Yoğunlaşma veya yoğuşma, maddenin fiziksel halinin gaz fazından sıvı faza değişimi ve buharlaşmanın tersidir. En sık su döngüsü anlamında kullanılır. Atmosfer içinde bir sıvı veya katı bir yüzey veya bulut yoğunlaşma çekirdeği ile temas ettiğinde, su buharının sıvı suya değişmesi olarak da tanımlanabilir.
Yoğuşmanın bir diğer adı da yoğunlaşmadır. Maddenin fiziksel halinde görülen gaz fazının sıvı fazına dönüşmesi işlemidir. Kısacası buharlaşma eyleminin ters halidir.
Yoğuşma, gaz halde bulunan bir maddenin sıvı forma dönüşmesi olayıdır. Pencere, duvar ya da tavan gibi yüzeylerde sık sık yoğuşma durumu gözlemlenir. Yoğuşma sonucunda maddenin kimyasında herhangi bir değişiklik meydana gelmez. Yaşanan olay sonrasında sadece maddenin fiziksel hali değişir.
Havaların soğuk olduğu zamanlarda camların buğulanması, buzluktan çıkarılan cam sürahinin üzerinde su damlacıklarının bulunması yoğuşmaya örnektir. Yoğuşma Nedir? Yoğuşma veya yoğunlaşma, havadaki maksimum su buharı neminin azalmasına bağlı olarak, gaz halinden katı veya sıvı hale geçiştir.
Sıvı bir maddenin ısı etkisiyle gaz hâline gelmesine buharlaşma denir. Çaydanlıkta kaynayan sudan çıkan buhar suyun gaz hâline iyi bir örnektir. Gaz hâlindeki bir maddenin ısı kaybederek tekrar sıvı hâle gelmesine ise yoğunlaşma denir.
İlgili 20 soru bulundu
Yeryüzünden yüksekte olan bulutlar havanın soğumasıyla gerçekleşirken, sis soğuk olan yeryüzünün hemen üstünde bulunan su buharının yoğuşmasıyla gerçekleşir. Eğer nemli hava gökyüzüne yakın yerlerde yoğuşursa yağmur, dolu ve kar yağması gerçekleşir.
Su yüzeyinden meydana gelen su buharına dönüşme ile meydana gelen kayıplarına buharlaşma (evaporasyon), bitkilerden meydana gelen su kaybına terleme (transpirasyon), bitkilerden ve toprak + su yüzeyinden meydana gelen su kaybına ise evapotranspirasyon adı verilir.
Su buharı difüzyonu sonucu oluşan yoğuşma, tesisat ve yapı malzemelerine; yapı malzemelerinde meydana gelen ısı geçişine olumsuz yönde etki eder. Yoğuşma olayı; hava ile temas eden yüzey sıcaklığının, havanın çiğ noktası sıcaklığının altına düşmesiyle oluşur.
Banyo, çamaşır kurutma, bulaşık, yemek pişirme ve hatta evde yaşayanların alıp verdikleri nefes ile sürekli nem/buhar oluşur. Buhar çıkış yolu bulamazsa evin içine hapsolur, duvarlarda nem ve küfe, camlarda ise yoğuşmaya/terlemeye neden olur.
YOĞUNLAŞMA SEVİYESİ (CONDENSATION LEVEL) [i]
Atmosferde yoğunlaşmanın gerçekleştiği seviye. Yerden yukarıya doğru dikine yükselen/yükseltilen nemli havanın yoğunlaşmaya başladığı seviye.
Yoğunlaşma düzeyi nasıl ölçülür? Bunun bir yolu “dört-firma yoğunlaşma oranı”nı kullanmaktır. Dört-firma yoğunlaşma oranı, piyasadaki en büyük 4 firmanın piyasadaki toplam satışların yüzde kaçına sahip olduğunu gösterir.
Bulutlar çok küçük su damlacıklarından oluşur. Soğuk bir hava tabakasına rastlayınca ısı kaybettikleri için bulutlardan yoğuşma çoğalır. Yoğuşma ile ağırlaşan su damlacıkları yer yüzüne doğru düşmeye başlar. Buna yağmur denir.
Yoğunlaşma, buharlaşma olayının tersidir. En detaylı şekliyle yoğunlaşma, havadaki su buharının soğuk bir madde ile karşılaşarak sıvı hale geçmesidir. Katı bir maddenin gaz haline geçmesine süblimleşme denir.
Yoğunlaşma veya yoğuşma, maddenin fiziksel halinin gaz fazından sıvı faza değişimi ve buharlaşmanın tersidir. En sık su döngüsü anlamında kullanılır. Atmosfer içinde bir sıvı veya katı bir yüzey veya bulut yoğunlaşma çekirdeği ile temas ettiğinde, su buharının sıvı suya değişmesi olarak da tanımlanabilir.
Havadaki çok küçük katı ve sıvı parçacıkların (Yoğunlaşma çekirdekleri olarak isimlendirilir.) üzerine tutunan su buharı molekülleri, bulutun toplam yoğunluğunu düşürür. Böylece su damlacıkları ve buz kristallerinden oluşan bulutun havada bir yumak gibi bir arada kalmasını sağlar.
Distile su elde edilirken yapılan işleme de distilasyon adı verilir. Suyun kaynatılması ve sonra tekrardan yoğunlaştırarak saf hale getirilmesi işleminin adıdır. farklı sektörlerde kullanım alanlarına sahip olsa da distile su yoğun olarak sağlık alanında ve laboratuvarlarda kullanılır.
Pencerelerinizde neden yoğuşma oluyor? Sıcak hava soğuk yüzeylerle çarpıştığında yoğuşma meydana gelir. Buna çiy noktası denir ve sıcak havanın su damlacıklarına dönüşmesine neden olur. Bu, merkezi ısıtmanızın sabahları ve akşamları daha soğuk saatlerde devreye girdiği kış aylarında daha sık görülür.
Yoğuşma olmaması için gerekli minimum yalıtım kalınlığı doğru hesaplanmalı, Su buharı difüzyon direnç katsayısı yeteri kadar yüksek olmalı, Yalıtım ısı köprüleri oluşmamalı ve sızdırmazlık uygulamaları doğru yapılmalıdır.
Yoğunlaşma için havanın soğuması gerekir. Soğuma soğuk ve sıcak hava kütlelerinin karışmasıyla veya konvektif yükselmeyle olabilir. Soğuma 4 şekilde olur. a. Konveksiyonla soğuma: Sıcak hava soğuk yeryüzüne temas ederek soğur.
Yoğunlaşma oranı. Bir faaliyet sınıfındaki en büyük ciro değerine sahip belirlenen sayıdaki girişimlerin (CR4 için ilk 4, CR8 için ilk 8 girişimin) cirolarının toplamının bulundukları faaliyet sınıfındaki toplam ciroya oranıdır.
Maddelerin kaynama ve yoğunlaşma noktası basınç ve saflıktan etkilenir. Hal değişim sıcaklığı, erime ve donma noktalarında olduğu gibi, kaynama ve yoğunlaşma olaylarında da basınçtan ve maddenin saflığından (çözünürlükten) etkilenir.
Buharlaşma, bir maddenin kaynamadan sıvı halden gaz hale geçmesidir. Kaynama ise buharlaşmanın özel bir durumudur. Bir maddenin belirli bir sıcaklığıa eriştiğinde sıvı halden gaz hale geçme sürecidir. Buharlaşma sıvının yüzeyinde gerçekleşir.
e) Basınç: Hava basıncı arttıkça birim hacimdeki molekül sayısı artar ve sudan havaya sıçrayan moleküllerin hava moleküllerine çarpıp yeniden suya dönmeleri ihtimali yükselmiş olacağından buharlaşma azalır.
Suyun sıvı halden haz halien geçmesine buharlaşma(evaporasyon) denir. Su yüzeyindeki moleküller yeterli bir kinetik enerji kazandıkları zaman havaya fırlarlar. Su yüzeyi yakınlarında sürekli olarak sudan havaya, havadan suya geçen moleküllere rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri