Ayet)
İyiliğin karşılığı ancak iyilik değil midir? İyiliğin karşılığı, yalnız iyiliktir. İyiliğin karşılığı da ancak işte böyle iyiliktir.
“Kim Allah'a güzel bir işle gelirse, iyilik işlerse, ona on misli verilir.” mealindeki ayetin ifadesinde ise, âdeta asgari ücrete / mükâfata işaret edilmiştir. Demek ki her iyiliğin karşılığı en az on sevaptır. Günahların karşılığı ise bire birdir.
Rahmân Suresi'nin tamamını dinle! Hel cezâul ihsâni illel ihsân(ihsânu). İyiliğin karşılığı, yalnız iyiliktir.
İhsan kelimesi Türk-çeye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
İlgili 18 soru bulundu
İzutsu, Kur'an'da Dini ve Ahlâkî Kavramlar, 294. Ahsen'in mastarı “ihsan”dır. İhsan ise, lügatte iki şekilde kullanılır. İhsan, Allah'a nispet edildiğinde güzel davranma, bağışlama ikram etme, lütuf, yardım ve cömertlik manalarının yanı sıra uygun ve güzel olanı en mükemmel bir şekilde yapmak demektir.
Sadaka-i cariye sevapların en büyüğü olarak aktarılır ve kişilerin ölümünden sonra dahi sevap kazanmalarını sağlayan ibadet çeşitlerinden birisidir.
Gerçek iyilik, yüzümüzü doğuya, ya da batıya çevirmek değildir. Kur'ân gerçek iyiliğin ne olduğunu açıklıyor. Buna göre gerçek iyililiğin temelinde iman esasları vardır. Gerçekten iyi olan insan, herşeyden önce Allah'a, ahiret gününe, meleklere, kutsal kitaplara ve peygamberlere inanan kimsedir.
Kim bir iyilikle gelirse, ona on katı verilir; kim de bir kötülükle gelirse ancak misliyle cezalandırılır ve de onlara haksızlık yapılmaz.
Çalışmalar iyiliğin fiziksel sağlığımızla da doğrudan ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır. İster iyilik yapan olun ister iyilik yapılan, ya da sadece bir diğerine yapılan bir iyiliğe şahit olun, her üç durumda da beynimizden oksitosin hormonu salgılanmaktadır.
Rahman Suresi (Arapça: سورة الرحمن), Kur'an'ın 55. suresidir. Sure, 78 ayetten oluşur. Sure ismini ilk ayetinde geçen ve aynı zamanda Allah'ın 99 ismi'nden biri olan R-H-M kökündenen türeyen er-Rahman kelimesinden alır.
Amellerin sevabı ile kişinin niyeti arasında sıkı bir ilişkinin bulunduğu çeşitli hadislerde açıklanmıştır. Buna göre kul iyi ve güzel bir ameli işlemeye niyetlenir de yapmazsa bu, amel defterine bir sevap olarak yazılır, niyet edip işlediği takdirde 10'dan 700'e kadar veya daha fazlası olarak kaydedilir.
İslam dininin iyilik anlayışı, insanın her türlü niyet, istek, söz ve davranışında kendini bulabilen, maddi imkânlarla yahut bedensel güç ve kabiliyetlerle sınırlanamayan, geniş bir evrene sahiptir. En özlü anlamıyla dinin varlık nedeni, insanlığı iyiye ve iyiliğe davettir.
Ali sürmeli; bir alevi köyünde bir mezar taşı okumuştum mezar taşına şöyle yazmıştı “İyilik iyidir” - YouTube.
Bir kişilik özelliği olarak saf iyi olmak, kişinin karakterinde kötülük yapma yönünde bir eğilimin olmamasını ifade edebilir. Yani çok iyi, "aziz" benzeri karakter özelliklerine sahip olan kişilere saf iyilik sahibi denebilir.
Gerçek iyilik Allah (c.c.)'a ve imanın geri kalan ilkelerine imandır. Ama Allah (c.c.)'ın istediği şekildeki bir iman. Aynı zamanda bu imanın hayata yansıtılmış halidir gerçek iyilik. İnsanlara/insanlığa yapabileceğimiz en büyük iyilik ise, yine insanları Allah (c.c.) ile buluşturmaktır.
Allah'ın rızasını kazanmaya sebep olacak her güzel iş, hayır. Müslüman, iyi olan, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. Başkaları hakkında iyilik dilemeye "hayırhahlık" denir.
Çeşitli hadis rivayetlerinde Allah'a ortak koşmak, adam öldürmek, ana babaya karşı gelmek, yetim malı yemek, faiz yemek, dürüst kadınları iffetsizlikle suçlamak, büyü yapmak, savaştan kaçmak, yalancı şahitlikte bulunmak ve ödenemeyecek miktarda borçlu olarak ölmek büyük günahların başında zikredilmiştir (Müsned, II, ...
İnsanların günah işlemelerine neden olan unsurlar üzerinde düşünen Hıristiyan din adamları, insanda fıtri olarak bulunan bazı unsurlara dikkat çekmişlerdir. Yedi ile sınırlandırılıp günah olarak kabul edilen bu unsurlar kibir, açgözlülük, şehvet, öfke, haset, tembellik ve oburluktur.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
İhsan, Allah'ı görüyormuş gibi yaşamak, yapılan her bir işi/ameli en iyi, en güzel ve en sağlam şekilde yapmak demektir.
Sözlükte “güzel olmak” mânasına gelen hüsn kökünden türetilmiş bir masdar olup genel olarak “başkasına iyilik etmek” ve “yaptığı işi güzel yapmak” şeklinde kısmen farklı iki anlamda kullanılmaktadır. İhsanda bulunan kişiye muhsin denir.
İman ve ihlâs, manevî hayatımızın temeli, özü, vazgeçilmez esaslarındandır. Allah'a inanmak, teslim olmak, rızasını kazanmak, memnuniyetine ve muhabbetine vâsıl olmanın sırrı ihlâsla ölçülür. İhlâs öyle bir iksirdir ki ölçüsü, tartısı kalbin içindeki niyette, kasıtta ve tercihte gizlidir.
İhsân kelimesi Türkçe'ye iyilik etmek, iyilik, yardım ve bağış, muhsin kelimesi ise iyilik eden, yardım eden, bağışta bulunan, iyi kimse anlamı ile girmiştir.
Toplumuzda sadaka deyince dilenciye verilen para ya da fıtır sadakası vs. gibi algılanıyor. Hâlbuki sadaka iyiliktir. Kişinin ailesinden başlayarak toplum içerisinde iyilik yapması bu kapsam içerisindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri