Benin şekli simetriktir, melanom asimetrik şekildedir. Benin düzgün sınırları vardır, cilt kanserinin düzensiz sınırları vardır. Ben komple aynı renkten oluşur fakat cilt kanserinde farklı renkler vardır. Benin boyutu küçük sayılabilirken melanomun boyutu daha büyüktür.
“Bir benin büyümesi, kanaması, renk değiştirmesi veya üzerinde kanayan yaralar olması, kanserleşme belirtisidir.” Benler, cilde renk veren hücrelerin deri altında normalden farklı şekilde yerleşmesiyle oluşur. Ben oluşmasına yol açan en önemli faktör, ailesel geçiş.
Eski bir benin renk değiştirmesi, büyüklüğünün artması, üzerinde kabarıklık, kanama olması ya da yara açılması melanoma için işaret olabilir. Eğer bir kişide 35 yaşından sonra yeni ben oluştuysa ve eski bir bende değişiklik olduysa mutlaka bir uzmana başvurması gerekmektedir.
Benler; yüzde ve vücudun farklı bölgelerinde görülen, cilt renginden daha koyulu ve bazen renkleri değişebilen iyi huylu tümör yapılarıdır. Sağlığa olumsuz zararı olmadıkları için tedavi edilmelerine gerek yoktur; ama bazen bulundukları yerden alınmaları gerekebilir.
Sıradan benler; ortalama 5 mm çapında, net sınırlı, oval-yuvarlak, kubbemsi ve pembe, ten rengi veya kahverengi gibi tek renklidir. Erişkin bireylerde ortalama 10-40 arası ben bulunmaktadır. Genellikle belden yukarıda, güneş gören yerlerde daha sık bulunur.
İlgili 21 soru bulundu
Geniş bir renk yelpazesine sahip olan benler genellikle kahverengi, siyah, pembe ya da mavi olurlar. Cilt benleri (nevüs) için çoğu zararsız cilt tümörleri olarak bilinir diyebiliriz. Benlerin cilt kanseri olma ya da cilt kanserine dönüşme ihtimalini ancak bir uzman anlar.
Et beni denilen sonradan ortaya çıkan, deri ile aynı renkte olan, kabarık benler ise tehlikesizdir. Fakat bir kabarık oluşumun et beni mi gerçek ben (nevüs) mi olduğu, dermatolog muayenesi ile açığa kavuşur.
Söz konusu bu benler doğuştan gelebileceği gibi yaşamın sonraki dönemlerinde de ortaya çıkabilmektedirler. Benler deri ile aynı düzlemde veya kabarık olabilir. Giderek büyüyebilirler.
Çoğu ben iyi huyludur ve tedavi gerekmez. Bazı iyi huylu benler ise cilt kanserine (melanom) dönüşebilir.
Lazer tedavisiyle alınan benlerde işlem sonrası ben bölgesinde kahverengi bir pullanma görülmektedir. 3 – 5 gün sonra bu pullanma dökülmekte ve yerini pembeliğe bırakmaktadır. Pembelik de zamanla geçip, iz bırakmadan iyileşme gösterir.
Vücutta ve yüzde sonradan çıkan benler çoğu zaman zararsız olduğu düşünülse de cilt kanserine işaret edebiliyor. Benlerin renk ve yapısındaki değişikliklerin önemsenmesi ve bu konuda vakit kaybedilmeden uzman yardımı alınması büyük önem taşıyor.
Koyu renkli cilt tiplerinde benler daha koyu renkli olur. Atipik veya displastik olarak isimlendirilen benlerin kanser oluşturma riski çok daha yüksektir.
Toplumda benlerle ilgili en büyük yanılgılardan biri; benin alınınca kansere dönüşeceği. Oysa benin aldırılması kansere dönüşmesine sebep olmuyor.
Benler genellikle estetik kaygıları ortadan kaldırmak amacıyla tedavi edilir. Eğer bir ben renk, şekil, boyut olarak hızlı bir değişime uğruyorsa, kaşınma, kanama veya ağrı varsa melanom olma olasılığı yüksektir ve bu durumda benin alınması gerekebilir. Öte yandan ben alınması kesinlikle kanser oluşumunu tetiklemez.
Kişinin derisinde sonradan ben çıkması büyük oranla normaldir. Nitekim bu benlerin sayısı, büyüklüğü, rengi ve şekli cilt kanseri teşhisinde önemli bulgulardandır. Kişiler yeni oluşan benleri sık sık kontrol etmeli; renk değişimi, büyüme, asimetri ve şekil değişikliği gördüğünde bir dermatoloji uzmanına görünmelidir.
Bende asimetrik bir yapı varsa ve ani bir şekilde büyüklüğü, rengi ve şeklinde değişimler yaşandıysa bu noktada dikkatli olmak gerekir. Asimetrik görünümlü, beş milimetreden büyük ve rengi koyu kahverengi, siyah, açıkkırmızı gibi iki ya da daha fazla renkli benler riskli olabilir.
Alınan benler, cerrahi yöntem ile kesiklerek tamamen çıkartılır bu nedenlede aynı ben lekesinin yeniden belirmesi olanaksızdır. Fakat benleri oluşturan bazı sebepler ile başka bölgelerde ya da operasyon yapılan alana yakın yerde yeni benler görülebilir.
Ben çıkarma işleminde lazer mi, ameliyat mı? Ben çıkarma işleminde, basit ve küçük benler için dermatologlar tarafından kullanılan lazer tedavisi kullanılabilir. Şüpheli ve büyük benlerin çıkarılmasında cerrahi olarak benlerin yok edilmesi tercih edilmelidir.
Ben Aldırma İşlemi
Ben aldırma ameliyatı lokal anestezi ile yapılmaktadır. Bu sayede hasta ameliyat sırasında herhangi bir şekilde ağrı veya acı hissetmemektedir. Anestezi küçük iğneler ile benin çevresine ve altına uygulanır.
Hayır, kesinlikle benleri aldırmak zararlı değildir. Fakat hangi benin, nasıl alınacağına mutlaka uzman doktor karar vermelidir. Öncelikle benin iyi huylu mu, kötü huylu mu olduğu tespit edilmelidir.
Kahverengi, cilt renginde, siyah ya da daha açık renkli olarak yüzeysel ya da kabarık şekilde ortaya çıkabilirler. Çoğu ben zararsız ve iyi huyludur.
Sınırlar: Benin kenarlarının düzensiz, girintili, çıkıntılı ya da belirsiz olması. Renk: Benin birden fazla renk içermesi veya bu renklerin düzensiz olarak dağılmış olması. Çap: Benin büyüklüğünün yarım santimden(kabaca kurşun kalemlerin arka ucundaki silgiden) büyük olması.
Benleriniz kaşınıyor, ağrıyor, kızarıyorsa, Benlerinizin yakınındaki lenf bezlerinde şişmeler görüyorsanız dermatoloji uzmanına başvurmanızda yarar var.
Lazerle ben aldırma işlemi birkaç dakika süren, tehlike arz ettirmeyen bir işlemdir. Ben sildirme veya ben aldırma olarak bilinen bu tedavi yöntemi için cildiye uzmanına başvurmanız gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri