Toprağın su tutma kapasitesini artırmak için öncelikle toprağa yeterli yanmış ahır gübresi gibi organik katkı maddeleri verilmelidir. Kumsal topraklarda su tutma kapasitesi artığında bitki kökleri kurak koşullarda da yeterli suyu alacağından verimde önemli artışlar sağlanabilir.
Kumlu, milli, killi ve humuslu toprak gibi ortamlarda su tutma kapasitesinde artış sağlamaktadır. Süper Absorbant(Su tutucu) polimerlerin içerisinde farklı oranlarda Karbon (C), Hidrojen (H), Oksijen (O), Potasyum (K) bulunmaktadır. Su tutucu polimerlerin kullanımı ise yurtdışında oldukça yaygındır.
Bitkilerin olduğu yerlerde toprak, bitkilerin gövdelerine ve köklerine zarar vermeden yüzeyel çapalanmalı ve üzerine organik gübre serilmelidir. Yüzeydeki gübreler, zamanla doğal bir şekilde, solucan ve diğer böcekler vasıtasıyla toprağın derinliklerine iner, toprağınızı iyileştirir.
Su tutma kapasitesi; drenaj sistemi iyi çalışan bir arazide toprağın tutabileceği en fazla su miktarıdır. Ampirik olarak ıslatılmış toprak 1/3 atmosfer altında sızmaya bırakılırsa toprak normal su tutma kapasitesine getirileceği kabul edilebilir.
Su Tutucu Granül toprakla birlikte karıştırılarak bitki köküne doldurulur. Suyla buluştuğunda hacimce genişleyerek, suyu tutar jelleşir. Su Tutucu Polimer, bünyesindeki suyu bitkiye ihtiyacı olduğu kadar verir. Suyun bitkinin kökünde kalmasını, etrafa dağılmasını engeller.
İlgili 30 soru bulundu
Su tutucu, beton derzler içerisine sürekli olarak gömüldüklerinde ve aktıklarında, akışkanların geçişini önlemeyi amaçlayan bir beton yapı elemanıdır. Sıradan bir inşaatta karşılaşılabilecek su, çamur ve nem gibi zarar verici elementlere karşı yapıyı korur.
Özel formülasyonu sayesinde hacminin 600 katı kadar su emebilen toprak katkı maddesidir. Bahçelerde, seralarda, çevre düzenleme işlerinde, kesme çiçekçilik, mantar üretimi ve kök daldırma yönteminde sık sulamanın ve sarfiyatının fazla olduğu yerlerde kullanılan özel polimerdir.
Kireçli topraklar: Kil, kum, humus ve kireç ihtiva ederler. Kalın bir kaymak tabakası bağlarlar. Suyu geçirmezler. Zor işlenen bir toprak çeşididir.
Organik madde miktarı ne kadar yüksek olursa toprağın su tutma kapasitesi o kadar yüksek olur. Killi topraklar besince çok zengindir fakat ağır ve işlenmesi zor topraklardır. Böyle sert zeminli topraklara toprak düzenleyici solucan gübresi konularak toprağın yapısı değiştirilebilir.
Örneğin 12 L/s veya 43.2 m3/ saat gibi. dondan son don tarihine kadar geçen periyottur. kilogram (litre) olarak verilen sudur. Bir m2 alana 67 mm su vermek için 67 kg, bir dekara ise 67.000 kg (67m3) su vermek gerekir.
Toprağı malçlamak ve toprağa kompost ve hayvan gübresi eklemek toprağı besin ve organik madde açısından zenginleştirir; toprak solucanları ile diğer toprak yaşamını destekler. Kireç atmak ise asit seviyesini düşürür.
Organik ve organomineral gübre kullanıldığı zaman bile, eğer içerdiği organik maddeyi parçalanıp, bitkiye verecek mikroorganizmalar toprakta yok ise, yine istediğimiz verimi almamız mümkün değil. Toprağa canlı yararlı bakterileri içeren BMusa Mikrobiyal gübre verdiğimizde, toprağı canlandırıp verimi arttırıyoruz.
Kireçli kil toprakları daha iyi havalanabilen ve suyun da belirli bir ölçüde sızabildiği topraklardır. Kireçsiz kil topraklarında suyun sızması genellikle engellenmiş ve su durgunlaşmış olabilir.
Humuslu topraklar çok yüksek su tutma kapasitesine sahiptir. İçerisinde yüksek miktarda organik madde bulunduran humuslu topraklar, bitkilerin ihtiyaç duyabileceği tüm vitamin ve mineralleri karşılamaktadır. Koyu renge sahip humuslu toprak çeşidi, kara toprak olarak da bilinmektedir.
Eğer bu değerler hacim yüzdesi olarak ifade edilmişse, bu durumda su tutma kapasitesi aşağıdaki gibi hesaplanabilir: dk = (PvTK – PvSN) x D = (PvTK – PvSN) x 1000 Eşitlikte: PvTK : tarla kapasitesindeki nem düzeyi (hacim yüzdesi), PvSN : solma noktasındaki nem düzeyi (hacim yüzdesi) değerlerini göstermektedir.
Çernezyom (İngilizce: Chernozem, Ukraynaca: Чорнозем, Rusça: Чернозём) Yeryüzünün en verimli yerli toprağıdır.Dünyada bulunan Çernezyomun üçte biri ve yüz ölçümü en fazla olan ülke Ukrayna'dır. coğrafi olarak yarı nemli step bölgelerinde yağışın artış gösterdiği yüksek platolarda görülen topraklardır.
Kil gibi küçük parçacıklardan oluşan topraklardır, Su tutma kapasiteleri yüksek, sızdırma kapasiteleri düşüktür.
Bitkilerin topraktan alabildikleri su ``yarayışlı su`` olarak adlandırılır. Yarayışlı su, toprakta 1/3 atm. (Tarla kapasitesi) ile 15 atm. (Solma noktası) arasındaki gerilimle tutulan sudur. Kültür bitkileri yetişme sezonu boyunca yarayışlı suya ihtiyaç duyarlar.
Yanlış sulama teknikleri nedeniyle aşırı sulamaya maruz kalmış topraklarda sedimanter ana kaya içindeki tuzlar kapilarite (kanalcıklardan yukarı doğru harket) ile yüzeye doğru yükselir ve suyun buharlaşması sonucunda eriyik halde bulunan tuzlar toprağın yüzeyine taşınır.
Zararlı yabancı maddeler içermez. İdeal bahçe ve peyzaj alanı toprağı nasıl olmalı? Geçirgen (kumlu-milli), besin ve organik madde bakımından zengin, kili az olalmalı, çamurlaşmamalı, yıl boyunca, her mevsim üzerinde çalışılabilmeli.
Torf yapımı için kurumuş ağaç dalları ve yaprakları gibi bitki parçalarını kullanman gerekir. Bu parçaları yarı gölge bir toprak zemine toplaman ve ardından yarım metre kadar olduğunda üzerini sönmüş kireçle örtmen gerekir. Üzerine de biraz azotlu gübre döktükten sonra kendi organik gübreni hazırlayabilirsin.
Genel olarak toprak ne kadar koyu renkliyse o kadar verimlidir demek mümkündür. Koyu renk: Genellikle organik maddenin çokluğunu gösterir. Böyle topraklar iyi yapılı ve üretkendir.
KULLANIM ŞEKLİ
Su kaçağının olduğu yeri temizleyin ve yapı tırın. Derin su kaçaklarının olduğu yerde bant, macun kıvamına getirilip hasarlı bölge doldurulur. Daha sonra çevresi temizlenip, bant yapı tırılır.Tek kullanım- lıktır. Kaplanan yüzeyden çıkarıldığında tekrar uygulanmaz.
Sulama periyodunun yaklaşık % 50'ye kadar düşmesini sağlar. Yıkanmadan dolayı su ve besin kaybını sınırlar. Su tutma kapasitesini artırır ve sudaki besin maddeleri ve iz elementlerin kaybını azaltır. Bitkide kuraklık ve su stresine karşı dayanıklılık sağlar.
Kullanımı kolay, süper su emici (hacminin 600 katı kadar su emebilen) bir toprak katkı maddesidir. Bahçelerde, seralarda ve çevre düzenleme işlerinde sık sulamanın ve sarfiyatının fazla olduğu yerler için özel olarak üretilmiş bir polimerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri