Topuz, imam eriğini tadan bazı müşterilerinin "İmam Eriği daha tatlı, daha lezzetliymiş" diye espri yaptığını sözlerine ekledi.
Can eriği: Papaz eriğine göre daha yuvarlak, açık yeşil, mayhoş ve suludur.
Gülgiller familyasının Rosaceae ailesinden olan mürdüm eriğinin anavatanı Anadolu'dur. Daha sonra Kafkasya'ya, ardından da Hazar Denizi çevresine ve dünyaya yayılan bu erik çeşidi kışların ılık geçtiği bölgelerde yetişir.
Erik genellikle Ege, Marmara ve Akdeniz illerinde kolayca yetişebilir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
Mürdüm eriği halk arasında kara erik ya da bardak eriği şeklinde de adlandırılmaktadır.
Kokusu ve hafif ekşi tadıyla sağlıklı bir meyve seçeneği olan anjelika erik, ülkemizde de sevilerek tüketilmektedir.
Mürdüm eriği halk arasında; kara erik veya bardak erik olarak da adlandırılmaktadır. Genellikle meyvesi daha iri, tatlı ve sulu olup ağustos ve eylül aylarında olgunlaşmaktadır.
Japon elması, Çin eriği olarak da bilinen Trabzon hurması, vücudun vitamin ihtiyacını karşılayarak hastalıklara karşı koruyor. Japon hurması, Japon elması, Çin eriği, Doğu hurması olarak da bilinen Trabzon hurması, yöre yöre, il il çok çeşitli isimlerle adlandırılır.
Güvem eriği nispeten az bakım gerektiren, yavaş büyüyen, kompakt, dikenli, çok dallı bir çalı veya siyahımsı bir kabuğa sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri