İzmir köfte (Yunanca: Σμυρναίικα σουτζουκάκια, romanize: Smirnaíika soutzoukákia), Türk ve Yunan mutfaklarında yapılan bir köfte türüdür. İlk olarak İzmir'de yaşayan Rumlar tarafından yapılmıştır. Türk-Yunan Savaşı'nın ardından Yunanların Anadolu'dan ayrılmasıyla tarif, Yunanistan'ın çeşitli bölgelerine yayılmıştır.
Bergama köftesini duymayanlar olabilir. Daha önce duymadığı için de uydurulmuş bir tarif sananlar olabilir. Oysa ki ülkemizin belki de en lezzetli köftelerinden biri Bergama köftesi.
Tire'de köfteler önce kömürde ızgara edilip, sonra tereyağında çevriliyor, Ödemiş'te ise köfteler sadece kömürde ızgara edilip, ekmekler önce tereyağına batırılıp sonra güzelce ızgara ediliyor.
O, meşhur köfteler denince ilk akla gelendir. Kuzu ve dana etinin görece yağlı kısımlarından hazırlanan ve yapımından pişirilmesine, işlenmesinden bekletilmesine kadar türlü zahmetli süreçlerden geçen Tekirdağ köfte, içerdiği irmikle farklı bir lezzet yelpazesinde yer alır.
İlgili 33 soru bulundu
En lezzetli köfteler dananın göğüs kısmına ait olan döş etinden hazırlanan kıyma ile yapılır. Döş etinin orta yağlı kısmının iki kere çektirilmesiyle ideal köftelik kıyma elde edilmiş olur.
Çiğ köfte (Osmanlıca: Dilbaba, Dibâbe) ; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa ve Adıyaman yöresine ait bir yiyecektir.
Ödemiş köfte, İzmir'in Ödemiş ilçesinde yapılan, yöreye özgü bir şiş köfte türüdür. İçeriğinde irmik kullanılması, kendine has özellik kazandırır.
Tire Şiş Köfte yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, imaret çorbası, tire şiş köfte, sütlü ramazan pidesi ve huriye son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
İzmir'in Meşhur Yerleri ve Hediyelikleri
İzmir Saat Kulesi, İzmir Tarihi Asansör Binası, Efes Müzesi, Konak Meydanı, Kadifekale Dağı, Efes Müzesi, İzmir Arkeoloji Etnografya Müzesi, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Smyrna, Key Museum, Şirince gibi yerler İzmir'in meşhur gezilecek yerlerindendir.
Ve İzmir köftenin diğer köftelerden farkı ise yanında patates, domates ve biberle birlikte servis edilmesidir.
Geleneklerin hala yaşadığı Ödemiş mutfağı, kıtır ekmeklerin öne çıktığı ve bölgenin ismiyle özdeşleşen Ödemiş Köftesi ile ünlüdür. Ayrıca; otlu gözleme, Ödemiş poğaçası, kabuklu kumpir kızartması, Töngül pidesi ve serinletici lezzeti ile kar helvası Ödemiş mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alır.
Fellah köftesi, Kürt köftesi, Arap köftesi, sarımsaklı köfte, bulgur köftesi veya zeyitli köfte adlarıyla bilinen bulgurdan yapılan bir köftedir. Van yöresel mutfağında yer alır.
Köfte için, kıymayı çukur bir kaba alın. Rendelenmiş soğan, galeta unu, yumurta, bayat ekmek içi, çok ince kıyılmış maydanoz, tuz ve baharatı ekleyip iyice yoğurun. Köfte harcından cevizden biraz daha büyük parçalar koparıp oval köfteler hazırlayın. Kızgın yağda hafifçe kızartıp kağıt havlu üzerine aktarın.
İzmir köfte denilince akıllara ilk gelen yancı sade pirinç pilavıdır. Lezzetli, kolay ve klasik olan pilav izmir köfte ile oldukça uyumludur. Sade pirinç pilavı yerine firik bulguru tercih etmek isterseniz İzmir köftenin tamamlayıcı lezzetlerinden biri de kaymakla yapılan firik bulguru pilavıdır.
Tarihi Kayhan Çarşısı'nda dönere alternatif olarak ortaya çıkan pideli köfte yüzlerce yıllık geçmişi ile, sadece Bursa'da yapılmaktadır. Kayhan çarşısı Yıldırım Beyazıt zamanında kurulmuş olup, eski adı “Kayıhan”dır.
Tire köftesi (Tire Şiş Köfte), İzmir'in Tire ilçesinde yapılan, yöreye özgü bir köfte türüdür.
Ödemiş Köfte püf noktaları: Dananın kaburga ve döş kısmından çekilen yağlı kıymayla yapılır ve tereyağlı köftedir. Yarım kg kıymaya kıymanın dörtte biri kadar takriben bir çay bardağı irmik, bir adet rendelenmiş kuru soğan, kimyon, kekik, karabiber, tuz ilave edilip yoğrulur.
Köfte harcında irmik ekstra olarak eklenmiyor. Tarifte irmik, ekmek kırığı ya da galeta unu yerine kullanılıyor. İrmikli köfte yapması kolay, lezzetli, yumuşacık bir köftedir. Bu tarifi yağda kızartabileceğiniz gibi mangalda ya da fırında da yapabilirsiniz.
Sahte kimlikle yakalanan Komagene çiğköftenin sahibi Murat Sivrikaya, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) "büyük bölge mütevellisi" olduğu iddiasıyla aranan ve sahte kimlikle yakalanan, Komagene çiğ köfte markasının sahibi iş adamı Murat Sivrikaya tutuklandı.
Çiğ Köfte'nin Tarihi Kral Nemrut'a Dayanıyor
Çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman'da, bu muhteşem lezzetin efsanevi hikayesi şu şekilde anlatılıyor;''Adıyaman yöresinde eski bir medeniyetin kralı olan Kral Nemrut, Hz. İbrahim'i tek tanrıya inandığı için yakmaya karar verir.
Çiğ köfte Adıyaman kütüğüne kaydedildi. Çiğ köftenin etlisi Şanlıurfa'nın etsizi ise Adıyaman'ındır” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri