İtirazın Kaldırılması Davasında Verilen Mahkeme Kararının İcrası İcra mahkemesi, itirazın kaldırılması davasında itirazın kesin olarak kaldırılmasına veya kaldırma talebinin reddine karar verebilir. Bu kararlar maddi anlamda kesin teşkil etmeyip sadece o takip için sonuç doğurur.
İtirazın kaldırılma kararı da itirazın kaldırılmasına ilişkin red kararı gibi maddi anlamda kesin hüküm teşkil etmez. Ancak ilamsız icra takibi bakımından kesin hüküm oluşturur.
İtirazın iptali davasını kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz, satış, paranın ödenmesini) isteyebilmesi için, itirazın iptali kararının kesinleşmesi gerekmez. Ancak, itirazın iptali kararını temyiz eden borçlu, Yargıtay'dan icranın durdurulmasına karar verilmesini isteyebilir.
İİK m.363 hükmünün yeni haliyle; itirazın kaldırılması talebinin reddine veya kabulüne ilişkin icra mahkemesi kararlarına karşı istinaf yoluna cevaz vermektedir.
5. Tahliye Kararının İcrası İcra mahkemesi tarafından verilen tahliye kararının icra edilebilmesi için kesinleşmesi şart değildir. Ancak tahliye kararının icra edilebilmesi için tahliye kararının kiracıya tefhim ya da tebliğ tarihinden itibaren on gün geçmesi gereklidir.
İlgili 32 soru bulundu
Örneğin, tahliye taahhüdündeki imzaya itiraz edildiğinde icra mahkemesinin söz konusu itirazı inceleme yetkisi bulunmamaktadır. İtirazın bertaraf edilmesi sulh hukuk mahkemesinden isteneceğinden9 bu hâlde dava açmadan önce arabuluculuğa başvurulması gerekmektedir.
Tahliye Emrine İtiraz Edilmesi
Yapılan itiraz tahliye takibini kendiliğinden durdurur. Kiracı kira sözleşmesindeki veya tahliye taahhüdündeki imzayı inkâr etmek istiyorsa bunu ayrıca ve açıkça belirtmelidir; aksi durumda bu imzayı ikrar etmiş sayılır.
İtirazın iptali davasını (M.67) ve borçtan kurtulma davasını (M.69) kazanan alacaklının, ilamsız icra takibine devam edilmesini (haciz) isteyebilmesi (veya M.32 ye göre ilamlı icra takibi yapabilmesi) için itirazın iptali kararının kesinleşmesi şart değildir.
İtirazın kesin kaldırılmasına karar verilmesi halinde, borçlunun yapmış olduğu itiraz kaldırılmış olur ve borçlu sanki ödeme emrine hiç itiraz etmemiş gibi sonuç doğurur. Alacaklı, itiraz ile durmuş olan icra takibine devam edilmesini ve haciz isteyebilir.
İtirazın kaldırılması davası, borçlu tarafından ödeme emrine karşı yapılan itiraz neticesinde duran icra takibinin devamı için getirmiş bir hukuki çaredir. İlamsız şekilde başlatılan takibe karşı, tebliğ tarihinden itibaren 7 gün içerisinde itirazda bulunmak mümkündür.
1) İtirazın Kaldırılması
Sınırlı inceleme sonucunda verilen bu karar kesin hüküm teşkil etmeyecektir. Örneğin; itirazın kaldırılması talebi reddedilen alacaklı genel hükümlere dayanarak itirazın iptali davası açabilir (md 67/1) .
İtirazın kaldırılması talebinde alacaklı borçlunun itirazının kendisine tebliğinden itibaren 6 ay içerisinde icra mahkemesine başvuru yapmak zorundadır. İtirazın iptali davasında ise alacaklı yine itirazın kendisine tebliğinden itibaren 1 yıl içinde davayı ilgili mahkemede açmak zorundadır.
İİK'nın 67/1. maddesi uyarınca itirazın iptali davası bir süreye tabi olup alacaklı, bu davayı, itirazın kendisine (varsa, vekiline) tebliği tarihinden itibaren bir yıl içinde açabilir.
Alacaklı tarafından açılan itirazın iptali davası reddedilirse, takip konusu alacağın mevcut olmadığı mahkeme hükmü ile kesin olacağından dolayı, alacaklı aynı alacaktan dolayı yeni bir alacak davası açamaz.
Karar ve İlam Harcı: İcra mahkemesinde görülen dava niteliği taşımayan başvurularda maktu olarak karar ve ilam harcı alınır. Örneğin itirazın kaldırılması, kambiyo senetlerinde imzaya ve borca itiraz gibi. Ancak görülen iş dava niteliğinde ise o zaman bu harç nispi olarak alınır.
İtirazın Kaldırılması Davası maktu harca ve maktu vekalet ücretine tabi bir davadır. Dava açılırken ödenen harç davanın sonunda haksız çıkan tarafa yükletilecektir.
İtirazın kesin kaldırılması İİK Madde 68
Borçlu itirazını varit gösterecek hiçbir belge ibraz edemezse icra mahkemesi itirazın kaldırılmasına karar verir. İtiraz birinci fıkrada gösterilen senet veya makbuz yahut belgeye müstenit ise itirazın kaldırılması talebi reddolunur.
Kira Uyuşmazlıklarında Dava Şartı Arabuluculuk
Bu nedenle kiracı aleyhine tahliye talepli olarak başlatılan icra takiplerinde, icra takibine itiraz vaki olduğunda takibin devamı için icra hukuk mahkemeleri nezdinde açılması gereken itirazın kaldırılması davaları bakımından arabuluculuk dava şartı niteliğinde değildir.
İtirazın iptali davası, icra takibi duran alacaklı tarafından icra takibine itiraz eden borçluya karşı açılır. İtirazın iptali davasında davacı alacaklı, davalı da borçludur. Diğer bir deyişle itirazın iptali davası, icra takibine itiraz eden borçluya karşı açılacaktır.
Gayrimenkul ve gayrimenkul üzerindeki ayni haklara ilişkin ilamlar kesinleşmedikçe icra takibine konu edilemezler. Ancak taşınmaza ilişkin her türlü dava değil bilakis mülkiyet hakkı değişikliğine neden olan veya bu şekilde sonuç doğuran davalara ilişkin ilamlar, kesinleşmedikçe icraya konulamaz.
İtirazın iptali davası kaç sene sürer? Bu süre kesinlikle değişkenlik göstermekle birlikte genelde ilk derece mahkemesinde 1-1,5 sene, istinafta 1 sene ve temyizde 2 sene olmak üzere toplamda 5 seneyi bulabilmektedir.
Dolayısıyla şikayet üzerine icra mahkemesi tarafından verilen kararların kesinleşmeden icraya konması mümkündür. Zira Yargıtay'ın 16/09/2011, 2011-347 K.- 2011/320 E. Sayılı kararı da icra mahkemesince verilen kararların infazı için kesinleşme şartının bulunmadığını belirtmektedir.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Kadar Öder? Davayı kaybeden kiracı, kira borçlarını ödemekle yükümlüdür. Kira sözleşmesine göre belirlenen aylık kira bedeli, ödenmemiş kira borçlarını oluşturur. Kiracı tahliye davasını kaybederse, mahkeme masrafları ve avukat ücretleri de kiracı tarafından karşılanır.
Sulh hukuk mahkemesi tarafından verilen tahliye kararı temyiz edilemez. Tahliye kararlarına karşı istinaf yolu açıktır. Ancak davalının istinaf etmiş olması hükmün icrasını durdurmaz. Yani tahliyeyi durdurmaz.
İtirazın Kaldırılması ve Tahliye Davasında görevli ve yetkili mahkeme icra takibinin açıldığı icra müdürlüğünün bağlı olduğu İcra Mahkemesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri