Pencerelerde genellikle ısı yalıtımı amacıyla fitiller kullanılır. Bu fitiller ısı köprülerinin oluşumunu engellemek üzere geliştirilmiştir ve ısının yer değiştirmesini önler. Dış cephe mantolama uygulamaları esnasında pencerelerde oluşan ısı köprülerini önlemek üzere önlem alınır.
Pencerelerden gelen bu soğuk havayı önlemek için ise menteşe tamiri, camların ısı camlı pencerelerle değiştirilmesi, PVC pencere sistemlerinin kullanılması, pencere kenarlarına macun ve silikon çekilmesi, daha fazla açık olan kısımlara ise yalıtım köpüğü sıkılması gibi işlemler yapılabiliyor.
Bu konu, pencerelerin duvarlardan daha çok ısı kaybına neden olmasıdır. Bu durumun engellenmesi için ısı yalıtımlı pencere sistemleri kullanılması gerekir. Ağaç kasalı pencere kullanılan evlerde çok fazla ısı kaybı yaşanmaktadır. Bunu önlemenin tek yolu ise yeni tip pencere sistemlerine geçiş yapmaktır.
Isı yalıtımı yapabilmek için tek yapılması gereken yeni pencere sistemlerini kullanmak değildir. Buna ek olarak, pencerelerin içeriye soğuk hava alan boşluklarını tespit edip, macun ve yapışkanlı sünger bantlarla kapatmak da ısı yalıtımı sağlayacaktır.
Nitekim yalıtımlı camlar şeklinde de sınıflandırılan çift camlarda, ısı yalıtımı sağlamak için özel bir teknik kullanılmaktadır. Çift camlarda, iki cam katmanı arası kuru hava barındıran bir boşluk bırakılmaktadır. Böylelikle sıcak havanın dışarı sızması gibi durumlar nispeten azalmış olur.
İlgili 26 soru bulundu
İki cam levha arasındaki boşluk, dışarıdaki sıcak veya soğuk havanın içeriye girmesini engeller, bu da enerji tasarrufunu artırır. Ayrıca, bu çift cam yapı, dış gürültüyü azaltarak iç mekanlarda daha huzurlu bir ortam sağlar.
Isı kayıplarını önlemek için su ısıtıcınızı ve sıcak su borularını yalıtın. Kat kaloriferiniz ısıtılmayan bir mekânda bulunuyorsa, boru ve tankı yalıtarak ısı kayıplarını önleyin. Kalorifer kazanı veya kat kaloriferinizi yoğuşmalı, yüksek verimli olanlar ile değiştirin.
Kapı pencere yalıtım bandı kullanılarak odalara soğuk hava girişi önlenmiş olur. Bu sayede evlerde çok fazla ısıtıcı kullanmak yerine dışarıdan gelen soğuk önlenir ve evin sıcaklığı korunur. Enerji ve para tasarrufu sağlamanıza yardımcı olur.
Ancak genel olarak, aşağıdaki yalıtım malzemeleri dış cephe yalıtımında sıklıkla tercih edilir: EPS (Genleştirilmiş Polistiren): EPS, hafif, yüksek ısı yalıtım performansına sahip ve ekonomik bir malzemedir. Kolay uygulanabilir ve suya dayanıklıdır. EPS levhaları, dış cepheye monte edilerek yalıtım sağlar.
Düzcamlarla oluşturulmuş üçlü (çift ara boşluklu) yalıtım camı üniteleri, standart çift camlara göre daha iyi ısı yalıtımı sağlar. Çünkü ısı yalıtımını sağlayan, iki cam plaka arasındaki hava boşluğudur ve üçlü yalıtım camı ünitesinde iki hava boşluğu bulunmaktadır.
Pencere sistemleri plastik malzemelerdir. Dış hava koşullarında yaz aylarında genleşir, kış ayların ise gerilir. Bu durum açılan pencerelerin ayarlarının bozulmasına neden olur.
Panjurlar genellikle güneş ışınımlarından korunmak için tercih edilmekle birlikte çift cam, alüminyum veya PVC panjur kullanımı ısı kaybının azalmasında önemli bir etkendir. Çift cam ve panjur kullanılan pencerelerde ısı kaybının yüzde 50 azaldığı tespit edilmiştir.
Pencereden su sızıntısını önlemek için su sızıntısı bulunan noktalara saf silikon çekilmelidir. Pencereden su sızması halinde yapı marketlerden temin edilebilecek saf silikonlar, özel silikon sıkma aleti ile pencere kenarlarına çekilir.
Cam balkon sistemlerinde; su, nem, kir, rüzgar, ses, soğuk hava vb. dış etkileri engellemek için, paneller arasında, şeffaf plastik veya alüminyum malzemelerden üretilen, cambalkon fitili kullanılmaktadır.
Kapı bantları-pencere bantları dışarıdan içeriye soğuk havanın girmesi engellenir. Kapı pencere bantları, yalıtım özelliğine sahiptir. Kapı bantı ve pencere fitili bandı yapışkanlı sayesinde yaşam alanlarınızda konforu oluşturabilirsiniz.
Su sızdırmazlık bandı olarak da bilinen su yalıtım bandı, uygulandığı yüzeye sıkıca yapışarak binayı su geçirimsiz hale getirir. Binaların su ve hava girişi olabilecek kapı, pencere gibi yerlerinin dışında, ek yerleri gibi uygulama alanlarında da uygulanarak eksiksiz bir su yalıtım sistemi oluşturur.
Kalıcı yapışma özelliği sayesinde herhangi bir nesnedeki sızıntıyı anında giderir. İç veya dış mekân onarımları için etkilidir. Hava ve nem geçirmeyen banyo küvet ürünleri, lavabo ve pencere dışında boru ve hortum sızıntılarını onarmak için kullanabilirsiniz.
Isı yalıtımı performansı açısından oldukça tatmin edici özelliklere sahip olan PVC ürünler, kış bahçesi gibi alanlarda da yüksek düzey ısı yalıtımı sağlayacak şekilde kullanılmaktadırlar.
BİNALARDA ISI KAYIPLARI EN ÇOK NEREDE GÖRÜLÜR? Binalarda ısı kaybı en fazla kiriş, kolon ve pencere kenarlarında oluşur. Bunlara ek olarak tesisat ve havalandırma boşluklarından da ısı kayıpları olmaktadır.
Konfor camlar, kaplamasız ısıcam modellerine oranla ısı kaybını yüzde 40 seviyelerine kadar azaltır. Bunun yanında önemli ölçüde güneş ışınlarını ve kontrol eder ve minimum seviye güneş ışının içeri girmesini sağlar. Tabi bunun yanında güneş enerjisi ile gelen yakıcı etkiyi de oldukça yüksek oranda azaltır.
Yalıtım Camı (Isıcam)
2 ya da 3 cam panelin, birbirlerine paralel olacak şekilde, kenarlarına çıta konularak arada belli bir miktar boşluk kalacak şekilde sabitlenmesi ve ara boşlukta kalan hava veya argon gazının sızdırmazlığının sağlanmasıyla oluşturulan panellere yalıtım camı denir.
Ara boşluk genişliğine bağlı olarak ısıcam ünitesinin yalıtım değeri değişirimi?: Isıcam sistemleri S veya ısıcam sistemleri K ile daha iyi ısı yalıtımı sağlamak için ünite ara boşluğunu 12 mm veya 16mm tercih etmek uygundur.Daha dar ara boşluklu ünitelerde ısı yalıtım performansı azalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri