Radyoaktif iyot tedavi öncesi 2-3 haftalık dönemde iyot kısıtlı diyet uygulamak gerekir. Böylece vücutta iyot seviyesi düşerek dışardan verilecek iyotun etkinliği arttırılmış olur. iyot kısıtlı diyet yapılırken müsade edilen en fazla iyot miktarı günde 50 mikrogramdır.
Gerekli kan tahlilleri yapılarak iyot tedavisi uygulanmak üzere hasta radyoaktif tedavi odasına (kurşun kaplı) alınır. Radyoaktif madde ağızdan kapsül şeklinde hastaya verilir. Hasta aldığı ilaç dozuna bağlı olarak bu odada ortalama 3-5 gün kalır.
Fırın ve pasta ürünleri, sıklıkla iyotlu tuz ve süt ürünleri içermektedir. Diyet süresince imkanınız varsa evde iyotsuz tuz ile ekmek yapmanızı veya dışarıdan tuzsuz ekmek almanızı öneririz.
· Tuz eklenmemiş ve işlenmemiş taze et ve doğal tavuk
· Yüksek iyot içermeme koşuluyla günde 4 porsiyona kadar tahıl ve tahıl ürünleri (yulaf, irmik, karabuğday, bulgur, basmati pirinç, yumurta içermeyen makarnalar) (her öğünde sadece küçük porsiyonlar şeklinde (örn. bir tabağın dörtte biri alınabilir.)
İlgili 28 soru bulundu
Kabaca söylemek gerekirse, iyotlu tuzla hazırlanmış gıdalar (mevcut ticari gıdaların hemen hepsi), deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri ,yumurta ve içinde yumurta içeren ürünler yüksek oranda iyot içerdiği için kullanılmamalıdır.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır. Aynı zamanda Lugol alımı ile C vitamini alımı arasında en az 2 ila 3 saat fark olması gerekmektedir. Bunun nedeni ise D vitamini iyotun etkisini azaltmaktadır.
İyot, C vitamini ile etkileşir. O yüzden aralarında 2-3 saat olması iyi olur. Gündüz alınması daha iyi olur, akşam alındığında uykuyu olumsuz etkileyebilir. Aç karna almak yarım bardak suya damlatarak içmek ve 15 dakika içinde bir şey yememek emilimini artırır.
Meyve ve sebzeler: İyot bulunan besinler arasında meyve ve sebzeler de bulunur. Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin hiperaktif olmasına ve buna bağlı olarak çeşitli sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bunlar arasında hızlanmış kalp atış hızı, terleme, anksiyete, uykusuzluk ve kilo kaybı yer alabilir.
kısrmları da tiamin, riboflavin ve niasin içermekle beraber, karaciğere göre miktarı daha azdır. Tavuk eti sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, fosfor, sülffir, klor ve iyot içermektedir.
Yağ ve lif de içeren patlıcanda fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, bakır, iyot, çinko mineralleri vardır. Kolesterol değeri sıfırdır. Patlıcan ayrıca kolin, nikotin, klorojenik asit ve saponin gibi etken maddeler taşır.
İyotun zayıflatıcı etkisi yoktur.
Vücudun diğer kısımlarında tutulan iyod az miktardadır ve dokulara herhangi bir zararı yoktur. Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayanlarda bir süre sonra kendiliğinden yok olur, 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz.
Tedavi sonrasında bolca sıvı tüketmeniz önerileceğinden yanınızda 5lt su getirmeniz gerekmektedir. Ayrıca tükrük bezi salgısını arttırabilmek için yanınızda limon, sakız, şeker bulundurunuz. Odanızda televizyon, buzdolabı, tuvalet ve banyo bulunmaktadır.
Maden suyu, bileşim özellikleriyle diğerlerinden ayrılan özel bir yer altı su formudur. Ayrılma kriterleri arasında; mineral içeriğinden fazla olması, artmış karbondioksit miktarı, artmış kaynak sıcaklığı, iyot, sülfür, florür, radon, demir gibi eser elementler bakımından zengin olması sayılabilir.
Ülkemiz iyot açısından zengin olmayan topraklara sahip olduğundan iyot ihtiyacı mutlaka takviyelerle desteklenmelidir. Muz ve çilek gibi meyveler ve ceviz gibi kuruyemişler de iyot deposu olarak beslenme listesine eklenmelidir.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
İyot, insan vücudu tarafından üretilediği için dışarıdan besin yolu ile alınabilen, tiroid bezi tarafından kullanılan bir elementtir. İyot, tiroid hormonlarının yapımı için gerekli olduğunda büyüme, vücudun enerjiyi kullanma biçimi, beyin ve kemik gelişimi için önemlidir.
İyot bir mineraldir. Lugol ise hem iyot hem de potasyum iyodürden oluşan bir bileşiktir.
Özetleyecek olursak, tiroidinde sorunu olmayan herkesin günlük belli miktarlarda iyot alması sağlıkları için gerekli.
İyotun Faydaları
- Troid bezinin fonksiyonlarını düzenlemektedir. İyot Fazlalığı ve Zararları: Fazla miktarda iyot alınması tiroit bezinin hormon üretimini bozarak iyot eksikliğinde görülen durumların oluşmasına neden olur. Ayrıca, deride alerji ve sivilce görülebilir.
Hazırlama: İyot ve potasyum iyodür cam havanda iyice ezilir. Bu karışıma yaklaşık 100 ml arıtılmış su yavaş yavaş iyice karıştırılarak ilave edilir ve tamamen çözülür. Bir mezüre aktarılır. Kalan su ile havan yıkanarak mezürde istenilen hacme tamamlanır ve uygun şişeye konarak etiketlenip, teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri