Şeker ve çikolata genel olarak, buzdolabında saklanmaya çok uygun ürünler değiller. Hatta baklava gibi şerbetli tatlılar için de buzdolabında saklanmadan tüketilmesi tavsiye edilir.
Bayram şekeri çikolata 30 derecenin altında, oda sıcaklığında, serin ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.
Ailenizin bayram ruhunun raf ömrünü bir yıla kadar uzatmak ve bir akşamda bir kova şeker yemenizi engellemek için tüm bayram şekerlerini dondurucuya atabilirsiniz.
Basit yöntemlerden biriyle sertleşen kahverengi şekerinizi yumuşatın. Kahverengi şekeri mikrodalgaya dayanıklı bir kaba koyun ve nemli bir kağıt havlu ile örtün. Mikrodalga 20 saniyelik artışlarla şeker yumuşayana kadar tutun. Sert kalan kümeleri yumuşatmak için parmaklarınızı veya çatalınızı kullanın.
Esmer ya da beyaz şeker veya pudra şekeri... Şekerin tüm türleri bozulmadan yıllarca muhafaza edilmeye müsaittir.
İlgili 39 soru bulundu
Şeker ve çikolata genel olarak, buzdolabında saklanmaya çok uygun ürünler değiller. Hatta baklava gibi şerbetli tatlılar için de buzdolabında saklanmadan tüketilmesi tavsiye edilir.
Şekerleme ve çikolataların ambalajlarının üzerinde de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının gıda kayıt ve onay numaralarının olmasına özen gösterilmelidir. Şekerleme ve çikolata gibi ürünlerin raf ömrü 1 yıl civarındadır. Raf ömrünün dolmasına 1-2 ay kalmış olsa bile bu ürün taze bir ürün değildir.
"Şükür sadakası" olarak da bilinir. Bir iddiaya göre bu "şükür" kelimesi zamanla "şeker"e dönüşmüştür. Bir başka iddiaya göre ise, Şeker Bayramı adı Ramazan Bayramına hurma ve şekerleme yiyerek başlama geleneğine dayanır.
Şeker ve benzeri yiyecekleri tükettikten sonra da yanımızda diş fırçası yoksa bile en azından su içmeliyiz çünkü karbonhidratlı yiyeceklerden sonra ağızda asidik bir ortam oluşmakta. Bunlar da bakteriler ve diş çürüğü için fırsat oluşturmakta. Bundan dolayı mümkün mertebe az tüketmeli ve ardından su içmeliyiz.
İster toz şeker olsun, isterse küp şekerler kavanozun ağzı açık bırakıldığında şeker çok kolay bayatlar.
- Akide şekerini pirinç kapaklı cam kavanozlarda muhafaza ederseniz şekerin ömrü daha uzun ömürlü olacaktır. - Güneş görmeyen serin ve temiz bir ortamda saklanan akide şekerlerini şişeye koyarken şişenin veya kavanozun ağzına kadar doldurarak koymayınız.
Şeker. Her evde mutlaka bulunan malzemeler arasında ilk sıralarda yer alan şeker, ister esmer, ister beyaz olsun bozulmadan yıllarca muhafaza edilebilir. Hava almayan plastik poşetlerde sakladığınız sürece son kullanma tarihi geçse bile şeker bozulmaz.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Yılda 5 bin ton civarında ithal edilen jelatinin, domuzdan ve helal kesilmemiş sığır ve benzeri hayvanlardan üretilmiş olduğu düşünülürse, şüpheden uzak durmak için bu ürünlerden kaçınılmalıdır.
Yıllarca bozulmadan muhafaza edilebilir. Hava almayan ambalajlarda saklanan şekerler, son tüketim tarihi geçse bile güvenle tüketilebilir.
Barışın simgesi olarak bilinen şekerin birçok müslüman ülkesinde dağıtıldığını belirtirken ayrıca 1 ay boyunca oruç tutan bünyenin şekere ve enerjiye ihtiyaç duyduğu için bayramlarda üç gün boyunca şeker dağıtılması olumlu karşılanıyor.
ALTIN ORAN AKİDE ŞEKERİ
Zerdeçal, Zencefil, Bal, Karabiber ve Şeker pancarı içermektedir. Doğal Pastil olarak adlandırılır. Bağışıklık sistemini destekler. Enfeksiyon hastalıklarına karşı yüksek direnç sağlar.
Erzurum'da ve pek çok Doğu yöresi illerinde severek tüketilen kıtlama şekerinin bir hikayesi vardır. Bu hikayeyi sizlerle paylaşalım. Şekerin adının “kıtlama” olmasına değinelim önce. Kalın ve sert bir yapısı olan bu şeker, dişlerin arasında ezildiğinde “kıt” sesi çıkarmaktadır.
Peygamber Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselam, Ramazan Bayramına da tatlı yiyerek başlarlardı. Bayram sabahında hurma gibi bir tatlı ile bir aylık oruçlarını açmadan evlerinden ayrılmazlardı. Yılın iki bayram gecesinde kalkıp ibadet etmeyi tavsiye ederlerdi.
Yapılmasında sevap vardır, yapılmamasında ise günah yoktur.
Ramazan kelimesi Arapça "Ramad", "Kuru sıcak" anlamına gelir. Bunun nedeni ise ilk orucun yaz ayına denk gelmesidir. Şeker Bayramı kavramı ise Osmanlı dönemindeki adının Türkçeleştirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Osmanlı döneminde bu bayrama "Iyd-ı Fıtır" denirdi.
Şekeri, özellikle ocak ve doğalgazdan uzak, kiler gibi bir ortamda saklamak gerekir. Şekeri kuru ve serin bir ortamda muhafaza etmek gerekir. Özellikle küp şeker, nemden etkilendiğinde üzerinde bir takım değişmeler meydana gelebilir. Şekeri saklamak için buzdolabı ve derin dondurucular uygun değildir.
Elmaları yaptıktan kısa bir süre sonra servis edecekseniz, yine de onları ısıdan ve ışıktan uzak bir yerde saklamak en iyisidir. Şeker kaplamasının erimesine neden olabileceğinden, elmaları pencerelerin, radyatörlerin, ısıtma deliklerinin ve hava dönüşlerinin yakınındaki alanlarda saklamaktan kaçının.
Tuz gibi, şeker süresiz uzun bir süre devam eder, özellikle de hava geçirmez bir kapta saklarsanız. Ancak şeker sudan hava emerse ve katı bir kayaya dönüşse bile, kalitesini kaybetmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri