Meyve ve sebzelerde ise dikkat edilecek ilk nokta kesinlikle mevsim sebze meyvelerini tercih etmek olmalıdır. Kenarları düzgün, satın alınan rafta büyüklükleri denk, şekilleri oldukça standart ve birbirine benzeyen meyve ve sebzeleri tercih etmeyiniz. Bozuk şekilli ve büyüklü küçüklü ürünler daha sağlıklıdır.
Hormon özellikle zamansız yetişen meyve ve sebzelerde sıklıkla olmaktadır. Bu sebeple meyve ve sebzeleri zamanında tüketmek gerekir. Genel olarak gıdaların meyve sebzelerin hormonlu olduğu dış görünümünden ve tadından kolaylıkla anlaşılır. Tadında eksiklik varsa, lezzeti yoksa hormonlu olma ihtimali vardır.
Meyve seçiminde ne kadar kusursuz gözüktüğüne değil ağırlığına dikkat etmek lazım: Daha ağır meyveler daha sulu olur. Kabuğunun çatlaklarla dolu olması da kötüye işaret değil. Nitekim bu meyvenin kabuğu çatlatacak kadar su topladığını, yani fazla sulu olduğunu gösteriyor.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
İlgili 24 soru bulundu
1. Yubari kral kavunu. Yetiştirildiği yer Japonya olan bu kavun türü neredeyse araba fiyatına satılıyor. Bu kavunun iki tanesi ise yaklaşık olarak 26 bin dolar.
Yumurta Doğanın en kusursuz yiyeceği olarak tanımlanıyor. Protein bakımından zengin ama kalorisi düşük.
Malezya'da ağaçta yetişen ve dünyanın en büyük meyvesi olan JackFruit'in uzunluğu 1 metreyi, çapı yarım metreyi, ağırlığı ise 40 kilogramı buluyor.
Botanik olarak, meyve ve sebzeler bitkinin hangi kısmından geldiklerine göre sınıflandırılır. Bir bitkinin çiçeğinden meyve gelişirken bitkinin diğer kısımları sebze olarak sınıflandırılır. Meyveler tohum içerirken sebzeler kök, gövde ve yapraklardan oluşabilir.
Dişi organın sadece yumurtalığının gelişmesi ile oluşan meyveye “gerçek meyve” denir. Örn. Sert çekirdekli meyveler. Çiçek sapı, çiçek tablası, ve çiçek örtüsü gibi çiçeğin diğer organları da yumurtalıkla birleşerek meyveyi oluşturursa buna “yalancı meyve” denir.
1-Gerçek meyve: Sadece ovaryumun gelişimi ile oluşan meyve (Örn: Erik, kiraz, kayısı, üzüm vb.) 2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
Çilek zaten literatürde hormon kabul etmeyen tek bitki. Vatandaşlarımız 'Acaba hormon mu yaptılar' diye düşünüyor ama endişe etmesinler. Çünkü kesinlikle çilekte hormon kullanılamaz" dedi.
Türkiye'de üretiminde yoğun olarak hormon kullanıldığı bilinen başlıca sebze meyveler şunlardır; domates, salatalık, patlıcan, kabak, patates, çekirdeksiz üzüm, elma, kavun ve karpuz.
MEYVE VE SEBZE ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ? Zülal Yalçın; "Pazardan ve marketten alınan açık ya da paketlenmiş ürünleri tercih ederken paketin temiz olmasına, son tüketim tarihinin bulunup bulunmamasına, ambalajlanma tarihine ve tazeliğine dikkat edilmelidir.
C vitamini, lif ve manganez yüklüdür ve muhtemelen var olan en lezzetli yiyecekler arasındadır. Diğer sağlıklı meyveleri kiraz, üzüm, greyfurt, kivi, limon, mango, kavun, zeytin, şeftali, armut, ananas, erik ve ahudududır.
Elma, domates, armut, avokado, kavun, şeftali, erik, kayısı gibi meyveler dışarıda, mutfak tezgahında olgunlaşır, lezzetlenirler. Biber, üzüm, portakal, limon, çilek gibi meyveler ise mutlaka buzdolabında saklanmalı.
Uzmanlar, günde 3 meyve ve 2 sebze tüketilmesini önermektedir. Bir porsiyon standart meyve yaklaşık 150 gramdır. Yani elma, armut, portakal gibi orta boy bir meyve veya kayısı, erik, mandalina gibi iki küçük meyve demektir.
Avokado klimakterik bir meyvedir (muz da bir diğeri) bunun anlamı, meyve ağaç üstünde olgunlaşmaya başlar ancak esas olgunlaşması (sararıp) yenilecek hale gelmesi ağaçtan koparıldıktan sonra olur. Avokado yeşil olarak toplanır ve dondurucuda 3.3 ile 5.6 derecede saklanır ve son güzergahına ulaştırılır.
Zeytin bir meyve türüdür.
Bu nedenle en temiz meyve olarak kiraz meyvesini söyleyebiliriz. Bu nedenle bu bilmecenin cevabı "kiraz" olmalıdır.
Meyvelerin içindeki şeker, karaciğeri adeta 'yağ depolama' moduna geçirerek bu hayati organın yağlanmasına neden olur. Zamanla karaciğer hücrelerinin artık insüline uymaması ve yağ taşıyıcı proteinlerin üretim ve geri dönüşümünün de sekteye uğramasına yol açmaktadır.
Dünyanın en tatlı meyvesi olarak bilinen çerimoya, Güney Amerika ülkelerinde yetiştirilir. Ülkemizde de popülerleşmeye başlayan bu meyve içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde oldukça besleyicidir.
1) İşlenmiş Etler
İşlenmiş etlerdeki aşırı tuz miktarları da vücudun dengesini bozabilmektedir. Aşırı tuz tüketimi hipertansiyon, kalp yetmezliği, böbrek rahatsızlıkları, akciğer sorunları ve eklem problemleri gibi hastalıkların tetiklenmesine neden olmaktadır.
Yeterli ve dengeli bir kahvaltı protein, karbonhidrat ve yağlar olmak üzere 3 besin grubundan besinleri içerir. Kahvaltıda kaliteli protein kaynağı olan yumurta, tam tahıllı ekmek, peynir, süt, mevsim sebzeleri ve kavrulmamış (tuzsuz) kuruyemişler yer almalıdır.
- Gün içinde sabah, öğlen, akşam 3 öğün beslenmeliyiz. Ve ana öğünlerimizde et grubu, ekmek grubu, süt-yoğurt grubu ve sebze grubu yiyeceklerden mutlaka olmalı. Yemeklerde çiğ sebze ve salata tüketmeyi ihmal etmemeliyiz. Salatalara zeytinyağı ilave etmekten kaçınmamalıyız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri