TİO Belgesi Kim Tarafından Verilir? TİO belgesi, taşıma faaliyeti sunacak tüzel veya gerçek kişilere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilir. Başvuruları bakanlık yaklaşık otuz gün içinde tamamlayarak onaylar.
Hükmüne istinaden; Taşıma İşleri Organizatörlüğü (TİO) faaliyetinde bulunan veya bu kapsamda faaliyet gösterecek işletmelerin alması gereken TİO Yetki Belgesi fiyatı 14.07.2023 tarihine kadar 273.244 TL yerine % 40 indirimli tutar olan 163.946 TL olarak belirlenmiştir.
TİO Yetki Belgesi İndiriminde Son Tarih 14 Temmuz 2023.
TİO Üst Düzey Yönetici ÜDY Belgesi Olmaması Durumunda Cezalar Nelerdir? İlgili Yönetmelik uyarınca ilgili üst düzey yönetici tarafından alınması gereken ÜDY belgesinin mevcut olmaması durumunda gerçek veya tüzel kişiliğe iki bin Türk Lirası (2.000-TL.) ceza uygulanır.
İlgili 39 soru bulundu
MADDE 5- (1) Bu Yönetmelik kapsamına giren taşıma işleri organizatörlüğü faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin Bakanlık tarafından verilecek TİO yetki belgesini almaları zorunludur.
- TİO Yetki Belgesi başvurularını, belge yenileme ve dönüştürme işlemlerini Bakanlığımız Bölge Müdürlüklerinden yapabilirsiniz. - Bakanlığımızca 01.01.2019 tarihinden itibaren TİO yetki belgesi verilmeye başlanacaktır.
Karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu taşımacılığıyla kombine taşımacılık alanında taşıma işleri yapanların TİO yetki belgesi alması gerekiyor.
FIATA Diploma Eğitimi diplomasına sahip olanlar ÜDY ve/veya ODY Belgesinden muaf mıdır? 3 yıl sektör tecrübesine sahip olanlar TİO Yönetmeliği kapsamında gerekli belgeleri temin ederek eğitimden ve sınavdan muaf olarak ÜDY/ODY Belgesi alabilmektedir.
Taşıma işleri organizatörü belgesi almak için T.C Ulaştırma Ve Altyapı Bakanlığı'na başvuru yapılması gereklidir.
1) Yetki belgeleri, adlarına düzenlenen gerçek veya tüzel kişiler dışında başkaları tarafından kullanılamaz ve hiçbir şekilde devredilemez.
- C2 Yetki belgesi almak isteyen gerçek veya tüzel kişilerin en az on bir birim araç ile 440 ton asgari kapasiteye sahip olması, odaya kayıtlı olması ve kayıtlı sermayenin en az 100 bin Türk Lirası olması ve bu şartların tüm faaliyet süresince sağlanması gerekmektedir.
Geleneksel anlamda taşıma işleri organizatörü (freight forwarder) tanımı yapmak gerekirse; organizatör (forwarder) yük ilgilileri ve taşıyıcı arasında uzman aracı konumunda olan, malların bir yerden başka bir yere taşınmasını, kural olarak bizzat taşımayı üstlenmeden, organize eden kişidir.
Tüzel kişilerde (şirket) şirket birleşimi veya sahip değişikliği dışında belge devri mümkün değildir. Gerçek kişilerde (şahıs) ise anne, baba, çocuk, eş, kardeşlere ve ortağı olduğu şirkete yetki belgesi devri mümkündür.
Taşıma İşleri Organizatörü (TİO) belgesi, kara yolu, demiry olu, deniz yolu veya hava yolu taşımacılık hizmetleri ve kombine taşımacılık alanlarında faaliyet gösterecek olan organizatörlerin hizmet esaslarını ve koşullarını belirlemeyi amaçlar.
Madde 14 - Mesleki Yeterlilik Eğitimi Yetki Belgesi 5 yıl süreyle geçerlidir. Bu belgeye sahip gerçek veya tüzel kişiler belgenin geçerlilik süresi boyunca 15 inci maddedeki şartları haiz olmak zorundadırlar.
Bu durumunu usulüne uygun olarak belgeleyebilenler ÜDY1, ÜDY2, ÜDY3, ÜDY4 türü mesleki yeterlilik belgelerinden talep ettiklerini eğitime ve sınava girmeden alabilirler.
Bölge Müdürlüklerinden bilgi alınabilir.
2019'da devreye girecek TİO Yönetmeliği'ne göre artık bu alanda yeni yetki belgesi alabilmek için en az 300 bin TL sermayeye sahip olmak ve 150 bin TL yetki belgesi ücretini gözden çıkarmak gerekiyor.
Yönetmeliğin 24. maddesine göre L2 yetki belgesi ücreti 664.046 TL olarak güncellenmiştir.
L Türü Yetki Belgeleri, ticari amaçla lojistik işletmeciliği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Faaliyetlerin şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır: - L1 Yetki Belgesi: Yurt içi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir. - L2 Yetki Belgesi: Uluslararası ve yurt içi lojistik işletmeciliği yapacaklara verilir.
R1 YETKİ BELGESİ NEDİR? R1 yetki belgesi ticari amaçla yurt içi taşıma işleri organizatörlüğü yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen belgedir. Hiç aracı olmadan nakliye sektöründe organizatörlük yaparak faaliyette bulunan firmalar bu belge ile her türlü nakliye işinin organizatörlüğünü yapabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri