Tedavisi çoğunlukla cerrahidir. Bu cerrahi riskli bir operasyondur. Ameliyatın başarılı geçebilmesi için bir çok teknik ve bir çok cihaz gerekir. Çoğunlukla genel anestezi altında yapılmakta ve bütün işlem iki taraf için 15-20 dakika civarında sürmektedir.
Lokal ya da genel anestezi altında yapılabilen bu ameliyat ile yüksek oranda başarılı sonuçlar alınabilir ve hastaların büyük çoğunluğunda iletim tipi işitme kaybı düzeltilebilmektedir. Ameliyatın komplikasyonları oldukça azdır. Ameliyattan sonra birkaç gün baş dönmesi olabilmektedir ancak bu geçici bir durumdur.
Kulakta çınlama ve işitme kayıplarına yol açabilen kulak kireçlenmeleri, hastaların iş ve sosyal yaşamını durma noktasına getirebiliyor. Çoğunlukla 30'lu yaşlardan sonra görülen kulak kireçlenmeleri, erken dönemde ilaçla tedavi edilebiliyor.
Kulaç kireçlenmesi tedavisi geciktirilerek müdahale edilmediği durumlarda kalıcı işitme kaybı riski oluşturabilmektedir. Kireçlenme enfeksiyona bağlı olarak geliştiğinden kulak zarında ağır hasar bırakabilmektedir. Kulaktaki kireçlere uzun süre müdahale edilmediğinde kulakta birikerek kemikçiklere zarar verebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Bu hastalığa tıbbi olarak otoskleroz adı verilir. Bu kireçleme kulak içindeki küçük kemikçikleri saran bir kireçlenmedir ve tedavisi cerrahidir. Bu hastalıkta da küçük ve kireçlenen tabanı açmak için yine gereğinde lazer kullanabiliyoruz.
Otoskleroz (Kulak Kireçlenmesi) belirtileri geç ortaya çıkar. Başlangıcı sessiz olduğu için fark edilmesi güçleşir ve hastalık ilerler.
Operasyon lokal anestezi altında yapılmış ise hastalar aynı gün hastaneden taburcu edilmektedir. Kepçe kulak estetiği için yapılan kesiler dikiş gerektirmediği için hastalar 1-2 hafta içinde iyileşme görmektedir.
Kulak zarı ameliyatı lokal ya da genel anestezi altında yapılır.
Operasyonda yapılacak olan kesiler genellikle dikiş gerektirmez ve iyileşme süreci maksimum 1-2 hafta sürer. Ameliyatın üzerinden 1-2 gün geçtikten sonra hastalar duş alabilir, en geç bir hafta sonra rutin yaşamlarına kolaylıkla dönebilirler.
Hastalığın tanısı için işitme testi yapılması gerekmektedir. Bu test ile işitme kaybının derecesi, nereden kaynaklandığı ön görülebilir. Görüntüleme yöntemleri (tomografi ya da manyetik rezonans) otoskleroz hastalığını göstermez ama diğer kulak hastalıklarını ayırt etmek için tercih edilebilir.
Aynı zamanda kulakta rahatsız edici uğultular olduğundan da yakınabilir. Otoskleroz kadınlarda daha sık görülmektedir.
Ameliyat genel anestezi altında, 1-3 saat aralığında gerçekleştirilir.
Kulak kireçlenmesinde, iç kulakta bulunan kemik duvarı hasar görmektedir ve bu da iç kulak girişinde süngerimsi kemik yapısının meydana gelmesine neden olmaktadır. Bu kemikleşme, kulağın içindeki çalışma sistemini önleyerek işitme kaybına neden olur.
Operasyon gerçekleştirildikten sonra ilk 15 gün boyunca hastanın kesinlikle ağır kaldırmaması gerekmektedir. 2 ay boyunca ise kulağa su kaçırılmaması önerilmektedir. Bunun içinse kulak vazelinli pamuk ya da tampon yardımı ile korunabilmektedir. Bu önerilenler uygulandığında hastanın iyileşme süreci kısalabilmektedir.
Çocuklarda veya lokal anesteziye uygun olmayan kişilerde genel anestezi kullanılır. İşlem ortalama 1 saat sürer. Kulağın arkasından çok küçük bir kesi açılır. Bu sayede yara izi görünmez.
Hastaların yaşına bağlı olarak 1-7 gün sonra çıkarılabilirler. Kulak arkası dikişler de 7 -10 gün sonrasında alınabilir. Hastanın normal tüm fiziksel aktivitelerini yapabilir duruma gelmesi ise 6 hafta sürebilir.
Diğer tetkikler ameliyat için hastaneye yattığınızda tamamlanacaktır. Genel uygulamamız hastanın işlemden 1 gün önce hastaneye yatması şeklindedir. Hastaneye yattıktan sonra cerrahi ekip ve Anestezi ekibi sizi ayrı ayrı muayene edecek ve tetkiklerinizi inceleyeceklerdir.
Ameliyat sonrası ağrı
Özellikle ilk 2 gün ağrılar normaldir. Sonrasında 10 güne kadar giderek azalıp ağrılar bitecektir. Bazen kullanılan ameliyat tekniğine bağlı olarak (özellikle iple gerdirilen teknikler) ilerleyen haftalarda ve bazen hiç bitmeyen ağrılar olabilir.
Kulak Kireçlenmesine Neden Olan Faktörler
Genetik etkenler, hormonal değişimler, kızamık enfeksiyonları, bağışıklık sistemi bozuklukları ve iç kulak çevresindeki kemiklerde oluşan kırıklar.
İyileşme durumu ve çalışma ortamına bağlı olarak 7–14 günde çalışmaya başlanabilir. Ameliyattan sonraki günden itibaren doktorun önerisiyle; çok sıcak olmamak, sargıları ıslatmamak koşuluyla duş yapılabilir. İlk 2 hafta yorucu fiziksel etkinliklerden kaçınılmalı ve daha çok dinlenmeye özen gösterilmelidir.
Tozlu ve kirli ortamlarda uzun süre ile bulunmak. Deniz, havuz ve duş sırasında kulak salgısının şişmesi. Dış kulak yolunun yapısal olarak dar olması ve bu yüzden buşonun kulak dışına atılamaması İşitme cihazı, tıkaç ve kulaklık gibi cihazların sık kullanılması
Buradaki otoskleroz odağı üzengi (stapes) kemiğinin titreşimini engelleyerek ses dalgasının iç kulağa iletimini bozmakta ve sonuç olarak iletim tipi işitme kaybı oluşmaktadır.
Eklem kireçlenmesi karşı evde aloe vera cilt yüzeyine sürülebilir, zencefil, zerdeçal ve yeşil çay tüketilerek iltihaplanmanın yarattığı ağrı azaltılabilir. Bunların yanında sıcak ve soğuk kompres yapmak, masaj uygulamak diz kireçlenmesine evde iyi gelen yöntemler arasında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri