Taşınmazın ikametinde yer alan Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülen İzale-i Şuyu (ortaklığın giderilmesi) davaları ortalama olarak 10-12 ay arasında sonuçlanmaktadır. Ancak hissedarların en az birinin karara itiraz etmesi durumunda Ortaklığın Giderilmesi Davası İstinaf Mahkemesine taşınmaktadır.
Ortaklıktan memnun olmayan ve bunu sonlandırmak isteyen dava açmaya hakkına sahip ortak mahkemeye başvurarak ortaklığın taksim ya da satış yoluyla giderilmesini talep edebilir. Bu nedenle söz konusu ortaklardan birinin ya da birkaçının bu davayı açmasını engellemenin herhangi bir yolu kural olarak yoktur.
Davacının İzale-i Şuyu Davasından Feragat Etmesi (Vazgeçmesi) Davadan feragat edilmesi halinde bu durum kesin hüküm doğurur ve yargılama bu nedenle reddedilmelidir lakin ortaklığın giderilmesi davası iki taraflı bir dava olup davalı konumunda olan kişi veya kişilerin de davacı gibi hakları söz konusudur.
Ortaklığın giderilmesi davaları hakkında (23/6/1965 tarihli ve 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunundan doğup taşınmazın aynına ilişkin olan davalar hariç) temyiz kanun yolu kapalıdır.
Davalı, cevap dilekçesi yazmaması ve mahkemeye vermemesi halinde hangi sonucun ortaya çıkacağını HMK m. 128 düzenlemiştir. Buna göre, süresi içinde cevap dilekçesi vermemiş olan davalı, davacının dava dilekçesinde ileri sürdüğü vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılır.
İlgili 16 soru bulundu
İzale-i Şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) Satış İşlemleri
İtiraz edilmiş ve istinaf yoluna gidilmiş ise hüküm henüz kesinleşmemiş olacaktır. Hükmün itiraz yolları kapanmış ve tebligatlar paydaşlara eksiksiz bir şekilde yapılmış ise hüküm kesinleşmiş olacaktır.
Taşınır Mallarda Aynen Taksim
Aynen taksim suretiyle ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) kararı sonucunda taşını mal paydaşa teslim edilmemiş ise söz konusu karar kesinleşme tarihinden itibaren 10 yıl zamanaşımına tabi olmaktadır.
İzale-i şüyu davasında kesin dava sonuçlanma süresi bulunmamakla birlikte, davalı sayısına göre yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Davalılardan birinin karara itiraz etmesi halinde, dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde ise 6-8 ay kadar bekleme süresi söz konusudur.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin 14.11.2017 gün ve E. 2015/32045, K. 2017/11096 sayılı kararı; “…Somut olaya bakıldığında, taraflar arasında imzalanan ücret sözleşmesinin 2. maddesinde davacı avukata dava konusunun değerinin % 6'sı oranında ücret ödeneceği kararlaştırılmıştır.
Ortaklığın giderilmesi davası malikler tarafından yalnızca aynen taksim talepli olarak açılmışsa mahkemenin vereceği iki türlü karar vardır. Ya aynen paylaştırma kabul edilir yahut aynen taksim mümkün değilse dava reddedilir.
İzale-i Şüyu Davası Ne Kadar Sürer? İzale-i şüyu davası davalı sayısına göre değişmekle beraber yerel mahkeme süreci tahmini 10-12 ay civarında sürer. Eğer davalılardan biri karar itiraz ederse dosya istinaf mahkemesine taşınır. İstinaf mahkemesinde de tahmin 6-8 ay bekleme süresi söz konusu olabilir.
Tüm paydaşlar anlaştığına göre, ortak bir dilekçe ile İzale-i şuyu şerhinin kaldırılmasını isteyebilirler. Taleple bağlı olan Mahkeme şerhin kaldırılmasına karar verecektir.
Bu nedenle izale-i şuyu davası hissemi satmak istemiyorum diyen bir kişi, aynen taksim yani ortaklığın paylaştırılması talebinde bulunarak malın bölünmesini ve hisselerin satılmamasını talebinde bulunmalıdır.
Ortaklığın giderilmesi davalarında davaya konu olan taşınmaz malın kirada olması, hacizli veya ipotekli bulunması, üzerinde irtifak veya intifa hakkı olması, geçerli satış vaadi sözleşmesi ile veya haricen satılmış bulunması bu davaların görülmesine mani değildir.
Bu sorunun cevabı, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri yönündedir. Yargıtay kararlarında, ortaklığın giderilmesi (izale-i şüyu) davası devam ederken paydaşların, hisselerini satabilecekleri vurgulanmaktadır.
İzale-i şuyu davası avukatsız açılır mı? Bir borçlar hukuku meselesi olan mirasın paylaştırılması konulu izale-i şuyu davası avukatsız olarak da açılabilir.
Samsun Ortaklığın Giderilmesi (İzale-i Şuyu) Davasında Masrafları Kim Öder? Samsun Ortaklığın giderilmesi davası maktu harca tabidir. Davayı açan paydaş dava harcını ve mahkeme giderlerini davanın başında öder, davanın sonunda ise mahkeme giderleri ve avukatlık ücretleri payları oranında taraflara yükletilir.
Davada tuttuğunuz özel avukatın ücreti size aittir. Bu durum sizinle avukatınız arasındaki özel borç ilişkisidir ancak her davada mahkeme davası kabul edilen avukat lehine mahkeme vekalet ücretini takdir eder ve bu ücreti davayı kaybeden taraf, kazanan tarafa öder.
Konusuz Kalan Davada Verilecek Karar
Konusuz kalan dava reddedilmez, karar verilmesine yer olmadığı kararı verilir. Tarafların dava tarihindeki haklılık durumuna göre de vekalet ücretine hükmedilir.
Dava bittikten sonra tarafların istinaf mahkemesine başvuru hakkı vardır. Ortaklığın giderimesi davaları kesinleşmedikçe malın paylaşımı yapılamaz. Bu nedenle davanızda kararın kesinleşmesini sağlamanız gereklidir. Taraflar her zaman üst mahkemeye başvurmazlar.
Paylı veyahut elbirliği mülkiyet ile hakimiyet kurulan taşınır ya da taşınmaz mal üzerindeki paydaşlığın sona ermesini sağlamaktadır. Ortaklığın giderilmesi davasında, taraflar paydaşların tamamıdır. Davanın sonucu, paydaşların tamamı bakımından aynı sonuçları doğurur.
Karar verilmesi: Mahkeme, tüm delilleri ve bilirkişi raporunu değerlendirdikten sonra, ortaklığın giderilmesine karar verip vermeyeceğine karar verir. Bu karar, malın satış suretiyle ortaklığının giderilmesi veya aynen taksim şeklinde olur.
Ortaklığın Giderilmesi Davası Açmanın Maliyeti Nedir? Bu dava açılırken başvuru harcı ve peşin harç maktu olarak alınır. 2022 Ekim ayı itibari ile Sulh Hukuk Mahkemesinde açılacak olan ortaklığın giderilmesi davası için başvuru harcı olarak 80.70-TL peşin harç olarak da maktu 80.70-TL alınacaktır.
Dava masrafları avukat ve mahkeme harç bedelleri üzerinden hesaplanarak düzenlenmektedir. 2022 yılındaki ortaklığın giderilmesi davası masrafları, peşin harç bedel, dosya giderleri, tebligat gideri ve bilirkişi ile birlikte dava değerinin 100.000 TL olması sonucunda 3. 500 TL civarında masraf çıkacaktır.
Keşif Yapılması Zorunluluğu
Ortaklığın giderilmesi için dava konusu taşınır ve taşınmazların değerleri, hukuki durumları ve talebe göre de aynen taksimin mümkün olup olmadığı tespit edilmelidir. Sulh Hukuk Mahkemesi ilgili taşınır ve taşınmazlarlar için keşif işlemi yapacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri