KDV'yi vergi makamlarına ödediğinizde, son tüketici satın alma fiyatının bir parçası olarak KDV'yi öder. Yalnızca satın alımlarınızda ödediğiniz KDV'yi geri alabilecek ve KDV kaydınız varsa satışlarınız üzerinden KDV tahsil edebileceksiniz.
02/11/1984 tarih ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisini Kanunun 1. maddesi 2. fıkrası ile “Her türlü mal ve hizmet ithalatı” kdv'ye tabidir denilmektedir. Ayrıca yine aynı kanunun son bendinde ithalatın kamu veya özel teşebbüsler tarafından yapılması bir ayrım doğurmamaktadır.
KDV Kanunu'nun 40, 41, 43 ve 46. maddelerine göre ithalatta alınan KDV, gümrük giriş beyannamesi ile mükellefiyetinin başladığı anda ilgili gümrük idaresine beyan edilir, ilgili gümrük idaresince tarh olunur, gümrük vergisiyle birlikte ve aynı zamanda ödenir.
ilişkin 2 nolu KDV beyannamesi, müteakip ayın ilk 24 günü içinde verilir ve ödeme de yine aynı ayın 26 ncı günü akşamına kadar yapılır. Mal ithaline ilişkin KDV gümrük vergisi ile birlikte ve aynı zamanda ödenir.
Yurt dışından ürün satın alan kişiler ve şirketler gümrük vergisi ödemekle yükümlüdür. İthalatta gümrük vergisi devlet tarafından belli oranlarla belirlenir. İthalatı yapılan her şey için belli bir oranda gümrük vergisi ödeme zorunluluğu yasal olarak gereklidir.
İlgili 38 soru bulundu
Katma değer vergisi matrahının ve tutarının hesaplanması;
KDV Matrahı = CIF Bedeli + Diğer Giderler + Gümrük Vergisi Tutarı + Özel Tüketim Vergisi Tutarı İthal edilen malın CIF bedeli 280.000 TL, Diğer giderler 10.000 TL, Gümrük Vergisi14.000 TL, Özel Tüketim Vergisi 30.400 TL'dir.
İthalattan alınan en yaygın ve başlıca vergiler gümrük vergisi, toplu konut fonu, ilave gümrük vergisi, katma değer vergisi, özel tüketim vergisi, dampinge karşı vergi, ek mali yükümlülük ve kaynak kullanımını destekleme fonudur.
KDV oranları ile ilgili 2007/13033 sayılı Kararname eki II sayılı listenin “B” bölümünün 22 nci sırasında “8471.80.00.00.00 otomatik bilgi işlem makinalarının diğer birimleri” GTİP No.lu eşya yer almadığından, söz konusu eşyanın ithal ve teslimi genel oranda (%18) KDV'ye tabi bulunmaktadır.
Eğer, ithalatı gerçekleştirilen ürün aynen veya işlendikten sonra ihraç edilmiş olması halinde, ithalde ödenen ve indirim yoluyla giderilemeyen KDV iade edilebilir.
Fazla ödenen tutarın iadesi için gümrük idaresine dilekçe ile başvurması gerekmektedir. Gümrük idaresi fazladan tahsil ettiği 5.000 TL KDV tutarını mükellefin vergi dairesine doğrudan göndereceği bir yazı ile bildirecektir. Vergi dairesi bu yazı üzerine iade talebini sonuçlandıracaktır.
(Net Tutar) x [1 + (Vergi Oranı/100)] KDV dahil hesaplama formülü KDV tutarına ulaşılabilir. Örnek verilecek olursa, bu formüle göre 1000 TL + %18 KDV ise şu şekilde hesaplanır. 1000 x (1 + 18/100) = 1000 x (1 + 0,18) = 1000 x 1,18 = 1180 TL sonucuna ulaşılır.
normal indirilecek kdv bölümünde bildireceksiniz onuda. uygulamamız sürekli o yöndedir. İTAHL EDİLEN MALIN KDV.SİNİN YURT İÇİNDEN ALINAN MALIN KDV' NDEN FARKI YOK Kİ. İndirilecek kdv sütununda gösterilir.
İthalata konu eşyanın bedeline taşıma bedeli, taşımaya yönelik sigorta, ithali sırasında ödenen vergiler/resimler/harçlar, vergilenmemiş her türlü giderler (liman masrafları, yükleme-boşaltma maliyetleri) ekleniyor ve bu tutar üzerinden KDV hesaplanıyor.
Cevap: Bedelsiz araç ithalinde yalnızca gümrük vergisi muafiyeti söz konusudur. Aracın motor hacmine göre değişen oranda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV serbest dolaşıma girişi sırasında gümrük idarelerince tahsil edilir.
Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 10. maddesinin -i- bendinde, vergiyi doğuran olayın, ithalatta, Gümrük Kanununa göre gümrük vergisi ödeme mükellefiyetinin başlaması, gümrük vergisine tabi olmayan işlemlerde ise gümrük beyannamesinin tescili anında meydana geleceği ifade edilmektedir.
İthalat işlemlerinde malı satın aldığımız satıcı firmanın vergi kimlik numarası bölümüne "1111111111"yazılacaktır. İhracat İşlemlerinde Alıcının Vergi Kimlik Numarasına Ne Yazılacaktır? İhracat işlemlerinde malı sattığımız alıcı firmanın vergi kimlik numarası bölümüne"2222222222"yazılacaktır.
Vergi dairesi, KDV iadesi talebini değerlendirdikten sonra işletmenin hesabına KDV iadesini yapar. Ödemenin yapılacağı süre, vergi dairesinin iş yoğunluğuna, talebin tutarına ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle ödeme, inceleme sürecinin tamamlanmasını takiben kısa bir süre içerisinde gerçekleşir.
Katma Değer Vergisi için devlete ödenen tutarları satış esnasında da ödememek için KDV iadesi talepleri oluşturulmuştur. Katma Değer Vergisinden yapılacak iade talepleri sayesinde işletmelerin alım ve diğer giderlerde ödediği vergilerin satışlarda da ödememesini sağlamaktadır.
Ülkemizde ihracat işlemlerinde KDV hesaplanmaz. Yani yurt dışına mal ve hizmet tesliminde KDV uygulanmaz. Yurt dışına yapılan mal ve hizmet tesliminde faturalar bu duruma uygun olarak belgelenir. 3065 sayılı KDV Kanunun 11/1-a maddesi açıkça belirtmiştir ki ihracatta yapılan mal ve hizmet teslimleri KDV'den muaftır.
Buna göre, ithalatta gözetim uygulamasına tabi mallara ilişkin gümrük beyannamelerinde beyan edilen ve tevsik edilemeyen tutarlar ile bu tutarlar nedeniyle doğan ve KDV matrahına dahil edilen her türlü vergi, resim harç ve paylar dolayısıyla ödenen KDV indirim hakkı kaldırıldı.
İthalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamındaki katma değer vergisi (KDV) indirim hakkı kaldırıldı. İthalatta gözetim ve korunma önlemi uygulamaları kapsamında hesaplanan KDV indirim hakkının kaldırılması kararı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Geçici ithalat rejimi kapsamında gümrük vergisinden muaf veya müstesna olan eşyaların ithalinde de 3065 sayılı Kanunun (16/1-b) maddesi gereğince KDV aranmaz.
AB üyesi ülkeler ile Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri, %18'lik bir vergi oranına sahiptir. AB üyesi olmayan ülkeler ve Türkiye arasında yapılan ithalat veya ihracat işlemleri ise %20'lik bir vergi oranına sahiptir.
Vergi dünyasında sıkça kullanılan VAT numarasının açılımı Value Added Tax'dır. Türkiye'de kullandığımız katma değer vergisi yani KDV anlamına gelir. VAT numarası ile devlet vatandaşın yaptığı her alışverişi vergiye tabi tutar.
Gümrük vergisinin mükellefi veya yükümlüsü gümrük vergilerini ödeme zorunluluğunu yerine getirmekle sorumlu bütün kişilerdir. Bu kişiler herhangi bir eşyanın Kanuna aykırı girmesi halinde müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. İthalatta gümrük yükümlülüğünde yükümlü beyan sahibidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri