İtiraz hasar tespitlerinde binaların incelenmesi için bu süre içerisinde mutlaka itiraz dilekçesi verilmesi gerekmektedir. Ağır hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle onarımı mümkün olmayacak derecede hasar gören ve tekrar kullanımı mümkün olmayan binalar ağır hasarlı olarak derecelendirilir.
Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi bulunmaktadır. Bu süre içerisinde vatandaşlarımız, e-Devlet ve iletişim ofislerinden itiraz başvurularını yapabilecek olup yapılan itiraz başvuruları doğrultusunda yeniden hasar tespiti yapılarak sonuçlar kesinleşecektir.
İdare kurulları bu itirazı en geç 3 gün içinde inceler ve karara bağlar.
Vatandaşlarımız, Kesin Hasar Tespit Sonuçlarını mahalle muhtarlıklarında askıya çıkarılan listelerden, e-devletten ve hasartespit.csb.gov.tr internet adresinden öğrenebileceklerdir.
Hasar Tespit Sonuçlarına yönelik itiraz süreci 11 Nisan 2023 tarihi mesai saati bitiminde sona erecektir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
İlgili 32 soru bulundu
Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içerisinde itiraz telepleri alınacaktır.
İtiraz hasar tespit raporuna karşı dava için özel bir süre öngörülmediğinden 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7.maddesinde öngörülen 60 günlük süre içerisinde dava açılabilecektir.
Hasar tespiti yapılan binalarda ödeme işlemleri başlatılır. Ardından ödemeler depremzede ve az hasarlı bina yardımıcı alacak kişilere TC kimlik son numarasına göre her ayın 15 ile 20. günü arasında ödeme yapılır.
Bir binaya ağır hasarlı verilmişse sonrasında ne olacak? Ağır hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve şartlarında yeni konut yapılması mümkün olacaktır. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanması sonrasında hemen yıkılacaktır.
Trafik sigortası hasar bedeli ödeme süresi 8 iş günüdür. Sigorta şirketleri, belgelerin tesliminde herhangi bir eksik olmaması durumunda tazminat ödemesini bu süre içinde gerçekleştirir. Tazminatın yanı sıra, varsa yaralanma ve ölüm durumlarında tüm tedavi ve hastane masrafları da karşılanır.
İdari yasa gereği hasar tespitine itiraz edebilir. Hasar derecesi veya tespite itirazda bulunabilir. Sonuçlar da 1 hafta içerisinde açıklanacak.”
Şehir merkezlerinde, il afet ve acil durum müdürlükleri ile çevre ve şehircilik il müdürlüklerine doğrudan başvuru yapılabileceği gibi, ilçe, belde ve köylerde kaymakamlıklara da dilekçeyle başvuru yapılabilir.
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
5.3 büyüklüğünde meydana gelen depremlerden sonra evi az hasarlı olan ve şüphe eden vatandaşlar, Çevre Şehircilik il müdürlüğüne giderek dilekçesini verip tekrar baktırabilir. Sadece az hasarlı ve hasarsız evler için geçerli. Orta ve ağır hasarlılar için geçerli değil. Bütün evlere bakılmayacak.
06.02.2023 TARİHLİ KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ DEPREMLER NETİCESİNDE AĞIR HASAR TESPİTİ YAPILAN KONUT VEYA İŞYERİ DAVA AÇMAK SURETİYLE AZ VEYA ORTA HASARLIYA ÇEVİRİLEBİLİR. TABİ BU HUSUSTA YAPILAN AĞIR HASAR TESPİTİNİN GERÇEKTE VAR OLMAMASI ÖNEM ARZ ETMEKTEDİR.
Dava yoluna gidilebilmesi için, binanın hasar durumunun değişmesiyle elde edilmek istenen hak, davaya esas alınmalıdır. Ağır hasarlı olduğu düşünülen binaların az hasarlı olarak kesinleşmesiyle, vatandaşlar hak sahipliğinden mahrum olmaktadır. O halde, davaya esas alınacak işlem hak sahipliği olmalıdır.
Binası Ağır Hasarlı ya da Yıkık olarak tespit edilen konut/işyeri/ahır sahipleri için hak sahipliği koşullarını sağlaması kaydıyla 7269 Sayılı Afet Kanunu kapsamında AFAD tarafından yeni konut/ahır/işyeri yapılmaktadır. Ayrıca, AFAD tarafından nakdi yardım yapılabilmekte ve geçici barınma imkânı sunulabilmektedir.
İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıktırılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000₺, kiracılara ise aylık 3.000₺ Barınma Yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır.
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda.
Yıkılan binaların arsalarına devletimiz tarafından el konulması söz konusu olmayıp arsalar bina sahiplerinin mülkiyetinde kalacaktır. Bina sahipleri söz konusu binaların arsaları üzerinde istedikleri tasarrufta bulunabilirler.( Mülkiyetinde bulunan arsaları satabilir veya istedikleri şekilde değerlendirebilirler.)
Buna göre; afet gören alanlarda 'yıkık' ve 'acil yıktırılacak yapı' niteliğinde olduğu belirlenen yapılara kısa süreliğine de olsa girilmesi ve eşya alınması yasaklandı.
Örneğin araçtaki hasar 100 bin TL tutarındaysa ve aracın o anki piyasa değeri de 100 bin TL ise, ağır hasar kaydı sisteme işlenir.
Bu tespite itiraz etmediğiniz takdirde binanızın az hasar aldığını kabul edersiniz ve yıkılabilecek binalara ilişkin verilecek yardımlardan yararlanma hakkınız olmaz. Orta Hasarlı Binalar : Bu tespit “BİR YIL İÇİNDE GÜÇLENDİRME ZORUNLULUĞU, AKSİ TAKDİRDE YIKILIR” şeklindedir.
Hasar Tespiti İçin Nereye ve Nasıl Başvuru Yapılmalıdır? Deprem, sel, yangın gibi doğal afetler sebebiyle ev ve iş yerleri hasar gören kişiler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Belediyelerden hasar tespitinin yapılması talepte bulunabilir.
İtiraz kanun yoluna başvuru süresi; hakim, Cumhuriyet savcısı veya mahkeme tarafından verilen kararın tefhim veya tebliğinden itibaren 7 gündür. İtiraza konu karar, itiraz hakkına sahip kişinin yokluğunda verilmişse tebliğ edilmelidir. İtiraz süresi de tebliğden itibaren başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri