İyi bir yönetici ise, alçak gönüllü olmalı, yaptığı çalışmaları, sorumlu olduğu topluluğa örnek olmalı ve kendi izlediği yollardan onlara bahsederek çalışma arkadaşlarına yol göstermelidir. Aynı zamanda iyi bir yönetici her zaman çalışma arkadaşlarına karşı biz dilini kullanmalıdır.
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
Yönetici, bir kuruluşun amaçlanan hedeflerine mümkün olduğunca etkin ve verimli bir şekilde ulaşılması için bir kuruluşun kaynaklarını yöneten bir profesyoneldir. Programlar ve politikalar geliştirir, insanları yönetir ve programları uygularlar. Yöneticilerin temel görevi, arzu edilen örgütsel hedeflere ulaşmaktır.
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
– Bütün davranışlarıyla tutarlı ve örnek duruş sergilemeli, temsil kabiliyeti yanında mutlaka; planlama, organizasyon oluşturma, yönlendirme, koordinasyon yapma ve rehberliği de sağlayan bir kontrol yetkinliğine sahip olmalıdır.
Cevap: İyi bir yönetici öncelikle iyi bir planlayıcı olmalıdır. Çünkü diğer seçeneklerde yer alan özellikler çok önemli olsa da hepsinin temel kaynağı ya da dayandığı şey planlı birisi olabilmektir.
Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır. Liderler ise • kendilerine verilen doğuştan yetenekleri güce dönüştürürler. Yöneticiler her ne kadar üst kademede olsalar da genellikle etkilenen • tarafta yer almaktadırlar.
Groysberg (2014) özellikle üst düzey yöneticilikte başarılı olmak için gerekli yedi yetenek sıralamıştır. Bu beceriler; (1) liderlik, (2) stratejik düşünme ve yönetim, (3) teknik ve teknolojik beceriler, (4) ekip ve ilişki kurma, (5) iletişim ve sunum, (6) değişim yönetimi ve (7) erdemdir.
Yönetim becerileri, bir organizasyonun hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan ve bir yöneticinin sahip olması gereken yeteneklerdir. Başarılı bir yöneticinin sahip olması gereken temel beceriler arasında; liderlik, iletişim, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme ve delege etme becerileri bulunmaktadır.
Her şirketin her kurumun her oluşumun her projenin başarısı iyi yönetilmesine bağlıdır. Yöneticilik; anlık karar alma, planlama, organize etme, liderlik etme, motivasyonu yükseltme, değişimi anlama ve yönetme işidir. Yöneticilik görevi sadece bu işlerle de sınırlı değildir.
Profesyonel yönetici, işletmenin sahibi olmadan, işletmenin sahibi gibi, kurumla ilgili her işi aylık alarak yapan ve bu işi bir meslek olarak gören kişidir.
Yönetici; mal ve hizmet üretimi için üretim faktörlerinin bir araya getirilmesini yöneten kişidir. Bir yönetici aynı zamanda girişimci olabilir ya da bir girişimci adına ücret karşılığında bu işi üstlenmiş olabilir.
Lider, bulunduğu çevreye yarar sağlayan, sorumluluk alan ve elindeki güç ile bilgilerini harmanlayarak kararlar alan kişidir. Yönetici, bir departman veya birimin sorumlusu olan, ekipleri gözetmek ve denetlemekle görevli olan kişidir.
Liderlikte Güç Kaynakları
Bunlar; ödül gücü, zorlayıcı güç, yasal güç, uzmanlık gücü ile karizmatik güçtür.
Bununla birlikte her yönetici lider olamayacağı gibi her lider de yönetici olmayabilir. Fakat iyi bir yöneticinin aynı zamanda iyi bir lider olabilmesi örgütün başarısını belirleyen unsurların başında gelmektedir. Yönetim kavramı tarih boyunca pek çok şekilde tanımlanmıştır.
Bu kişiler; kolay iş delege edemeyen, hata odaklı, ekibin insiyatif kullanmasına sürekli engel olan, alt kademelerdeki çalışanların yaptığı işleri sürekli kontrol eden ve onlara iş konusunda güvenmeyen hatta kimi zaman kendi işi olmayan işleri de takip eden veya yapan, kaygılı kişilerdir.
Lider, bulunduğu bölgeye yarar sağlayan, elindeki gücü kullanabilme yeteneğiyle doğru orantıda çevresini etkileyen kişidir. Sorumluluk alır, zeka ve bilgiye dayalı kararlar verir. Yönetici ise bir birimin sorumlusu konumundadır. Bu görevle alakalı olarak tekrar eden, gözetim ve denetimde bulunan kişidir.
Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Yönetici; iş süreçlerini yönetir, iş süreçlerinin en etkili şekilde ilerlemesini sağlar, denetim yapar, kurumsal sorunların çözülmesini sağlar, kurumsal stratejilerin belirlenmesinde görev alır. Yönetici, sorumlu olduğu ekibin ya da kurumun her türlü faaliyetinden sorumludur.
3 çeşit. Bunlar; Yüksek, orta kademe yöneticiler ve ilk kademe amirleri olarak üç gruba ayrılabilir. Yüksek yöneticiler; amaç saptayan, politika kararları alan yönetim ilke ve standartları koyan, stratejik planlama ve örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri