İyi aydınlatma için ışığın rengi, yönü, yayılması ve miktarı gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır Aydınlatılan yüzeyin yapısı da önemlidir. Koyu gri, kirli bir yüzey, üzerine düşen ışığın ancak % 10-12'sini yansıtırken, açık renkli temiz bir yüzey % 90'dan fazlasını yansıtabilir.
Yapılan ışıklandırma gözü yormamalı, uzun sürelerde dahi gözü yormamalıdır. Işık doğrudan göze gelmemeli, aydınlatılacak yüzeye doğru yönlendirilmelidir. Doğal gün ışığına yakın ışık renkleri tercih edilmelidir. İyi bir aydınlatma uygulamasında ışık sadece aydınlatılması gereken yeri aydınlatmalıdır.
Standartlara uygun, doğru aydınlatma yapıldığında; Gözün görme yeteneği artar ( görüş keskinliği, görme hızı artar). Göz sağlığı korunur, görme bozuklukları önlenmiş olur. Görsel performans artacağından, yapılan işin verimi artar böylece ekonomik yarar sağlanır.
Sağlıklı bir aydınlatma için, ışık sadece aydınlatması istenen bölgeyi aydınlatıyor olmalıdır. Özellikle ofis, kütüphane gibi okuma yazma gibi işlemlerin gerçekleştiği ortamlarda göz yormayan beyaz ışık aydınlatma sistemi kullanılması çok önemlidir. Ayrıca az enerji tüketimi sağlayan ışık kaynakları tercih edilmelidir.
İlgili 19 soru bulundu
Işık kaynakları, renk sıcaklığı, ışık şiddeti, renk yansıtma, yön, enerji verimliliği, mekanın kullanım amacı gibi unsurlar aydınlatma niteliğini belirleyen faktörler arasında sayılabilir.
Gözlerimizi ışıktan korumak ve sağlıklı şekilde çalışma ya da dinlenme ortama yaratabilmek için bazı durumlara dikkat etmemiz gerekir. - Yetersiz aydınlatılmış ortam gözümüzü yorar ve görmemize engel olur. - Aşırı aydınlatılmış ortam gözümüzü kamaştırır ve sağlık açısından gözümüze zarar verir.
Aydınlatmanın Ergonomik Açıdan Önemi
Kötü aydınlatılmış bir ortam, göz yorgunluğu, göz ağrısı ve diğer göz rahatsızlıklarına neden olabilir. İyi aydınlatma, gözlerin yorulmasını önler ve göz sağlığını korur. İyi aydınlatılmış bir ortam, çalışanların işlerine daha iyi odaklanmalarını ve daha verimli olmalarını sağlar.
Amaçları bakımından aydınlatma çeşitleri 3'e ayrılırlar. Bunlar; Fizyolojik aydınlatma, Dekoratif aydınlatma, Dikkat çeken aydınlatma olarak sınıflandırılır.
Doğru aydınlatma, bir mekanın veya iş alanının, belirli görevlere veya amaçlara uygun şekilde aydınlatılması anlamına gelir. Aydınlatma, sadece görünümü değil, aynı zamanda verimliliği, konforu ve işlevselliği de etkileyen önemli bir tasarım unsuru olarak kabul edilir.
Aydınlatmanın 3 türü vardır. Doğal, Yapay ve Karma Aydınlatma.
Işıklandırma sisteminden maksimum verimi alacağınız düzende, elektrik tüketiminizi azaltmış olursunuz. Tüketici yapının azalmasını ve genel enerji kaynaklarının daha verimli şekilde kullanılmasını sağlar. Aydınlatmada enerji tasarrufu yapılması, ışık kirliliğinin azalmasına yardımcı olur.
Lüks, bir yüzeye düşen aydınlatmanın şiddetinin ölçüldüğü bir birimdir. Lüks birimi, bir yüzeyin belirli bir alanına düşen ışık akısı miktarını ifade eder. Daha spesifik olarak, bir lüks, bir metrekarelik yüzey alanına düşen bir lümenlik ışık akısıdır.
Aydınlatmada temel amaç iyi görme koşullarının sağlanmasıdır. Bürolarda, okullarda, hastanelerde, fabrikalarda, trafikte, güvenlik konularında ve hemen her konuda aydınlatma bu amaçla yapılır.
Aydınlatma kullanım alanlarına bağlı olarak iki ana kategoride ele alınabilmektedir. Bunlar iç aydınlatma ve dış aydınlatmadır. İç aydınlatma; ev, ofis, depo, iş yeri gibi kapalı ortamların aydınlatılması anlamına gelir. İç mekânda genel ortamın aydınlatılmasına yönelik olarak kullanılır.
Çünkü sarı ışık rengi olarak tabir ettiğimiz 2700-3000 Kelvin aralığındaki ışıklar gözlerimiz için daha yararlıdır. Sarı ışık gözlerimizi çok yormaz. Fakat 6000-6500 Kelvin aralığına sahip beyaz ışıklar gözlerimize zarar veren mavi bir ışık yayarlar.
Yetersiz aydınlatma, görsel konforu azaltmakta ve gözlerin daha fazla zorlanmasına yol açmaktadır. Okuma, çalışma veya diğer görsel aktiviteler sırasında yetersiz ışık, göz yorgunluğu, göz kuruluğu ve baş ağrılarına neden olabilmektedir.
En büyük ışık kaynağı olarak güneş, tüm canlıların yaşamını devam ettirebilmesi için gereklidir. İnsanlar için hem aydınlatma ve ısınma kaynağı olan ışık hem de beslenme için gerekli olan gıdaların yetişmesi için önem taşımaktadır.
Aydınlatma, sabit ışık kaynağından çıkan ışığın bir nesneye çarpması ve göze ulaşması sonucunda meydana gelir. Uygun aydınlatma nedir sorusunun cevabı ise ışık kaynağının yalnızca aydınlık olması gereken yere yönlendirilmesi sayesinde oluşur.
Aydınlatma açısından tasarrufun özellikle aile ve ülkeye sağladığı katkı çok önemlidir. Özellikle tasarruflu ampuller sayesinde enerji kaynaklarımızı daha uzun ve uygun fiyatlı kullanabiliriz. Böylece ailemize daha ucuz elektrik faturaları gelir.
Güneş, yıldızlar, ampul, mum, trafik ışıkları, el feneri ve ateş böcekleri birer ışık kaynaklarıdır. Kendiliğinden çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Bunlar; Güneş, yıldızlar, yağmurlu havada çakan şimşek, yaz gecelerinde ışıklar saçan ateş böcekleri birer doğal ışık kaynaklarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri