İyot eksikliği nedeniyle ilk guatr hastalığı görülür. İyot eksikliği özellikle hamilelerde ölü doğuma ve düşüğe neden olabilir. Bunun yanında bu eksikliği yaşayan kişilerde odaklanma sorunları ve hiperaktivite de görülebilir. Bu eksikliğin sürekli yaşanması durumunda da tiroid kanseri görülme riski yüksek olur.
İyot eksikliğinde başta guatr olmak üzere çeşitli tiroid bezi hastalıkları görülebilir. Guatrın yanı sıra hipotiroidizm (tiroid hormonu eksikliği) de iyot eksikliği durumunda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır.
İyot Eksikliği Nedenleri Nelerdir? İyot eksikliğinin en temel nedeni beslenmedir. Çünkü iyotu vücut içerisinde üretemeyip dışardan temin ediyoruz. İyot oranı zenginleştirilmemiş tuz kullanan ya da başka sebepten ötürü tuz kısıtlaması yapan bireylerde eksiklik görülebilir.
Doğadan ve besinler ile alınan iyodun yetersiz olması durumunda büyüme geriliği, zeka ile ilgili sorunlar, guatr (tiroit bezinde büyüme), tiroit nodülü ve hipotiroidi gibi birçok hastalıkla karşı karşıya kalınabilir. Dünyada 50 milyon çocuğu ilgilendiren iyot eksikliği, ülkemizde de ihmal edilmemesi gereken düzeyde.
İyot eksikliği olduğunu nasıl anlarız? Kilo vermeden güçlük çekme, hiperlipidemi, hafıza sorunları, yorgunluk ve cilt kuruluğu görüldüğü durumlarda vücutta iyot eksikliği olabilir. Memorial Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.
İlgili 22 soru bulundu
İyot eksikliği nedeniyle yaşanan sağlık sorunlarının önüne geçebilmek için normal tuzlar iyotlu tuza çevrilmiştir. Yemeklerde ve masada kullanılan tuzu iyotlu tuzla değiştirmek günlük olarak almanız gereken iyodu fazlasıyla sağlayacaktır.
İyot eksikliği idrar testi ile belirlenir.
İyot, kimyasal elementler arasında yer alan ve vücudumuz için hayati öneme sahip olan bir element. Canan Karatay, ekmekte bulunan bromür, diş macunlarındaki florür ve çamaşır sularındaki klorürün iyot eksikliğinin en önemli nedenleri olduğuna dikkat çekti. Karatay, "İyot çok önemli bir mineraldir.
Meyveler arasında muz ve çilek, sebzelerde de kuru fasulye, ıspanak, sarımsak, kabak, patates, pazı, şalgam ve soya fasulyesi bulunur. Deniz yosunu: İyi bir antioksidan, mineral ve vitamin kaynağı olan deniz yosunu iyot bakımından da zengindir.
İyot, insan vücudu tarafından üretilediği için dışarıdan besin yolu ile alınabilen, tiroid bezi tarafından kullanılan bir elementtir. İyot, tiroid hormonlarının yapımı için gerekli olduğunda büyüme, vücudun enerjiyi kullanma biçimi, beyin ve kemik gelişimi için önemlidir.
İyot eksikliği belirtileri arasında ani kilo alımı da ilk sıralarda gelir. Tiroid hormonları, metabolizma hızına destek olur. Vücut, tiroid bezinin hormon üretmesini sağlayacak düzeyde iyota sahip olmadığında metabolizma yavaşlayabilir ve bu durumda ani kilo alımı yaşanabilir.
Yüzde ve boyunda şişkinlik: Soluk borusunun etrafında sentezlenen tiroit hormonu, iyot mineralinin yetersiz olması nedeniyle görevini tam anlamıyla yerine getiremez. Bu durumda, özellikle boyun ve yüz çevresinde görünür şekilde bir şişkinliğin oluşmasına sebep olur.
İdrarda iyot atılımı testi yapılması vücudun iyot eksikliği hakkında fikir veren bir laboratuvar testidir.
Yüksek oranda iyotlu balıklar arasında ilk sıralarda ton balığı, mezgit, soğuk su ve derin deniz balıkları gelmektedir. Karides ve diğer kabuklu deniz canlıları da iyot eksikliğini önlemek için kullanılabilir.
Aşırı iyot alımı, tiroid bezinin aşırı aktif hale gelmesine ve hipertiroidizme neden olabilir. Hipertiroidizmin belirtileri arasında kilo kaybı, terleme, titreme ve huzursuzluk bulunur.
Doğal tuzlara örnek olarak deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe himalaya verilebilir. İyotlu sofra tuzu kadar olmasa da az miktarda doğal iyot içermektedir. Genellikle sofra tuzundan çok daha az rafine edilir ve hem ince hem de kaba çeşitlerde bulunur.
İyot, normal metabolizmayı düzenlemeye yardımcı olur. Ayrıca protein ve enzim aktivitesinin oluşmasına yardımcı olan bazı tiroit hormonlarının üretilmesi için de gereklidir. Tüm bunlar iyot faydaları arasında gösterilebilir.
Bu nedenle yeni nesillerde iyot eksikliğine bağlı tiroid hastalıkları görülmesin diye anne karnından itibaren iyotlu tuz, gereken ölçülerde alınmalıdır. Ülkemizde gıdayla ilgili tek iyot kaynağı tuzdur.
Tiroit dokusunun belirli seviyede iyot ihtiyacı vardır. İyot tableti bu ihtiyacı karşılar. Böylece radyoaktif iyot kullanımının engellenmesi amaçlanır. İyot hapı yeterli dozda alındığında tiroit bezini iyot ile doyurur.
Lugol çözeltisi, antiseptik etkisinden dolayı, esas olarak cildi dezenfekte etmek için, gargara için sulu bir iyot çözeltisi şeklinde kullanılır ve ayrıca tiroid bezinin tedavisi için tüketilir.
Eczanelerde bulunan iyot damlaları, sağlık açısından çeşitli avantajları nedeniyle yaygın bir şekilde kullanılan ürünler arasında yer almaktadır.
"Bazı tiroid hastalarının, örneğin Graves Hastalığı, Hashimoto Tiroiditi ve sıcak nodülü olan hastaların iyotlu tuz kullanmaları sakıncalıdır.
İyot yakıcı bir mineraldir. Bu nedenle direkt olarak ağızdan alınması ve cilde temas etmesi sakıncalıdır.
Hem erkek hem de kadınlarda YUMURTALIKLAR da işlevlerini sağlıklı görebilmek için iyota ihtiyaç duyar. EPİFİZ BEZİ bizim duygu durum merkezimizdir, duygusal beyin olarak da geçer. İyot eksikliğinde panik atak, depresyon, anksiyete görülebilir. Ne yazık ki, dünya nüfusunun üçte biri iyot eksikliği riski taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri