Gıdalardaki pestisit kalıntılarını arındırmak için genelde evlerde ilk yapılan şey, bu gıdaları sirkeli suya koymaktır. Oysa ki, sirkeli su pestisit kalıntılarını azaltmada değil, mikroorganizma yükünü azaltmada etkilidir. Yapılmış çalışmalar sirkeli suyun pestisit kalıntılarının etkinliğini daha da artırdığı yönünde.
Polietilen toprak altı su deposu kurulurken, çukurun iş makinası yardımıyla kazılıp, deponun konumlandırılacağı alan beton dökülerek düz bir zemin elde edilir.. Ardından bu zemine depo yerleştirilir. Ardından yer altı su deposu kenarlarında kalan boşluklar ince kum ile doldurulur.
Depo dezenfektesi işleminde dezenfektan madde olarak % 15 aktif klor ihtiva eden sodyum hipoklorit kullanılmaktadır. Bu kimyasal madde depo yüzeyinde mevcut tüm mikroorganizmaların giderilmesi ve insan sağlığı açısından uygun hale getirilmesi amacıyla kullanılmaktadır.
Öncelikle, deponun içini sıcak suyla durulayın ve varsa büyük parçaları çıkarın. Ardından, bulaşık deterjanı veya beyaz sirke eklediğiniz ılık suyla dolu bir kova hazırlayın. Bu karışımı deposuna dökün ve bir süre bekleyin. Daha sonra, yumuşak bir sünger veya temizlik bezi ile iç yüzeyleri nazikçe ovalayın.
Temizlik ürünü koyulan karavan su tankı mümkün olduğunca su ile doldurup tankın iç yüzeyin tamamen temizlik ürünüyle temas edilmesi sağlanır. Tankın her yerine deterjanlı suyun temas etmesi sağlandıktan sonra musluklar açılarak suyun tüm ulaşım noktalarının deterjanlı suyla temizlenmesi sağlanır.
İlgili 33 soru bulundu
Karavan Atık Su Tankının Temizlenmesi
Atık su tankının sadece boşaltılarak temizlenmesi belirli bir süre sonra tank içerisinde kötü koku oluşumuna neden olur. Bu nedenle her hafta boşaltım ve temizlik işlemleri sırasında depo içerisine çamaşır suyu dökülerek deponun her yeri temizlenmelidir.
4.8. Su deposu periyodik olarak yılda 1 (bir) kez boşaltılır, temizlenir ve dezenfekte edilir. Böylece suda bakteri oluşumu önlenir. 4.9. Gerekli durumlarda periyodik aralık beklenmeden temizlik ve dezenfeksiyon yapılır.
Depodaki suyun kimyasal dengesini düzenli olarak kontrol etmek ve ayarlamak, yosun oluşumunu önlemenin bir diğer etkili yoludur. pH seviyesini doğru bir şekilde tutmak, suyun klor seviyesini izlemek ve ihtiyaç duyulduğunda kimyasal katkı maddeleri kullanmak suyun temiz ve yosunsuz kalmasına yardımcı olacaktır.
Mümkünse verilecek olan sodyum hipoklorit (NaOCl), deponun değişik noktalarından verilerek dağılmasına yardımcı olunur. Normal Dezenfeksiyon; Depo hacminin %5'i doldurulurken tespit edilen miktardaki klor da suya ilave edilir.
Su deposu dezenfeksiyonu işlemleri genel olarak iki metotla yapılmaktadır. Bunlardan ilki kimyasal ürün kullanarak yani biyosidal dezenfeksiyon, diğer metot ise ozon kullanarak ozonizasyon sistemiyle dezenfeksiyondur. Kimyasal dezenfeksiyon işleminde genel olarak hidrojen peroksit ve nitrik asit kullanılabilmektedir.
Elektrik kaçakları, klor gazı zehirlenmeleri gibi durumlarla karşılaşmamak için, su depolarının temizliğinde hiçbir zaman, deterjan ve çamaşır suyu (Sodyum Hipo Klorit) kullanılmamalıdır.
Su dezenfeksiyonu, suyun içerisinde bulunan hastalık yapıcı virüs, bakteri ve parazitlerin etkisiz hale getirilmesidir. Fiziksel ve kimyasal birçok yöntemle dezenfeksiyon sağlanabilse de en sık kullanılanlar; kaynatma, klorlama, ozon kullanma, potasyum permanganat kullanma, UV ışınlama ve iyotlama yöntemleridir.
En sağlıklı su deposu, malzemesine bağlı olarak farklılık gösterir. Ancak genel olarak, içme suyu depolamak için en sağlıklı seçenek paslanmaz çelik veya gıda sınıfı polietilendirilmiş çelik depolardır.
Depo Temizlenmezse Ne Olur? 1.Su isale hattındaki borular demir boru ise depoda pas birikir. Zamanla depoda çamur birikintisi oluşur. 2.Sirkülasyon olmayan yani durgun olan su deposu 4–10 gün süre zarfında kendi kendine bakteri üretir.
Çamaşır suyu (%10 kadar) ve su kullanarak hazırlanacak karışımla deponun için yıkanmalıdır. Temizliğin tamamlanmasının ardından depo su ile doldurulmalı ve deponun kapağı kapatılmalıdır. Suya uygun miktarda klor atılmalı ve sudaki klor seviyesi düzenli olarak ölçülmelidir.
Havuz tamamen boşaldıktan sonra yaklaşık 30 litre kadar su ve 5 litre kadar sirkeyi karıştırılarak havuza dökülür. Havuzun dibindeki yosunlar ve diğer kirli yerler yumuşak bir fırça yardımıyla özenle temizlenir.
- Yosunların karşı koyamadığı tek kimyasal (havuzlar için) klordur. Havuza büyüklüğüne göre klorlama işlemi yapılmalıdır. Havuzlarda klorlama yosunlaşmayı engellemektedir. Temel klorlama işleminin ardından şok klorlama denilen işlem gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Su deposunun yosunlanması sık rastlanan bir durumdur. Genellikle poliüreten ve plastik su depolarında görülür. Su deposu periyodik olarak temizlenmediğinde ve direk güneş ışığına maruz kaldığında depodaki mevcut su bakteri üretmeye başlar. Kısa süre içinde de yosunlanma görülür.
Plastik Su depoları güneş ve güneş ışınlarından etkilenip suda yosunlaşma yaptığından dolayı bulunduğu konum su deposunu korumakta oldukça önemlidir. Olabildiğince güneş ışığı almayan bölgelerde konumlandırılmalıdır. Eğer açık havada mecburen güneşe maruz kalıyorsa kesinlikle mavi su depoları tercih edilmelidir.
Dibinde yosun tutuyor diye… Yosun tutmuş şişeden su içilse ne olur? Suyun berrak, kokusuz ve beklememiş olması halinde bu suyu bir kere içmekten elbette bir şey olmaz. Mesela yavaş debisi olan bir derede taş yosun tutar. O dereden su içilmemesi diye bir şey söz konusu değildir.
Renkli havuz suyunun iki ana nedeni vardır; oksitleyici metaller ve yosundur. Bulanık yeşil havuz suyu genellikle yosun kaynaklıdır. Yeşil, kırmızı, kahverengi ve siyah renk ise çözünmüş metallerin neden olduğu durumlardır.
6 litre 6000 milim yapar 6000/200 dediğimizde sonuç 8 litrelik su arıtma tankı 30 dakika da dolar. 8 litre 8000 ml yapar 8000/200 dediğimizde sonuç 8 litrelik su arıtma tankı 40 dakika da dolar. 12 litre 12000 ml yapar 12000/200 dediğimizde sonuç 12 litrelik su arıtma tankı 60 dakika da yani 1 saatte dolar.
Ynt: Pis su tankı nasıl temizlenir, kokusu nasıl giderilir.
En kolayı pis su tankını tatlı su ile doldurmak ve içine sirke eklemektir. 85 litrelik bir tank için bir şişe sirke yeterli olur düşüncesindeyim. Depoyu tatlı su ile yıkayıp, iyice doldurun ve içine sirke ekleyin. Bir gece kalsın, ertesi gün durulayın.
Polietilen hammadde ile üretim yapıldığından deponun dış katmanı plastik malzemeden oluşuyor. Bu nedenle depolar kapalı bir alanda kalacaksa beyaz renk tercih edilmelidir. Eğer depo güneş alan, U.V. ışınlarına maruz kalan bir alana yerleştirilecekse muhakkak mavi renkli depolar tercih edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri