Kistler sıvı dolu keseciklerdir. Genellikle 35 ile 50 yaş arası kadınlarda gözlenir. Mensturasyon öncesi dönemde büyüyebilir, ağrılı ve hassas hale gelebilirler.
Yumurtalık kisti belirtileri sıklıkla kasık ağrısı, karın bölgesinde ağrı ve karnın alt bölgesinde belirsiz bir bası hissidir. Çikolata kistleri (Endometrioma); adet dönemlerinde ciddi kasık ve karın ağrısına, cinsel ilişki sırasında ağrıya neden olmaktadır.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Kist vakit kaybetmeden kontrol altına alınmalı
Hastaların birçoğunda sadece kasık ağrısı şikayeti bulunur. Yumurtalık kistlerine bağlı kasık ağrısı genellikle çok şiddetli değildir. Oturmak, dizleri karna çekmek gibi karın içerisini sıkıştıran hareketlerde ağrı birden hissedilir.
Memedeki kistler çokça ağrı yapabilir. Regl öncesi dönemle başlayan ödem artışı ve ağrı adet sonrasında normale döner. Bazı kadınlar da ise ağrı adet sonrasında da devam edebilir. Meme kistleri ağrılı olabileceği gibi ağrısız da olabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Bazı durumlarda kistlerin büyüklüğüne, iyi ya da kötü huylu olup olmamasına bağlı olarak kişilerde ağrı ve sancılar görülebilir. Ancak bu durumun cinsel isteksizliğe olan etkisine dair bilimsel bir açıklama yoktur.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Memedeki kist yapıları basit kist şeklinde olduğunda genellikle ağrı şikayeti meydana getirmezler. Kistin oldukça büyük boyutlu olması ve birden ortaya çıkması, duvarının enfekte olması ve kist içeriğinin apseleşmesi durumunda ağrı ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır.
Yumurtalık kisti eğer patlarsa kist içeriğinin karın iç zarında yaratacağı hassasiyetten dolayı şiddetli kasık ağrısı görülür. Bunun dışında Yumurtalık kisti eğer kist büyümeye başlamışsa, kist içine kanama yapmışsa yada over torsiyonu dediğimiz yumurtalığın burulması durumunda kasık ağrısı yapabilir.
Yumurtalık Kistleri Ağrı Yapar mı? Yumurtalık kistleri genellikle çok şiddetli ağrılara neden olmaz. Otururken ya da dizler karna doğru çekildiği zaman ani kasık ağrıları meydana gelebilmektedir. Kistte bir yırtılma oluşursa ya da kist kendi etrafında dönerse o zaman şiddetli kasık ve karın ağrıları meydana gelebilir.
Muayenede sınırları düzgün, hareketli, sertçe kitleler olarak ele gelir. Genellikle 2-3 cm. çapındadırlar; nadiren çok büyük çaplara ulaşarak memede asimetriye neden olabilir.
Memedeki kist kansere dönüşür mü? Meme kistleri, memede görülen basit meme kistleri iyi huylu lezyonlardır. Meme kanserine dönüşmezler, takip edilmeleri yeterlidir.
Kitle, meme dahil olmak üzere vücudun herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen ve farklı dokulardan meydana gelebilen bezelerdir. Kist ise içinde sıvı veya yarı katı madde bulunan küçük yumru veya keselerdir. Memedeki her kitle kist değildir. Memedeki kitleler iyi huylu tümörler, kanser, yağ bezesi ve apse de olabilir.
Ultrason kontrolünde fonksiyonel kist ya da solid kistik kitle olup olmadığı kolaylıkla belirlenebilmektedir.
Yumurtalık Kistlerinin Belirtileri
Ağrılı barsak hareketleri. Adet öncesi ve sırasında kasık ağrısı. Cinsel ilişki sırasında ağrı. Bel ve bacak ağrısı.
Basit kistler
Genellikle 4-5 cm'nin üzerinde olurlar ve kendiliğinden kaybolmazlar.
Kanserleşme eğilimi göstermezler ve çok büyük olmadıkları sürece herhangi bir belirtiye neden olmazlar. Fakat her ihtimale karşı, özellikle belirli bir süre içerisinde kendiliğinden kaybolmayan, büyüme eğiliminde olan, ağrı ve benzeri şikayetlere yol açan kistler cerrahi operasyon yardımıyla çıkarılmalıdır.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Yumurtalık kistlerinin patlaması ile içerisindeki sıvı karın boşluğuna dolmaktadır. Bıçak saplanması gibi net ve keskin bir ağrı duyulmaktadır. Bulantı kusma, şiddetli ağrı gibi etkileri olur. İlk 12-24 saatlik müdahale son derece önemlidir.
Yumurtalık (over) kistlerinin bir çoğu ilaç tedavisi veya ameliyat yapılmadan kendiliğinden birkaç ay içerisinde kaybolur. Ancak bazı kistlerde ilaç tedavisi veya ameliyat tedavisi gerekebilir.
Yumurtalık Kisti Patlaması
Küçük bir kist yırtıldığında kişi fark etmeyebilir ve yaşayabilir ancak kist büyüdüğünde veya tümör yırtıldığında sürekli kanamaya neden olursa kişide şiddetli ağrı, bilinç kaybı veya bayılma ve mide bulantısı görülebilir.
Kistler de tümörler gibi iyi ya da kötü huylu olsa da çoğu kist vücutta herhangi bir hasara neden olmaz. Kistlerin daha çok deri altı ve yumurtalıklarda çıktığı söylenebilir. Çoğu iyi huyludur ve yavaş gelişim gösterir. Genel anlamda başka bir hastalığa neden olmaz.
Kistlerin birçoğu iyi huylu olduğundan dolayı genel anlamda ciddi bir tehlike oluşturmazlar. Büyüme oranları da çok hızlı olmadığı için zaman içerisinde farklı bir hastalığa dönüşme oranı düşüktür.
Bu kistler 5 cm civarından daha büyük olmadığı veya bir komplikasyona sebep olup ağrı yapmadığı taktirde bir tedavi gerektirmez. Kendiliğinden yok olurlar ve adet dönemindeki kanamayla atılabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri