Türkiye'de uygulanmakta olan IBAN, 26 haneden oluşmaktadır. İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Kartın ön yüzünün alt kısmında detaylı şekilde TR ile beraber 24 haneli numara verilmektedir. Böylece toplamda IBAN numarası 26 haneden oluşur. Herhangi bir dijital işlem yapılmak istendiğinde bu 26 hane eksiksiz bir şekilde kullanılmalıdır. Yani kullanılacak 24 numara ile beraber 2 harf de değerlendirilmelidir.
1. Her banka, müşterisinin para transferine konu hesabı için IBAN'ı üretmiş durumdadır ve müşterisine bildirir. 2. Parayı alacak olan kişi (ALICI) kendi hesap numarasına ait IBAN'ı parayı gönderecek olan kişiye (GÖNDERİCİ) bildirir. 3. Gönderici, alıcının IBAN'ını kendi bankasına bildirir ve para transfer emrini verir.
IBAN'ın ilk iki hanesi ülke kodu, ikinci iki hanesi ise kontrol basamaklarıdır. Sonraki beş hane banka kodudur. Banka kodunu, bir haneli rezerv alan takip eder. Rezerv alan 0 (sıfır) olarak kabul edilmiştir.
IBAN numarası banka ya da kredi kartlarının ön ya da arka yüzünde yazılı olmaz. Kartların ön yüzünde 16 haneli rakam grubu genellikle IBAN numarası ile karıştırılsa da IBAN numarası yalnızca hesap açılımı esnasında banka kullanıcısına verilen hesap döküm cüzdanının üzerinde yazılı olur.
İlgili 29 soru bulundu
İlk iki hane ülkemizin uluslararası kodu olan “TR” harfleridir. Daha sonra gelen iki ve beş hane sırasıyla kontrol basamaklarını ve banka kodunu, ardından gelen haneler ise müşteri hesap numarasını ifade etmektedir.
Türkiye IBAN'ı 26 haneden oluşmaktadır. İlk 2 hane ülkemizin uluslararası kodu olan TR'dir. İzleyen 2 hane kontrol basamaklarını oluşturmakta ve IBAN'ın doğrulanmasında TBB / IBAN Uygulaması / Ekim 2009 1 Page 2 kullanılmaktadır. Sonraki 5 hane banka kodunu ifade etmektedir.
İban numarası yazımı işleminde aradaki boşluklara dikkat edilmelidir. Çünkü bu boşluklar gönderilecek iban numarasının yanlış ya da eksik olmasına sebep olacaktır. Bu sebeple yazım sırasında boşlukların silinmesine ekstra özen gösterilmelidir.
Son olarak gelen 16 hane ise banka hesap numarası olarak bilinmektedir. Hesap numarasının oluşturulması sırasında ise bazı bankalar sadece sayısal karakterleri kullanırken bazıları alfabetik karakterleri de kullanmaktadır. Hesap numarası yerine müşteri numarasının kullanıldığı söylenebilir.
Bazı banka kart sahiplerinin (Ziraat, Vakıfbank) kartının üzerinde İBAN numarası yazar. İBAN numarasından hesap numarasına da kolaylıkla ulaşmak mümkündür. TR harfleri ile başlayan İBAN numarasının son 16 hanesi de hesap numarası şeklinde kullanabilirsiniz.
Hesaba para göndermek için, para göndermek istediğin kişinin Ad-Soyad bilgisini ve hesabına ait IBAN numarasını girmen yeterli.
Havale tuşuna tıklanır; hesap numarası ya da IBAN ile para yatırma seçeneklerinden biri seçilir. Para yatırılacak hesaba ait şube kodu, hesap numarası ya da IBAN numarası tuşlanır ve yatırılacak miktar girilir. Aidat, kira vb. bir açıklama girilir, daha sonra göndericinin kimlik numarası ve doğum tarihi istenir.
IBAN sistemi yapılmak istenen para transferinin, rakam hataları yüzünden yanlış bir hesaba yapılmasının da önüne geçiyor. Nitekim işlem sırasında IBAN numarası hatalı girilirse alıcı adı ile uyuşmayacağından sistem otomatik olarak kullanıcıyı uyarıyor.
Açıklama Kısmı: Hükümlü/tutuklu adı, soyadı, tc kimlik numarası ve yatıran kişinin adı mutlaka yazılmalıdır. Havale işlemi yapılıyorsa; "IBAN numaram gösterilsin" seçeneği mutlaka işaretli olmalıdır.
Şöyle ki bilindiği üzere bir başkasına internet bankacılığı yoluyla para gönderirken paranın ne amaçla gönderildiğini belirtmek adına açıklama kısmı yer alır. Bu kısma diyelim ki kira borcumuzu yolluyorsak 'Kira' şeklinde açıklama yazılır. Bu açıklama ileride çıkacak uyuşmazlığa delil niteliği de taşımaktadır.
IBAN öğrenmek istediğiniz hesaba ait kartın üzerinde yer alan TR ile başlayıp 16 haneli numara IBAN numarasıdır. Bu numara bazı kartların arka yüzünde de olabilir. Bazı banka kartlarının üzerinde ise hiç olmaya da bilir. Bazı banka kartlarının ise sadece hesap numaranız yazar.
Hem yurt içi hem yurt dışı para gönderimlerinde kullanılan bu numara, hesabın bağlı olduğu ülkeye göre farklı detaylar içerir. Bu noktada aklınıza “IBAN kaç haneli olur?” sorusu gelebilir. IBAN'ın formatını belirleyen ISO 13616 standardına göre ilgili hesap numaraları en fazla 34 haneden oluşur.
yazıldığı gibi okunması yaygın ve kabul edilmiş bir kullanımdır ama illa en doğrusunu okuyacağım derseniz "ay bi ey en" diye okumalısınız zira "iban" bir kısaltmadır (international bank account number). ayban sığırlık, okunuşu türkçe i-ban şeklinde olmalıdır.
Alıcının hesap numarası ya da IBAN numarası ile birlikte isim ve soyismi belirtilerek havale işlemi yapılabiliyor. Benzer şekilde EFT işlemleri de alıcı kişinin ya da kurumun adı, banka şubesi ve hesap numarası yazılarak, ya da alıcının adı soyadı ve IBAN numarası belirtilerek yapılabiliyor.
IBAN NUMARASINDA HARF OLUR MU? karakterden oluşur. Oluşturulan IBAN içinde 'İ,Ç,Ğ,Ö,Ş,Ü” harfleri ve küçük harf kullanılmaz. Türkiye'nin ülke kodu ISO 3166 No.lu standarda göre “TR”dir.
Fakat bu ayar, IBAN ile dışarıya para gönderimi konusunda isim görünmesini kapatmayacaktır. Başka bir IBAN adresine para göndermen durumunda açıklama kısmında “Gönderen: İsim Soyisim” şeklinde yazacaktır. Yani para gönderen kişinin isim bilgileri karşı tarafta işlemin açıklama kısmında görünecektir.
Öncelikle Ziraat Bankası'nın internet bankacılığını açarak kendi bilgilerinizle giriş yapın. Buradan menü, hesaplarım ve tüm hesaplarım adımlarını takip edin. Daha sonra hesabınızı seçerek bilgilerinizi görüntüleyin. Burada üst tarafta hesap numarası ve alt tarafta ise iban yazmaktadır.
Hesap numarası genel olarak kartların ön yüzünde yazar. Hem kredi kartı hem de banka kartı üzerinde bulunur. İsmin hemen yanında veya üstünde bulunan bu rakamlar toplamda 12 sayıdan oluşur. Aynı zamanda IBAN numarasının son 12 rakamı olarak da ön plana çıktığını söylemek gerekir.
Döviz Havalesi Yaparken Nerede Olduğunuzun Önemi Yok
Bankamızın SWIFT işlemlerinde kullanılan Banka Tanımlama Kodu (BIC) TCZBTR2AXXX, USD aktarımlarında kullanılan CHIPS kodu ise 409993'tür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri