İstanbul'da 1917 Ekim Devrimi'nden sonra kente gelen Beyaz Rusların açtığı lokantalar sayesinde yaygınlaştı. Türkiye'de Soğuk Savaş yıllarında ideolojik nedenlerle adı "Amerikan salatası" olmuştur. Türkiye'de "komünizm tehdidi" salatanın "Amerikan Salatası" olarak anılmasına yol açtı.
İlk olarak Moskova'da Lucien Olivier tarafından yapılan rus salatası, 19. yüzyılda dünyanın birçok yerine yayılmaya başladı. Türkiye'ye Rusların açtığı restoranlar sayesinde gelen bu besin, 'olivye salatası' olarak da bilinir. Salatanın içerisinde garnitür sebzeleri ve patates kullanılır.
Rus salatası ve Amerikan salatası farkı çoğu kişi tarafından merak edilen bir konudur. İkisi arasındaki fark ise Amerikan salatası sadece sebzelerle yapılmaktadır. Rus salatası da sebzelerle yapılır; ancak içerisinde soğuk et parçaları da bulunur. Bir de bunlar İtalyan salatası ile karıştırılmaktadır.
Bezelye, havuç, patates ayrı ayrı haşlanır. Salam ve turşu jülyen doğranmış olarak eklenir. Mayonez katılarak hepsi karıştırılır. Afiyet olsun.
Küp şeklinde doğranmış haşlanmış patates, havuç, bezelye ile hazırlanan ağırlıklı olarak mayonez ve yoğurtla harmanlanan salatanın çeşitleri olarak Amerikan salatası, Rus salatası ve İtalyan salatası olarak karşımıza çıkıyor. Aslında Amerikan salatası tarifi ile diğer meze tarifleri arasında büyük bir fark yok.
İlgili 37 soru bulundu
Patatesleri küp küp doğrayın. Derin bir kaba patatesleri, lahanayı, soğanı, bezelyeyi, mısırı ve maydanozları ekleyin. Biraz tuz atıp üzerine sosu dökün. Salatayı sosla güzelce harmanlayın servis edin.
Uygun bir kaseye yoğurt, mayonez ve tuzu alarak güzelce çırpalım. Üzerine haşlanmış bezelye, doğradığımız turşular, haşlayıp suyunu süzdüğümüz patates ve havucu da ekleyerek güzelce karıştıralım. Hazır olan Amerikan salatamızı uygun bir servis tabağına alıp, dilediğimiz şekilde süsleyerek servis edebiliriz.
Çin salatası, pirinç ve sebzelerin uyumu ile lezzetli bir soğuk salata çeşididir. Haşlanan kokulu yasmin pirinç ile uyumlu biber, turşu, soğan ve dereotunun yanında zeytinyağlı, limonlu su ile mükemmel bir salata. Salata olduğu gibi öğün olarak ya da garnitür olarak da kullanılabilir.
Rus salatası, 1860'lı yıllarda Moskova'daki Hermitage Restaurant'ın baş aşçısı olan Belçika asıllı Rus Lucien Olivier tarafından icat edildi. Kısa zamanda restoranın en sevilen yemeği haline gelen Rus salatasının tarifi Olivier tarafından ölene kadar titizlikle saklandı. Daha sonra birçok dünya ülkesine yayıldı.
Wakame diğer yenilebilir deniz yosunlarına göre tatlı bir tada sahip. Çoğunlukla çorbalar ve salatalarda servis edilir. Kalorisi düşük, beslenme değeri yüksek. Pirinç sirkesi, şeker, tuz ve zencefilli bu tatlı ekşi wakameli salatalık salatası mükemmel bir garnitür.
Pirinç pilavı pişirilir ve soğumaya bırakılır. Turp, domates, salatalık temizlenir ve küp küp doğranır, karıştırma kabına alınır. Mısır ve soğumuş pirinçi ekledikten sonra salata sosu dökülür ve güzelce karıştırılır. Üzerine dereotu serpilir ve servise hazır.
Derin bir kaba meksika fasulyesini koyun. Üzerine doğradığınız maydanoz, dereotu ve kırmızı biberi ekleyin. Ardından doğranmış kornişon turşu ve 5 yemek kaşığı konserve mısır ekleyin. Son olarak damak tadınıza göre zeytinyağı, limon suyu ve tuz koyup, salatayı iyice karıştırın.
Amerikan salatası, karışık sebze garnitür, mayonez, turşu ile yapılan bir aperatiftir. Mayonez içerdiğinden kalorisinin çoğu yağdan gelir. Bu yüzden kilo kontrolü sağlamak isteyen kişilerin tüketmemeye özen göstermesi gerekir.
Rus salatası aslında1860'lı yıllarda Moskova'daki Hermitage Restaurant'ın baş aşçısı olan Belçika asıllı Rus Lucien Olivier tarafından icat edildi. Kısa zamanda restoranın en sevilen yemeği haline gelen Rus salatasının tarifi Olivier tarafından ölene kadar saklandı. Ancak daha sonra pek çok dünya ülkesine yayıldı.
bizim rus salatası olarak bildiğimiz ve rusça'da (bkz: oliv'e) "alivye" olarak geçen salata aslında 1800'lü yıllarda rusya imparatorluğunda yaşamış belçika yada fransız kökenli şef aşçı olan (bkz: lucien olivier)*'e dayanır. adı da bu şefin soy adı olan olivier'den gelmedir zaten.
Derin bir kapta yoğurt, mayonez, tuz ve dövülmüş sarımsağı koyup çırpalım. Soğuyan makarnayı, patates, havuç, bezelye, kornişon ve mısırları da ilave edip homojen bir karışım elde edene kadar karıştıralım. Tercihen dereotu da ilave edilebilir.
Salatalık turşularını ve yeşillikleri ince ince doğrayın. 2 diş sarımsağı ezin, yoğurdu, turşuları ve yeşillikleri derin bir kap için alıp karıştırın. 1-2 saat dinlendirdiğiniz makarna salatasını servis tabağına alın, mısırları ekleyerek servis yapın.
Amerikan salatası sadece sebzelerle yapılanıdır. Rus salatası sebzelere ek olarak soğuk et parçaları içerir. İtalyan salatası sebzelere ek olarak jülyen kesilmiş salam içerir.
Bir kaba kabağı, ufak ufak doğranmış dereotunu, soğumuş olan patlıcan salatasını, mayonezi, fındığı, sarımsağı, tuzu ve yoğurdu ilave ederek iyice karıştırın. Hazırladığımız karışımı servis tabağına alarak servis edebilirsiniz. Tercihen üzerini dereotu ile süsleyebilirsiniz. Servise hazırdır.
Çingene Salatası (Kahvaltılık) Tarifi Nasıl Yapılır? Sivri biberi, kırmızı biberi ve domatesi doğrayalım, maydanoz ve dereotunu da doğrayalım ve karıştırma kabına alalım ,üzerine lor peynirini, sıvı yağı, pul biberi ve tuzu ilave edip karıştıralım ve servis tabağına alalım. Afiyet olsun.
Yosunu süzün duruladıktan sonra salata kasesine alın. Doğradığınız diğer malzemeleri de yosuna ilave edin. Susam, susam yağı, limon suyu, biber sosu, tuz ve karabiberi ilave edin. Salatayı güzelce harmanlayıp servis edin.
Halk arasında Amerikan salatası olarak bilinse de aslında Rus salatasıdır. Mayonez, yoğurt ve garnitürün enfes bir buluşması olan bu salatayı ara öğün olarak da tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri