Konumu: İzmir, Ege kıyı bölgesinin tipik bir örneği gibidir. Kuzeyde Madra Dağları, güneyde Kuşadası Körfezi, batıda Çeşme Yarımadası'nın Tekne Burnu, doğuda ise Aydın, Manisa il sınırları ile çevrilmiş İzmir, batıda kendi adıyla anılan körfezle kucaklaşır.
İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan ve İzmir ilinin merkezi olan şehirdir. Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehridir. Ekonomik, tarihî ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir.
Kıyı ege ve İç Ege olarak iki bölümden oluşan bölgenin, 8 ili bulunuyor. Bu illerin toplamda 132 ilçesi bulunuyor. Ege Bölgesi içerisinde yüz ölçümü olarak en büyük il Afyon iken en küçük il Uşak ilidir. En fazla ilçesi olan Ege şehri İzmir iken, en az ilçesi olan il Uşak'tır.
Turizm ve Tarım en önemli geçim kaynaklarıdır. özellikle çam balı üretiminde önde gelen bölgedir. 13 ilçeye sahiptir. Bunlar; Bodrum, Fethiye, Milas, Menteşe, Marmaris, Seydikemer, Ortaca, Yatağan, Dalaman, Köyceğiz, Ula, Datça, Kavaklıdere.
İlgili 27 soru bulundu
Ege kelimesinin Türkçeye nasıl geçtiği konusunda ise, kelimenin bu denizin Fransızcadaki karşılığı olan "Mer Égée"den Türkçeye geçtiği düşünülmektedir. 1941 yılındaki 1. Coğrafya Kurultayı'nda Ege ismi, coğrafi adlandırmalarda standartlaşmayı sağlamak için resmi olarak seçilmiş ve bu sayede yaygınlaşmıştır.
İstanbul, Türkiye'nin Marmara Bölgesinde 5.196 km² izdüşüm alana (5.461 km² gerçek alan) sahiptir. Doğuda Kocaeli, Batıda Tekirdağ ve Kırklareli'ne komşu olan İstanbul'un Kuzeyi Karadeniz, Güneyi Marmara Denizi ve Haliç ile çevrilidir.
Konumu: Manisa, Batı Anadolu'nun denize kıyısı bulunmayan, fakat kıyıya en yakın ilidir. Coğrafi bakımdan, Ege Bölgesi'nin orta ve kuzeyinde olup, batısı Asıl Ege, doğusu ise İç Batı Anadolu Bölgesi'nde yer almaktadır.
Honaz Dağı, Türkiye'nin Denizli ilinin güneydoğusu boyunca, Ege ve Akdeniz bölgelerini ayıran doğal sınır olarak uzanan bir dağdır. Ege Bölgesi'nin en yüksek dağı olan Honaz Dağı'nın deniz seviyesinden yüksekliği 2571 metredir. 1995 yılında millî park ilan edilmiştir.
Ege Bölgesi'nin Özellikleri
Bölgede toplam 8 şehir bulunuyor ve bunların içerisinde de toplam 132 ilçe var. Adını kıyısında olduğu Ege Denizi'nden alan Ege Bölgesi Türkiye'nin en uzun kıyı şeridine sahip bölgesi.
Ege Bölgesi
Bodrum, Çeşme, Marmaris gibi önemli turistik destinasyonlar ile Efes, Bergama, Pamukkale gibi dünya mirası yerleri barındırır. İzmir köfte, kabak çiçeği dolması, çökertme, börülce ve zeytinyağlı bir çok yemek yöreye özgü en ünlü lezzetler.
Asıl Ege Bölümü (diğer adlarıyla Kıyı Ege Bölümü ve Ege Bölümü), Ege Bölgesinin deniz kıyısında bulunan batı kısmıdır. Hakim görünüm doğu batı doğrultusunda uzanan dağlar ve aralarındaki graben ovalarıdır. Dağların doğu uçlarını birleştiren hat bölümün sınırını oluşturur.
İzmir kelimesi eski İon lehçesinde Smurne, Attika (Atina) lehçesinde ise Smryna diye yazılırdı. Bugünkü Hellenler bu kentin adını Smirni biçiminde telaffuz etmekte, gerçi son yıllarda Antik Efes kenti civarında da bu adla anılan bir köy yerleşimi izlerine rastlanmıştır.
İzmir, Türkiye'nin yedi bölgesinden birisi olan Ege Bölgesi'nde bulunmaktadır. Bu ilimiz Ege Bölgesi'nin Kıyı Ege Bölümü'nde bulunur. İzmir şehrimizin güney sınırında Aydın, kuzey sınırında Balıkesir ve doğu sınırında Manisa illeri ile komşuluk yapmaktadır. Bu ilimizin Ege Denizi'ne kıyısı bulunmaktadır.
Ege Bölgesi'nin denizle buluştuğu kıyı şeridinde yer alan Kuşadası ilçe merkezi, kuzeyde Selçuk ve Pamucak, güneyde Dilek Yarımadası sınırları arasında... İlçe İzmir, Efes, Meryem Ana, Milet, Didim, Pamukkale, Marmaris ve Bodrum gibi önemli turistik merkezlerin odağında.
Süphan Dağı Türkiye'nin üçüncü en yüksek dağı ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, Van Gölü'nün kuzeyinde bulunur. Adilcevaz ilçesine bağlıdır ve yakınında Patnos, Malazgirt ve Ahlat ilçeleri yer alır.
Özel isme bağlı olmayan “kıta” sözcüğü küçük ama özel isme bağlı olan “bölge” sözcüğü büyük harfle başlar.
13. Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, semt vb.) büyük harfle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Öz: Ege Bölgesi'nin Asıl Ege Bölümü sınırları içerisinde yer alan Manisa ili, batıda İzmir, kuzeyden Balıkesir, güneyden Aydın, güneydoğudan Denizli, doğudan Kütahya ve Uşak illeri ile çevrilidir.
Ege Denizi'nde tipik Akdeniz iklimi görülür. Ege'ye kıyısı olan iller yaz aylarını sıcak ve kurak geçirir. İzmir, Kütahya, Muğla, Manisa, Aydın ve Denizli Ege bölgesindeki iller arasındadır.
Akdeniz Bölgesi'nin batı- sında bulunan Antalya ili, bölge yüzölçümünün ise % 17.6'sını oluşturur. İl, doğal ve kültürel coğrafya özel- likleri bakımından büyük bir zenginliğe sahiptir. kuzeyinde yaygın olarak yüzeyleyen bu kayaçlar şid- detli tektonik olayların etkisiyle kıvrılmış ve kırılmış- tır.
Balıkesir Anadolu'nun kuzeybatısındadır. Büyük bir kısmı Güney Marmara'da yer almakla birlikte, hem Marmara hem de Ege Bölgesi'nde toprakları bulunmaktadır. Doğuda Bursa, Kütahya; güneyde İzmir, Manisa; batıda Ege Denizi, Çanakkale ve kuzeyde Marmara Denizi ile çevrilidir.
Marmara Bölgesi, Türkiye'nin kuzeybatısında yer almaktadır ve İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Balıkesir, Çanakkale, Bursa, Bilecik, Sakarya, Kocaeli ve Yalova illerinden oluşmaktadır.
İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli, Yalova, Kocaeli tamamen bölge sınırları içinde; Sakarya ve Bilecik'in Karadeniz Bölgesi'nde toprakları olup; Bursa ve Balıkesir'in Ege Bölgesi'nde de toprakları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri