Kefir mayasını kısa süreli olarak yaklaşık 10 gün buzdolabında cam kavanozun içinde saklayabilirsiniz. Buzdolabında +4 derecede kefir mayasının ömrü 8 ile 10 gün arasında değişir. Kefir mayasını derin dondurucuda yaklaşık 2 ay kadar saklayabilirsiniz. En uzun süreli kefir mayası saklama ise kurutma yöntemidir.
Eğer kefirden ağır ve ekşi bir koku geliyorsa, kullanmadan atmanız gerekir. Kefir, yoğurda benzer bir kıvama sahiptir. Eğer kefirin kıvamı tıknaz bir kıvama dönüştüyse, yani bardağa kolayca dökülmüyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Kefirin üst kısmında su, altında ise katı parçalar varsa, bu bozulduğunu gösterir.
Sütünüzün; kefir daneleriyle (Endanem kuru kefir mayası veya veya Büyüdanem yaş kefir mayası) mayalanması tamamlandığında, kefirinizin olduğunu görünüşünden, kıvamından, kokusundan anlayabilirsiniz. Bundan dolayı 1 litre süt koyabileceğiniz cam kavanoz kullanmak avantajlıdır.
Kefir nasıl muhafaza edilir? Buzdolabında +4°C'de muhafaza edilmeli, açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Kurutulan kefir mayası ılık süt içerisine alınır ve oda sıcaklığında bekletilerek canlandırılır.
İlgili 29 soru bulundu
Kefir mayası bakımı iyi yapılmadığında kötü bir koku ve tat oluşur ve bu durumda muhtemelen mayanız bozulmuştur. Maya tanelerinde yüksek miktarda yapışkanlık, anormal görünüm, koyu sarı renk, rahatsızlık veren bir koku ve tanelerin yuvarlak görünümünün düzleşmesi mayanızın bozulduğuna dair bir işarettir.
- Kefir mayasını uzun süreli saklamayı düşünüyorsanız, sizin için ideal seçenek derin dondurucudur. Derin dondurucuda kefir mayasını en fazla 2 ay kadar saklayabilirsiniz. - İlk olarak mayayı alıp suyla yıkayın ve temiz bir havluya koyun. Daha sonra buzdolabının derin dondurucu kısmına yerleştirin.
Sağlık açısından her geçen gün yararları kanıtlanmasıyla daha çok önemli hale gelen kefiri günde 1-2 bardak arasında tüketebilirsiniz.
12 saatten daha uzun sürede mayalanan kefir sindirim sistemini yavaşlattığını, 12 saatten daha kısa sürede mayalananın ise sindirim sitemini hızlandırdığını söylüyorlar.
Mayalanması kısa süren "kefir"in alkolsüz olup sarhoş etmediği, besleyici olduğu ve birçok hastalıkların tedavisinde kullanıldığı açıklanmaktadır. Böyle bir kefirin içilmesinde dinen bir sakınca yoktur.
Mevsim kış ise kefir kavanozumuzun ağzını kapattıktan sonra havlu ile sarıp karanlık bir yere mayalanmak üzere 18-24 saat bırakıyoruz. Yazın mayalanma süresi 12 saat- Kışın mayalanma süresi 18-24-48 saat arasıdır.
Püf Noktalar. Cam kavanozlarda ya da güvenilir plastik içinde mayalayabilirsiniz. Mayalanmış içime hazır kefir ise buzdolabında yine cam ya da güvenilir plastik şişede yaklaşık olarak 5-7 gün tazeliğini korur.
Öte yandan bozuk, son kullanma tarihi geçen, şişmiş ambalaja sahip kefir içilirse kefir zehirlenmesi yaşanabilir.
Günün her saati bir bardak kefir içilebilir. Ancak her faydalı içecekte olduğu gibi kefirin tüketimi de abartılmamalıdır. Kefir günde maksimum 2 bardak içilmelidir. Ancak yetişme çağındaki çocuklarda kefirin yatmadan önce tüketilmesi tavsiye edilir.
Sağlıklı bir içecek olan kefiri emziren ve hamile kadınların tüketmeleri uzmanlar tarafından önerilmez. Bağışıklık sisteminden kaynaklı bir hastalığı olan, sindirim sorunu yaşayan kişilerin de kefir tüketmemeleri gerekir.
✅Mayalama sonucunda elde ettiğiniz kefir sümüksü, kötü tatlı, köpüklü ya da değişik renkteyse danenizin mikroflorası değişmiş, yani hastalanmış demektir.
Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
– Yoğurttaki bakteriler sindirim sistemini temiz tutarak, burada konakçı olan diğer faydalı organizmalar için besin sağlamaktadır. Kefir, bunlara ek olarak, yoğurdun sahip olmadığı sindirim sistemine yerleşme özelliğine de sahiptir. – Kefir yoğurtta bulunmayan birkaç faydalı bakteriyi daha içerir.
Kefir yemek caiz mi? Standart şartlarda, bakanlığın belirlediği koşullarda üretilmiş ve muhafaza edilmiş kefirin içilmesi caizdir.
Yüksek kalsiyum oranı sayesinde kemik ve diş sağlığını korur. Kilo vermeye yardımcı olur. İyi bir biotin kaynağı olarak sağlıklı saçlar ve güzel bir cilde sahip olmayı sağlar. Vücutta fazla tuz tutumunu önleyerek böbrek hastalıkları, safra bozuklukları, sarılık, çeşitli enfeksiyonlar ve egzama tedavisinde de etkilidir.
KEFİR AÇ KARNINA MI TOK KARNINA MI İÇİLİR? Kefir günün her saati, aç yahut tok bir şekilde rahatça tüketilebilir. Ayrıca gün içerisinde ara öğün olarak da kefir içebilirsiniz.
Kolesterolü düşürür. Sinirsel depresyonu ortadan kaldırır. Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler. Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler.
Tutmayan kefir tekrar mayalanır mı? Eğer tutmadıysa bir gün daha bekletebilirsiniz. Tutmuş olan kefiri altına yine cam bir kap koyarak plastik süzgeç ten geçiririz. Maya süzgeçte kalır.
Kefirinizin olduğunu karıştırırken artan kıvamından da anlayabilirsiniz. Çünkü kefir olduğunda, süt kıvamından çıkar. Bazen kefir daneleriniz mayalanma tamamlandığında yüzeyde görülebilir, görüntü pürüzlü ve değişik gelebilir size. Küçük yoğurt pıhtıları, çökeleğimsi yapı gözlemleyebilirsiniz.
Kefir sağlıklı şekilde zayıflamayı sağlar. Bunun için günde en fazla üç bardak tüketilen kefirin yanında mutlaka 2 ya da 3 litre günlük su tüketimi yapılmalıdır. Kefir diyetine 2 hafta kadar devam edilmelidir. Yağ yakımı etkisi olan kefir yanında sebze ve meyvede tüketilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri