Ülkemizde Antep fıstığı adıyla bilinen fıstığın ağacı aslında Amasya'dan Çorum'a Yozgat'tan Karaman'a, Isparta'ya kadar İç Anadolu'nun birçok ilinde ve neredeyse tüm Akdeniz ve Ege bölgesinde yetişmektedir.
Elma, armut, ayva, üzüm, kayısı ve zerdali en çok yetişen meyvelerdir. İlin ekonomisi büyük oranda tarıma dayalıdır. Yer şekilleri %98,8 oranında tarıma imkan vermektedir. İlde, yarı kurak iklim şartlarından dolayı, kuru tarım yaygınlaşmış ve ürün çeşitleri azalmıştır.
Ülke genelinde ilimiz; Yeşil mercimek üretiminde 1. Sırada, Şekerpancarı üretiminde 2. Sırada, Buğday üretiminde 5. Sıradadır.
Yozgat ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
NÜFUSUNUN yüzde 73'ünün tarım ve hayvancılık sektöründen geçimini temin ettiği Yozgat'ın Pembecik Köyünde de fındık ağaçlarının bulunduğu belirtildi.
İlgili 45 soru bulundu
Ekonomisi tarıma dayalıdır. Başlıca tarım ürünleri; buğday, şekerpancarı, arpa, mercimek, patates, çavdar ve üzüm olup, ayrıca az miktarda soğan, fasulye, elma ve armut yetiştirilir.
Yozgatlı çiftçi; mandalina, portakal, limon ve yenidünya gibi Akdeniz iklimine özgü narenciyeleri, kendine has yöntemle bidonlarda yetiştiriyor.
Türkiye'nin önemli tarım bölgelerinden biri olan Yozgat'ın Sorgun ilçesinde, İl Özel İdare Müdürlüğünün destekleriyle mayıs ayında ilk defa ekimi yapılan çileğin hasadına başlandı.
Yozgat'ın patates üretimine uygun olduğunu kaydeden Özkaya, “Çiftçilerimize yerli patates çeşitleri ile üretim yapmalarını tavsiye ediyoruz” dedi. Yozgat'ın Boğazlıyan İlçesi'nde yerli patates ekimi gerçekleştirildi. Özkaya, Yozgat Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak her yıl çeşitli deneme ekimleri yaptıklarını söyledi.
1935'te bucak olan Yerköy, 1945 yılında Yozgat'ın ilçesi oldu. İlçe halkının büyük bir kısmı geçimini tarım ve hayvancılıktan sağlar. Buğday, arpa, nohut, ayçiçeği, şeker pancarı, patates, soğan, elma, kavun ve karpuz yetiştirilen ürünlerin başında gelmektedir.
Ayva basması; Kuzu eti ve ayva, ana malzemelerdendir. Yozgat'taki yöresel ve meşhur yemeklerden birisidir.
Genel kültür arazisi bakımında Sorgun, Yozgat ve Akdağmadeni'nden sonra 3. sıradadır.
Yozgat ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Faal nüfûsun % 80'i tarım sektöründe çalışır. Tarım: Yozgat ilinde en fazla tahıl ekimi yapılır. Buğday, arpa ve çavdar en çok yetişen ürünlerdir.
Kültür ırkında ilk sırayı Montofon ırkı melezi ile Montofon ırkı almaktadır. Merkez, Akdağmadeni, Çekerek, Kadışehri, Sorgun ve Yerköy ilçelerimizde süt sığırcılığının yanı sıra besicilik de yaygındır.
Akkaraman Koyun ırkı Yozgat'ta et üretimi için yaygınlaştırılmaya çalışılan bir ırk. Yozgat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nevzat Yıldırım, Akkaraman Koyun ırkının bölgemize uygunlu bakımından üretici tarafından da tercih edildiğini söyledi.
Günümüzde çağdaş botanistler patatesin anavatanının Güney Amerika olduğu konusunda uzlaşmışlardır. Öyle ki patates And dağları'nda yabani türler olarak belirmiş ve buradan Kolombiya ve Venezuela'ya oradan da Şili ve kuzey Arjantin'e gelmiştir. En sonunda tüm türler Peru'da ekilmeye başlamıştır.
Patatesin en meşhur olduğu iller ise Afyonkarahisar - İzmir (Ödemiş) olarak bilinmektedir. Patatesin cinsine göre de bu değişmektedir. Türkiye'de en iyi patatesler ise Niğde'nin Konaklı ilçesinde yetişmektedir.
İlde 108 bin ton patates üretimi bekleniyor. Erzurum'daki patates üreticileri, eğitimlerle ve sertifikalı tohum çeşidiyle dekar başına verimin artırılması sayesinde bereketli bir sezon geçiriyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Osman Akar, Erzurum'da en çok üretilen ürünlerden birinin patates olduğunu söyledi.
Türkiye'de çilek yetiştiriciliği birçok bölgede ve şehirde yapılabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Elazığ'ın Maden ilçesinde hasadına başlanan çilekten 3 bin tonun üzerinde rekolte bekleniyor. Osmanlı döneminde tohumu Bursa'dan kervanlarla Elazığ'ın Maden ilçesine getirilen ve o tarihten itibaren yöreye uyum sağlamasıyla üretimi devam eden Osmanlı çileği, aroması ve kokusuyla dikkati çekiyor.
Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.
Doğu Karadeniz ve Ege kıyıları da portakal üretiminin yapıldığı yerlerdir. Türkiye'deki portakal üretiminin %60'ı Hatay, Antalya, Adana ve Mersin illerinden karşılanmaktadır. En kalitelisi ise Washington cinsi olarak bilinen portakaldır ve Antalya'nın Finike ilçesinde yetişmektedir.
Portakal ilk olarak Güney Çin, Kuzeydoğu Hindistan ve Myanmar'ı kapsayan bir bölgede ortaya çıkmıştır ve adından ilk kez MÖ 314'de Çin literatüründe söz edilmiştir. 1987 yılı itibarı ile portakal ağaçları dünyada en çok yetiştirilen meyve ağacı olmuştur.
Tatlı tariflerimize aroma katan portakal, ülkemizde en fazla Akdeniz bölgesinde yetiştirilmektedir ve Akdeniz, portakal üretiminin %85'ini karşılamaktadır. Ayrıca Güneydoğu Anadolu bölgesi, Doğu Karadeniz ve Ege bölgesinde de portakal yetiştiriciliği yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri