İyi huylu kemik tümörleri genellikle ağrı belirtisi ile ortaya çıkar. Ağrının yerleşimi, zamanı, süresi ne gibi aktiviteler sonrası çıktığı, ağrı kesicilerle geçip geçmediği önemli bulgulardır.
İyi huylu tümör belirtileri arasında gece terlemeleri, kilo kayıpları, ateş, yorgunluk, titreme, ağrı ya da halsizlik ve iştah kaybı vardır. Her ne kadar bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden geçse de bir uzmana danışmakta elbette ki fayda vardır.
Deri altında saptanan kitleler bazen çocukluktan beri bulunan kalıtsal yapılar (lipom, fibrom) olabilirler; bunlar iyi huylu kitlelerdir. Genel olarak iyi huylu kitleler uzun süredir aynı büyüklükte kalan, çapları zaten 1-2 cm. yi geçmeyen, hareketli, yumuşak veya orta sertlikte yapılardır.
Kanserli olmayan: İyi huylu tümörler kanserli değildir ve nadiren hayatı tehdit eder. Lokalizedirler, yani tipik olarak yakındaki dokuları etkilemezler veya vücudun diğer bölgelerine yayılmazlar. Birçok kanserli olmayan tümörün tedaviye ihtiyacı yoktur.
İyi huylu tümörler neredeyse hiçbir zaman metastaz veya çevre dokulara yayılım göstermez, önemli sağlık sorunlarına yol açmaz. Kötü huylu tümör ve kanser gelişmesiyle sonuçlanan durumlarda ise tedavi edilmediği takdirde tümör hücreleri çevre dokulara ve uzak bölgelere yayılım-metastaz gösterir.
İlgili 45 soru bulundu
İyi huylu beyin tümörleri normal hücrelerdeki bölünme ve büyüme aşamalarını izlemeyip, kontrolsüzce çoğalan bir hücre topluluğuna dönüşürler. Çoğu iyi huylu beyin tümörü CT veya MRI gibi beyin taramaları ile tespit edilebilir. Genellikle yavaş büyürler ve çevrelerindeki doku veya organlara yayılmazlar.
Aynı zamanda iyi huylu tümörlerde kemoterapiye ve radyoterapiye gerek duyulmamaktadır. Kötü huylu tümörlerde ise ameliyat öncesinde radyoterapi uygulanabilmektedir. Hastanın durumuna ve tümörün nasıl bir durumda olduğuna bakılarak belli başlı tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.
Çocukluk ya da gençlik yaşlarında tespit edilen iyi huylu beyin tümörleri cerrahi yöntemle çıkarılabilir. İleri yaşlarda yakalanan, kireçlenmiş durumdaki iyi huylu tümörler takibe alınır. Bu tür tümörlerde cerrahi tedaviye genellikle başvurulmaz.
İyi huylu beyin tümörlerinde, özellikle menenjiyomlarda ilaç tedavisi uygulanabiliyor. İlaç tedavisi tümörü ortadan kaldırmada da büyümesini kontrol altına alma konusunda yardımcı oluyor.
Genellikle ağrısızdırlar ve hasta kendi farkeder. Muayenede lastik kıvamında, yuvarlak, düzgün yüzeyli, iyi sınırlı ve hareketli lezyonlar olarak ele gelirler. Genellikle 1-2 cm boyutlarında olup,nadiren büyük boyutlara ulaşırlar. Özellikle hamilelik ve emzirme dönemlerinde boyutları büyüyebilir.
Muayenede sınırları düzgün, hareketli, sertçe kitleler olarak ele gelir. Genellikle 2-3 cm. çapındadırlar; nadiren çok büyük çaplara ulaşarak memede asimetriye neden olabilir.
Kitle vücutta normalde bulunmayan şişlik veya yumru olarak tanımlanabilir. Vücutta her şişlik tümör anlamına gelmez. Herhangi bir kaza ya da travma sonrası da hematom dediğimiz cilt altına kanamalar olabilir, bunlar o bölgede bir şişlik oluşturabilir ve bu zamanla geçer.
Memedeki kist kansere dönüşür mü? Meme kistleri, memede görülen basit meme kistleri iyi huylu lezyonlardır. Meme kanserine dönüşmezler, takip edilmeleri yeterlidir.
Tümör, vücut dokusunun anormal büyümesi ve bölünmesinden kaynaklanan katı bir doku kütlesidir. Tümörler kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabileceği gibi kemiklerde dâhil olmak üzere vücudumun her yerinden oluşabilir.
Beyin tümörleri kafatası içinde yer kaplar ve basınç artışına neden olur. Bu durumda oluşan baş ağrıları daha sıkıcı, şiddetli, zor geçen ve diğer bazı belirtilerle (kusma, görme ve işitme bozuklukları, kol ve bacaklarda güçsüzlükler, dengesizlik gibi) beraber seyreden ağrılardır.
Tümör belirteçleri kan testleriyle belirlenebiliyor.
Bu hücreler nedeniyle beyinde oluşan yeni kanserli hücreler ise ikincil tümör olarak adlandırılmaktadır. Bu hücrelere metastaz da denmektedir. İyi huylu tümörler, beyin hücrelerinden kaynaklanmayan nedenlerle ortaya çıkan ve kanser hücrelerini içermeyen tümör türüdür.
İyi huylu tümörler uzak organlara yayılma tehlikesi taşımazlar, yani metastaz yapmazlar. Kötü huylu tümörler ise özellikle tümörün derecesi arttıkça uzak organlara sıçrama yani metastaz riski taşırlar.
Kötü Huylu Kemik Tümörü Belirtileri Nelerdir? En sık rastlanan belirtiler arasında ağrı ve şişlik yer almaktadır. Bunun yanı sıra tümör oluşumu ile birlikte daha sık kemik kırığı da meydana gelmektedir. Kemikte meydana gelen ağrılar ve şişlikler, hasta dinlenirken de geçmemektedir.
İyi Huylu Yumuşak Doku Tümörü Nedir? Yumuşak doku tümörleri, bedeninizdeki yumuşak dokularda baş gösteren kanserli tümörlerdir. Yumuşak dokular, vücuttaki diğer organ ve yapıları birbirine bağlar, onları destekler ve çevreler.
Memede tespit edilen kitleye iyi huylu teşhisi konmuşsa tedaviye gerek yoktur. Ancak kitlenin büyük olması durumunda verdiği rahatsızlıktan ötürü bazı hastalar kitlenin cerrahi operasyon ile alınmasını tercih edebilmektedir.
İyi Huylu Beyin Tümörleri Ameliyatla Tedavi Edilebilir.
İyi Huylu Beyin Tümörü ve Tedavisi
İyi huylu beyin tümörlerinde cerrahi tedavi neticesinde özellikle menenjiomlarda iyileşme sağlanmaktadır. Cerrahi tedavi ile tümör genellikle %90'ların üzerinde tamamen çıkarılır. Tedaviden sonra bir daha tümör oluşumu neredeyse hiç olmaz.
Selim tümörler (iyi huylu tümörler; benign tümörler)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri