Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça "a-k-d" (عقد) kökünden gelip, "bağ", "bağlama/bağlanma", "düğümleme/düğümlenme" ve aynı zamanda "bağlılık" ve "sözleşme" anlamlarına da gelir.
Akaid; İslam dininin temel esasları, inanılması zaruri hükümleri manasına gelir. Akaid aynı zamanda bu temel esaslardan bahseden ilmin de adıdır.
Akaid ilminin konusu, âmentüde ifadesini bulan iman esaslarıdır. Gayesi, iman esaslarının felsefesini yaparak kişilerin imanını taklitten kurtarmak, doğru yolu arayanları irşad etmek, bâtıl ve bid'at ehlinin görüş ve itirazlarını aklî ve ilmî delillerle çürütmek suretiyle iman esaslarını savunmaktır.
İnanmak, din adına tebliğ ettiği konularda peygamberi doğrulamak anlamında bir terim. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Kesin olarak inanılan şey, iman ve anlayış şekli demektir. Akâid; ibadeti değil, inancı; yani ameli değil, imanı esas alan İslâmî kâîde ve hükümlerin tümüdür. Kısaca akâid, Kur'an ve Sünnet ışığında İslâm Dini'nin iman esaslarından sistemli bir şekilde bahseden düstûrlardır.
İlgili 28 soru bulundu
Fıkıh; en geniş anlamıyla kişinin hak, yetki ve sorumluluklarının bilincinde olmasıdır. Fıkıh ilmi ise kişinin Allah'a karşı ibadet yükümlülüğünü, helal haram ölçüsünü ve kişiler arası ilişkileri inceler. Fıkıh ilminin temel kaynaklarını Kur'an, sünnet, icma ve kıyas oluşturmaktadır.
İslam dininin inançla ilgili hususlarının ilmi olan akâid, bütün diğer İslamî ilimlerden önde gelir ve İslamî ilimlerin dayanağı ve temelidir. İnsanın hayata bakışı, dünya görüşü ve davranışlarının tümü inancıyla ilgilidir.
Akîde, Akâid veya İtîkâd (Arapça: عقيدة); İslam'da inanç olarak bağlanmayı gerekli kıldığına inanılan inanç esaslarının bütünü olarak bilinir. Akîde kelimesi Arapça "a-k-d" (عقد) kökünden gelip, "bağ", "bağlama/bağlanma", "düğümleme/düğümlenme" ve aynı zamanda "bağlılık" ve "sözleşme" anlamlarına da gelir.
Itikâf yapmak isteyen kişi, itikâf niyetiyle mescid veya mescid hükmündeki bir yerde kalmaya başlayarak itikâfa girmiş olur. Vaktini namaz, Kur'ân tilâveti, dua, zikir ve tefekkür gibi ibadet ve taatlerle veya dinî bilgi ve kültürünü artıracak sohbet ve okumalarla deðerlendirir.
Muhammed'in sahabesi ve eşleri tarafından da yapılan itikaf ibadeti, farz değil sünnettir. Allah ile daha yakın olmak isteyen mümin kullar itikafa çekilerek, zamanlarının çoğunu ibadet ve zikir ile geçirirler. İtikaf en fazla 10 gün sürer. En kısa itikafın süresi ise 1 gün olarak belirlenmiştir.
“İslam inancının esaslarını konu eden ilme de “akâid ilmi” denilmiştir. Akâid ilmi, genel olarak iman esaslarından bahseden ilmin genel adıdır.
Hadis kitaplarının "iman, enbiya, tevhid, cennet, cehennem, kader, kıyamet" gibi bölümlerinde, iman esaslarıyla ilgili çeşitli açıklamalar yer almaktadır. Bu sebeple de Kur'an âyetleri ile başta mütevâtir hadisler olmak üzere sahih hadisler akaidin temel kaynaklarını teşkil eder.
Üç ana grupta toplanan İslâm inanç esaslarının ilkini oluşturan, Allah'ın zâtı ve sıfatlarıyla ilgili konuların genel adı. İslâm inancının üç ana esası ve akaidle kelâm kitaplarının içeriğini oluşturan üç temel bölüm anlamında tabir.
Şerhu'l-Akaid, Mâtürîdî âlim Ömer Nesefî'nin Akaid-i Nesefî adıyla bilinen meşhur akaid risalesine Eş'arî âlim Sa'düddin Taftâzânî tarafından yazılmış bir şerhtir. Şerh, hacim olarak metne göre geniş olduğu gibi, dil ve problematik itibarıyla da seviye olarak metnin çok üstündedir.
1. Akaid ilmi, iman esaslarını öğrenmenin ve iman hakikatlerini kavramanın en önemli zeminidir. 2. Akaid İlmi, kulluk yolunun ilk azığı ve öğrenilmesi her Müslüman üzerine farz olan en önemli mükellefiyettir.
Muhammed en-Nesefî'nin (ö. 537/1142) akaide dair risâlesi. Hanefî fakihi, muhaddis, müfessir, kelâmcı. İslâm dininde inanılması gereken esasların bütünü ve bunları konu edinen ilmin adı.
İ'tikâf niyetiyle camide birkaç saat veya birkaç gün kalmak yeterlidir. Mâlikîler'e göre sahih bir i'tikâfın en az süresi bir gün, bir gecedir.
Yukarıda izah edildiği şekli ile camide itikâf erkeklere mahsustur. Kadınlar ise evlerinin namaz kılmak üzere belirledikleri bir yerinde itikâfta bulunabilirler (Merğinânî, el-Hidâye, 1/129).
2023 yılı Ramazan itikafı ne zaman? Bu sene Ramazan'ı nın son on gününde itikafa girmek isteyenler 11 Nisan 2023 Salı akşam ezanından sonra itikafa girmelidirler.
Kur'ân ve mütevâtir hadislerde zikredilen itikad esaslarını benimsenmenin ve onları bir değer olarak algılamanın keyfiyeti gönül bağlılığıdır, içtenliktir ve kendi değer sisteminin bir parçası olduğunu kabullenerek bu hususta hiçbir ikiyüzlülüğe imkân vermemektir.
İslam'ın yayılmasından sonra daha çok kullanılmaya başlanan itikat sözcüğü, Allah'a kalben iman etmek ve onun adaletine güvenmek demektir.
Bunlar sırasıyla Hanefi, Şafi, Maliki ve Hanbeli mezhepleridir.
Bunların birincisi "Bir dinin öğrenilmesi gereken inançlarının ve tapınma kurallarının tümü." demektir. İkinci anlamı ise "Bu kuralları toplayan kitap." anlamına gelmektedir. TDK'ya göre akait 1. anlamı : Bir dinin öğrenilmesi gereken inançlarının ve tapınma kurallarının tümü.
İman tasdik; yani bir şeyi doğrulamak manasına gelirken; İslâm ise, “itaat etmek, boyun eğmek, bir şeye teslim olmak” gibi anlamlara gelmektedir. Kısaca iman, tasdikten; İslâm ise teslim olmaktan ibarettir, diyebiliriz (Mâtürîdî, Şerhu'l-Fıkhı'l-Ekber, s. 151). Tasdikin yeri kalptir.
Bu doğrultuda Temel İslam Bilimleri Bölümü Tefsir, Hadis, Kelam, İslam Hukuku, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf ve Arap Dili ve Belagatı olmak üzere dini ilimlerin temel yedi alanını kapsayan anabilim dallarından oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri