' Canetti'ye göre, kitlenin dört temel niteliği vardır; büyüme, eşitlik, yoğunluk ve yönelim.
Kitle İletişim Özellikleri
- Çok sayıda insana aynı iletiyi, aynı anda ulaştırabilmektedir. - Yayınları ile belirli bir süreklilik ve düzenlilik gösterir. - Sürekli ve düzenli yayınları ile toplumda kendilerine karşı bir talebin oluşmasına neden olurlar.
Kitle, çok sayıda insanın bir araya gelmesinden oluşan toplumsal gruba verilen ada denir. Kitleler hem bireyleri hem de sosyal tabakaları temsil etmektedir. Kitle, belli bir sınıf, ırk, cinsiyet, gibi kişiye özel ayırım yapılmadan hedeflenen değerleri gerçekleştirmek için bir araya gelmiş geniş halk topluluklarıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Kitle, sıvı ya da doku artığı içeren kapalı bir dokudur. Kistler, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebilir. Kistin yoğunluğu ise, cebin içine sıkışmış dokulara göre değişir. Bir saç folikülü ya da tıkanmış yağ bezesi nedeni ile kistler meydana gelebilir.
Kitle davranışı, belirli tarzlarda davranmaya yatkın olan birbirine benzer insanların biraraya gelmesinden kaynaklanır. Birbirine benzer bireylerin homojen bir kitle davranışı göstermesi çeşitli psikolojik süreçler yoluyla açıklanmaya çalışılır.
Özellikle, Le Bon ve Freud'e göre, kitle psikolojisinin temel özellikleri olan “ortak ruh”, “ortak bilinç”, “bilinçaltı” ile hareket etme durumları, kitle hareketlerinin en önemli psikolojik özelliklerini olusturan degerler arasında yer almaktadır.
Kitle kültürü belirli bir endüstrileşme tekniğine dayanan, endüstrileşme ile birlikte ortaya çıkmış ve geniş halk kitlelerine yayılan davranışlar ve gösteriler bütünüdür. Kitle kültürü kavramı kitle toplumuyla da ilintili bir kavramdır.
Özet: Kitle kültürü kapitalizmin toplumda meydana getirdiği değişimlere bağlı olarak ortaya çıkmıştır. 19. yüzyılda kapitalizmin etkisinin artması ve reklâm sektöründeki gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan kitle kültürü, popüler kültür olarak ta adlandırılmıştır.
Bu araçlar genel olarak iletişim öğeleri yani dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon, bilgisayar ve gelişecek teknolojiye bağlı olarak adını duyacağımız birçok yeni araçları kapsıyor.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
Kitle iletişim araçları: Kitle iletişim araçları, büyük kitlelere mesaj, bilgi, haber, eğlence ve diğer iletileri iletmek için kullanılan medya ve iletişim araçlarıdır. Televizyon, radyo, gazete, dergi, kitap, sinema, internet, sosyal medya, billboardlar gibi birçok farklı türde kitle iletişim aracı bulunmaktadır.
Her ne kadar bu konuda birtakım farklı görüşler olsa da, kültürün özellikleri altı madde altında toplanabilir. Buna göre Kültür toplumsaldır, tarihseldir, öğrenilip aktarılması gereken bir kalıttır, işlevseldir, birlik içinde çokluk-farklılık demektir, devingen ve değişkendir.
Kitle iletişiminin kavramsal boyutunun ve etkisinin ölçülmesinde daha önce de ifade ettiğimiz iki temel yaklaşım ile karşılaşılmaktadır. Bunlar liberal ve eleştirel yaklaşımlardır. Bu yaklaşımlara konu olan aslında kitle iletişimdir.
Kitle toplumu kavramı ile ilgili olarak bir tanımda, "... kurumların ço- ğunluğunun, toplumsal yapılarla farklılaşmış, benzeşik grup olarak görülen toplum üyelerine yöneldiği toplumsal örgütlenme tipi" denmektedir(3).
Gustave Le Bon'un kitle kuramı, insanın tek başınayken büründüğü karakterin, sergilediği davranış şeklinin kitle içerisindeyken değiştiği düşüncesi üzerinde şekillenir. Buna göre, kitlenin varoluşu tek tek onu oluşturan bireylerin varoluşundan farklı ve bağımsızdır.
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Kitle psikolojisi, insanların gruplar halinde gerçekleştirdikleri davranışlarını inceleyen bir psikoloji dalıdır. Psikolojinin bu alt alanında, insanların grup içindeki davranışlarının nedenlerini, bu davranışların nasıl ortaya çıktığı ve gruplar içindeki etkileşimlerin nasıl işlediğini araştırılır.
Le Bon, kalabalığın ortaya çıkan yeni özelliklerini üç mekanizma aracılığı ile açıklamaktadır: Anonimlik, bulaşma ve telkine yatkınlık. Daha sonraları modern sosyal psikolojide bireylik yitimi olarak adlandırılan anonimlik olgusunu Le Bon (1895/1999, s. 24) şöyle tarif eder: ...
1-) Kitle: Aynı uyarıcıdan hoşlanmakla birlikte aralarında mekânsal yakınlık olmayan kategorilerdir. Örneğin, aynı gazeteleri okuyanlar, aynı müzik tarzını sevenler vb. gibi. 2-) Toplumsal Azınlık: Bir toplumda egemen durumda olan insanların haklarından yararlanamayanların oluşturdukları kategorilerdir.
Kitle siyaseti, kitlevi siyasi partilerin ortaya çıkması üzerine dayanan bir siyasi düzendir. Bu düzende, geniş halk kitlelerinin siyasi katılımı ve etkisi artmıştır. Kütle politikası, 19. ve 20. yüzyıllarda özellikle demokratik ülkelerde yaygın hale gelmiştir.
Tümör (ur; neoplasm; tumor) tanımı önceleri vücuttaki herhangi bir şişlik ya da kitle için kullanılırdı (yangıda, ödem ve şişlik nedeniyle oluşan doku büyümesi için bile “tumor” nitelemesi yapılmıştı). Sonraları hücrelerin kuralsız ve sınırsız çoğalmaları nedeniyle oluşan kitleler için kullanılmaya başlandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri