Onun da çözümü var! Şekersiz ve tatsız çileklerin bir nebze olsun tadını yerine getirmek için öncelikle çilekleri ikiye bölün. Cam kavanozun içine koyduğunuz çileklerin üzerine dilediğiniz miktarda pudra şekeri serpiştirin. Kavanozun ağzını kapatıp çilekler az bir miktar sulanana kadar bekletin.
Bu nedenle çileğin toprağa dikilmeden önce toprağının azot açısından zengin gübre ile desteklenmesi önemlidir. Fidelerin dikileceği toprakta balık sırtı olması ve dikimden bir süre sonra toprağa amonyum sülfat içeren çiftlik gübresi eklenmesi çilek kalitesini ve verimini arttırır.
Çilek kültürü yapılan toprakların humusça zengin olması istenir. Çilek en iyi olarak hafif asit karakterli topraklarda yetişir. Optimum pH=6.0 dır. Ancak yeterli organik madde bulunan ve pH=5.0-7.0 arasındaki topraklarda çilek yetiştiriciliği açısından uygundur.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır.
Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir. Toprak PH' sı 7.0 - 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
pH değeri 6,5'in çok altında olan Karadeniz Bölgesi topraklarında tarım kireci kullanarak toprak pH değeri 6,5'e yükseltilmesi, pH değeri 7,5'in üzerinde olan kireçli topraklarda ise çok ince öğütülmüş toz element kükürt kullanmak suretiyle toprak pH değerinin 6,5-‐7,0 Page 2 2 arasına indirilmesi yararlı olur.
Aşırı olmamak kaydıyla gölgeye dayanıklıdır. Ancak kaliteli ve lezzetli çilekler için mutlaka her gün 5-6 saat direkt güneş görmesi gerekir. Sulama: Çilek, meyve zamanı bol su ister.
Toprağın pH derecesini düşürüyor. Uygun topraklarda, doğru miktarlarda kullanıldığında verimi yüksek oranda artırıyor. Özellikle azot, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırıyor.
Kardeşlenme Kısa gün koşullarında gerçekleşir. Bu koşulların uzun sürmesi ve özellikle serin iklim koşulları ile birleşmesi kardeş sayısını arttırır. Ayrıca, kolları kesmek kısa ve nötr gün çeşitlerinde kardeşlenmeyi teşvik eder.
Ev bitkileriniz için de doğal gübre hazırlarken odun külünden yardım alabilirsiniz. Odun olduğunu bildiğiniz yanmış külleri bulun ve bu külleri suyun içinde bekletin. Daha sonra külleri süzün ve sulu kısmı ayırın. Külden arınan suyu, evdeki bitkilerinize gübre vermek için kullanın.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Güneşlenme süresine gelirsek, çilek güneşi seven bir bitki. Bu nedenle günde ortalama 6 saat kadar güneş ışığı almasını sağlamalısınız.
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
Budamaya mart ayında başlıyoruz. Bu çalışma yaklaşık iki hafta sürüyor. Daha sonra sulamaya başlıyoruz ardından da yavaş yavaş çilek çıkmaya başlayacaktır.
Çiçeklenme ve kök gelişimi döneminde bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak için kullanılır. MAP suda tamamen eriyen, fosfat kaynağı gübreler arasında en yüksek oranda fosfat içeren gübredir. Gübresindeki azotun tamamı amonyak azotu olduğundan, bu elementin bitkilere kontrollü olarak ulaşması sağlanır.
Dikim 25 x 30 cm arlık ve mesafelerle üçgen şeklinde yapılır. Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır. Ancak ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
İlk hasadına mayıs ayının sonunda başlanan ve 7 kez hasat edilen çileğin son hasadı Aralık ayında yapılacak.
Demir gübresi bitkinin ihtiyacı olan demir elementini bitkiye sağlar. Bu sayede bitkilerde fotosentez için gerekli olan klorofil pigmenti hızla artış gösterir. Böylece bitki daima yeşil ve sağlıklı olur. Demir gübresi, bitkinin hastalıklara ve yanında çıkan gereksiz otlara karşı daha dirençli olmasına yardımcı olur.
Asitli topraklarda ve fazla kumlu topraklarda çok seyrek sıklıkta ve az oranlarda kullanmalısınız. Yoksa bitkilerde kalsiyum eksikliğine yol açar. Bu bir felakettir. Fazlasında ise kökler yanar ve bitkiler tamamıyla ölür.
Demir sülfat bitki için gerekli bir gübre çeşidi olsa da yılda bir kez kullanılması önerilir. Fazla kullanımdan kaçınmak bitki için doğru olacaktır. Gübrenin uygulama dozu ise bitkinin çeşidi ve tarlanın toprağında bulunan noksanlık derecesine göre, dönüm başı 50 kg uygulanması uygundur.
Bu meyve birçok toprak tipinde yetişmekle birlikte en önemli özelliği çorak topraklarda da verim verebilmesidir. Altın çilek, büyüme aşamasında suya normalden fazla gereksinim duyar.
Dikimde sette yüksekliği 20 cm, sette genişliği 60 cm, sette araları ise 40 cm olmalıdır. Fidelerin dikim aralıkları 30 cm olmalıdır.
Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Çilekler fide olarak dikiminden 3 veya 4 ay içinde meyve vermeye başlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri