İyelik ekleri, sonuna geldiği sözcüklerden yeni bir sözcük türetmediği için çekim ekleridir. Bu nedenle iyelik eklerini şahıs ekleriyle karıştırmayınız. İyelik ekleri isimlere, şahıs ekleri de çekimli fiillere gelir.
İsim Çekim Ekleri.
Hal durum ekleri, iyelik ekleri, ilgi zamiri (-ki), çokluk eki (-lar/-ler), soru eki (-mi), ek-fiil ekleri, tamlama eki, eşitlik eki (-ca/-ce) ve vasıta eki (-la/-le) isim çekim ekleri çeşitleridir.
İyelik ekleri veya sahiplik ekleri, isimlere ve isim görevinde kullanılan sözcüklere eklenerek kime veya neye ait olduğunu bildiren ekler. İyelik ekleri ad soylu sözcüklerde ve isim görevinde kullanılan diğer sözcüklerde sahiplik kategorisini temsil eder.
Türkçede ekler, çekim eki ve yapım eki olmak üzere iki türe ayrılmaktadır. Kelimelerin anlamını değiştirmeyip sadece cümle içerisinde bir görev kazanmasını sağlayan ekler çekim eki, kelimenin anlamını ve/veya türünü değiştirerek yeni bir kelime türeten ekler ise yapım eki olarak adlandırılmaktadır.
Bu ekler, dilimizde altı belli kişiye göre çekimlenirler. Bu kişilerin kimler olduğunu ve nasıl ekler aldığını görelim. İYELİK EKİ,aitlik belirtir onun senin benim onların,bizim,sizin gibi kullanılır. BELİRTME EKİ i,ı,u,ü ekleri alır.
İlgili 44 soru bulundu
Aitlik eki, eklendiği isim soylu sözcüklere bir yerde veya zamanda bulunma veya bir varlığa ait olma anlamı katan "-ki" eki. Çoğunlukla ismin bulunma hâli (-de) ve ilgi hâli (-in) ile kalıplaşmış şekilde bulunur. Her zaman sözcüklere birleşik yazılır.
Çekim ekleri kelimelerin cümle içerisinde kelimelerin birbirine bağlanması amacıyla kullanılır. Yapım eklerinden farkı, yapım ekleri cümlede kelimenin anlamını değiştirir iken, çekim ekleri kelimenin anlamını bozmamaktadır. Çekim eklerine örnekler şunlardır: - Kardeşlerimden kitabın yerlerini soracağım.
Çoğul eki olarak adlandırılan -lAr eki bu işlevi yanında yapım eki işleviyle de kullanılmaktadır. Mesela birinci ve ikinci tekil kişi iyelik eki getirilerek aile adı yapılır: ablamlar, dayımlar, eniştemler …” (Korkmaz 2009: 52).
Şahıs ekleri, çekimli fiillerde hareketi gerçekleştiren şahsı ifade eden eklerdir. Türkiye Türkçesi gramerlerinde şahıs ekleri; şahıs zamiri kökenli, iyelik kökenli ve emir kökenli şahıs ekleri olmak üzere üçe ayrılmaktadır. Diğer ağızlarda olduğu gibi Çal ve yöresi ağızlarında da bu üç tip şahıs eki tespit edilmiştir.
Sözgelimi "evi - evleri" (iyelik eki sona kaydı), "masası - masaları" "bazısı - bazıları" iken "biri - birileri", "kimi - kimileri" örneklerinde iyelik eki yerinde duruyor ve sonda bir iyelik eki daha oluşuyor.
İyelik eki, adlarla ad görevli sözcükleri kişi kavramına bağlayan bir ek olma özelliğine sahiptir. İyelik ekleri, isim veya isim soylu sözcüklere gelirler. Geldikleri sözcüklerin ise kime veya neye ait olduğunu gösterirler. İyelik ekleri denildiği zaman sahiplik bildiren özellikte olduklarını söylemek mümkündür.
Dil bilgisi kurallarına göre iyelik ekleri, özel ismin sonuna geldiği zaman kesme işareti ile ayrılır. Şehir, isim ve diğer kategorilerde yer alan özel isimlerinin sonuna gelen iyelik ekleri ın, in, un ve ün şeklindedir. İlgi Eki Nedir? Tamlayan kelimenin yanına ek olarak gelen ın, in, un, ün ve im ekleri ilgi ekidir.
İSİM ÇEKİMİ EKLERİ VE İSİM ÇEKİMİ
Çokluk eki, soru eki, iyelik ekleri ve hâl ekleri olmak üzere dört gruptur.
İsim çekim eklerinde hal ekleri 5'e ayrılır. Bunlar; ismin yalın hali, i hali, e hali, de hali, den hali şeklindedir. Tamlama ekleri sadece isim tamlamalarında kullanılır. Çoğul ekler ise, -ler -lar ekleridir.
3. Özel adlara gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılırken, yapım ekleri ve ondan sonra gelen çekim ekleri kesme işaretiyle ayrılmaz. İstanbul'un taşı toprağı altın, dediler. İstanbullu beni tanımadı. İstanbullunun beni tanıması normal bir durum.
+lI eki de çalışmalarda genellikle yapım ekleri içinde değerlendirilmektedir. Ancak söz konusu ekin tüm kullanılış özellikleri detaylı olarak incelenince ekin her kullanılışında tam bir yapım eki özelliği göstermediği görülmektedir.
+layın, +leyin: Aslında bir isim çekim eki olan bu ek zamanla kalıplaşarak günümüzde zaman isimleri türeten bir yapım ekine dönüşmüştür. +cılayın, +cileyin: Günümüzde pek işlek olmayan bu ek zamirlere “gibi, kadar” anlamı katmaktadır.
Çoğul ekleri ya da çokluk ekleri, tekil isimlerin sonuna gelerek çokluk anlamı katan ekler. Türkçedeki çoğul ekleri -lar ve -ler'dir: elmalar, kalemler, çocuklar, güzellikler.
B) ÇEKİM EKLERİ: *Eklendiği kelimenin anlamını ve türünü değiştirmeyen; sadece kullanımını kolaylaştırıp, görevini belirleyen eklerdir. *Bu eklerin tam olarak anlam değiştirmese de anlam ayrıntısı kattığını unutmamak gerekir.
8. Küçültme ekleri aynı nevin içindeki hayvanlar arasında farkları belirtmek için kullanılırken yapım, ekleri olarak kullanılır.
Balık kılçığı, gökyüzü, yeryüzü tamlamalarındaki iyelik eki, aitlik; deve dikeni, dilberdudağı, duvar saati, erkek çorabı, gece lambası, kadın terzisi, keçiboynuzu, Uludağ Üniversitesi, yemek odası tamlamalarındaki iyelik eki, belirtme işlevindedir.
Türkçede ''ki'' hem bağlaç hem de aitlik eki olarak kullanılır. Bağlaç olarak kullanılan ''ki'' ayrı, aitlik eki olan ''ki'' ise ayrı yazılır.
Özel adlara getirilen iyelik, durum ve bildirme ekleri kesme işaretiyle ayrılır: Kurtuluş Savaşı'nı, Atatürk'üm, Türkiye'mizin, Fatih Sultan Mehmet'e, Muhibbi'nin, Gül Baba'ya, Sultan Ana'nın, Mehmet Emin Yurdakul'dan, Kâzım Karabekir'i, Yunus Emre'yi, Ziya Gökalp'tan, Refik Halit Karay'mış, Ahmet Cevat Emre'dir, Namık ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri