Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen addır. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa kronik yara ismini alır. Altta yatan hastalıklar; diyabet, damar tıkanıklığı, yatak bası yaralarıdır.
Kronik yara, geç ya da güç iyileşen ya da iyileşmeyen tüm yaralara verilen isimdir. Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa bu ismi alır.
Sigara, yaş, diyabet, obezite,malnütrisyon, immun supresif tedaviler bu riski artırır. Sigaranın yara iyileşmesini engelleyen etkileri vardır. Ayrıca akciğer, kalp ve damar yapısını bozan(endotel disfonksiyonu) etkileri yara iyileşmesini geciktirir.
Yara üç çeşide ayrılır; birincisi erozyon yaralardır ve dermise geçmeyen, yüzeysel kayıp olarak tanımlanır, yani iz bırakmaz. İkincisi ise fissür dediğimiz, çatlak şeklinde dikey oluşan yaralardır. Üçüncüsü ise ülser olarak anılan, erozyona göre daha derin olan ve kronik olarak tekrar eden yara çeşididir.
Özellikle 6 haftayı tamamladığı halde yara kapanmazsa; kabuklanma,kaşıntı veya akıntıyla kendini belli eden deri değişiklikleri varsa, mutlaka dermatoloğa başvurmak gerekir. Bir yaranın nasıl ortaya çıktığı, yeri, ne zamandır devam ettiği, ağrı varlığı, kanamanın olması önemli kriterlerdir.
İlgili 26 soru bulundu
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Kronik yaralar ise, diyabetik yara, bası yaraları, venöz yaralar gibi, sistemik nedenlerle oluşan ve iyileşme süreci zor olan, zaman alan, hatta iyileşmeyen yaralar olarak adlandırılır.
Yarada enfeksiyon mikroorganizmaların koloniasyonu ile olur ve bu evrede yara için kritik bir süreç başlar. Mikroorganizmaların doku içerisinde üreyip yayılmasıyla başlayan süreçte bazı fizyolojik tepkiler görülür. Sıcaklık, şişlik, kızarıklık ve ağrı meydana gelir. Hemen sonrasında ateş ve CRP yükselir.
Yapılması gereken; yara temizlendikten sonra, kirli bir yara ise antibiyotikli pomat da sürülerek pansumanla kapatılması ve günlük olarak pansumanın değiştirilmesidir. Yanma, kızarma, ağrı, şişme fark edildiğinde doktora başvurulmalıdır.
Yaranın deri ile kaplı etrafı silinir. Açık yaranın içi kesinlikle antiseptik ile temizlenmez. Yara içi, enjektöre çekilen ve basınçlı püskürtülen serum fizyolojik ile yıkanır ya da serumla ıslatılmış steril gazlı bezle çok yumuşak bir şekilde silinir. Temiz yaralarda bu işleme gerek yoktur.
Kollajen sentezinde rol oynayan C vitamini eksikliği yara iyileşmesini ve yara kontraksiyonunu olumsuz etkileyecektir. Yara iyileşmesi için gerekli C vitamini alımı 1gr/gün'dür. Çinko, Bakır, Mg eksikliği durumlarında ise; yara epitelizasyonu kötüdür. Kronik iyileşmeyen yaralar gelişir.
A vitamini önemli antioksidanlardan biridir. Vücut, yara iyileşmesi için A vitamini takviyesi ihtiyacı duyar. A vitamini, enfeksiyonla mücadeleye ve inflamatuvar yanıtı kontrol etmeye yardımcı olur.
Fibroblastlar yara iyileşmesinde görev alan en önemli mezankimal hücrelerdir. Hem “üretim” hem de “mekanik” görevleri vardır. Fibroblastlar kollagen liflerini üretirler. Kollagen de yaranın kontraksiyonunu ve gerilme kuvvetini oluşturur.
Şeker Hastalığı da Yara Oluşumuna Zemin Hazırlıyor
Özellikle ayaklarda; iyileşmeyen ve 3 haftadan fazla bir süre kapanmayan yaralar varsa şeker hastalığı akla getirilmeli ve hekime başvurulmalıdır. Derinin beslenmesini ve toksik maddelerden temizlenmesini sağlayan, sağlıklı kan dolaşımıdır.
Seröz: Vücudun seröz katlarında bulunan, yangı anında miktarı artan protein yapısında duru sıvı. kabarcıklardan oluşan bağ doku üremesi. Epitelizasyon: Zedelenmeye uğramış yüzeyin epitel hücrelerinin çoğalmasıyla oluşan iyileşmesi.
Yara izleri, geçmişte oluşan yaralanma, ameliyat veya diğer sebeplerden dolayı oluşabilir. Tamamen yok olması istense de yara dokusu, çevre dokulardan farklı olduğu için kalıcı olabilmektedir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
TERRAMYCIN® yumuşak, sarı homojen merhemdir. TERRAMYCIN® deri üzerine lokal (topikal) olarak kullanılan ve antibiyotikler olarak bilinen bir ilaç grubuna aittir. TERRAMYCIN® lokal cilt enfeksiyonlarının (özellikle iltihaplı enfeksiyonlar) ve enfekte olmuş küçük yara ve yanıkların koruma ve lokal tedavisinde kullanılır.
Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
İltihaplanma ağrı, kızarıklık, şişlik ve sıcaklık artışı gibi belirtilerle kendini gösterir. Bununla birlikte, bazı durumlarda iltihaplanma süreci kontrolsüz hale gelebilir ve kronik rahatsızlıklara yol açabilir.
Ateş, üşüme, titreme, halsizlik, yorgunluk, iştahsızlık, ağrı, bulantı, kusma gibi genel bulgulara ek olarak etkenin cinsine ve enfeksiyonun yerine bağlı olarak gelişen spesifik belirti ve semptomlar; ishal, kabızlık, eklem ağrıları, vücutta döküntüler ve kızarıklıklar, öksürük, sarılık, bilinç bozuklukları gibi ...
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
Temiz koşullarda oluşmuş, sadece cilt dokusunu etkileyen kesici alet yarası ile, toz toprak içinde kalmış, ezilmiş, cilt yanında cilt altı dokuları da etkileyen yaralar farklı iz bırakır. Geniş doku ezilmesi ve doku kaybı olan alanda kan dolaşımı ve doku iyileşmesi daha zordur.
Bacaklardaki kansızlık yarası bacaklara giden kanın azalmasına neden olan, atar damarlarda oluşan tıkanma sonucu olan bir hastalıktır. Bu hastalığa bağlı oluşan zayıf kan akımı, doku ve deride oksijen eksikliğine neden olur ve böylece dokularda hasar gelişir. Bu yara çeşidinin iyileşmesi yavaştır.
a) Sıyrık (Abrazyon): En hafif ezici alet yarasıdır. Travma sonucu cildin en üst tabakası (epidermis) sıyrılır ve dermis açıkta kalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri