Psikolog sizi dinleyen ve sorunlarınızı çözme noktasında size yardımcı olan kişidir. Ancak psikolog tavsiye veren kişi değildir. Psikoterapi ise psikolog tavsiyesi ile ilerleyen bir süreç değildir.
Her insanın kendi için mutlak bir çözüm yolu elbette vardır. Bu yüzden her insan biriciktir ve çözümler de biriciktir. Terapistin size her oturumda öneride bulunması sizi terapiye bağımlı hale getirir. Bu yüzden terapide terapist tavsiye vermez!
Psikologlar insanlar arasında hiçbir ırk, cinsiyet, din, sosyo-ekonomik düzey ayrımı yapamazlar. Psikologlar danışanlara yapması gerekenleri söylemez veya danışanları yönlendirmezler.
Psikologla yapılan seansların faydaları sayesinde, hem psikolojik problem yaşayan bireyler hem de psikolojik problem yaşamayan insanlar, çevrelerindeki insanlarla daha mutlu, keyifli, huzurlu iletişim kurabilir, sosyal ve aile ilişkilerini geliştirebilir ve çalışma becerilerini, yeteneklerini geliştirebilirler.
Psikolojik danışman tavsiye vermez. Danışanın kendi çözüm yollarını üretmesine yardım eder. Uygun soru sorma becerisidir. Bu yüzden açık uçlu sorular kullanırız.
İlgili 24 soru bulundu
⇒ Blume-Marcovici vd. terapistlerle yapmış olduğu çalışmaya göre terapistlerin %69'u danışanın terapistlerinin duygularını kontrol etmekte güçlük yaşadığını düşünmesinden korkuyor. %56'sı terapistin ağlayarak danışanla rol değişikliğine gitmesinden endişeleniyor.
Psikolog kişisel yorumlar yapmaz.
Her birey özeldir ve farklıdır. Doğrular yanlışlar kişiye göre değişir. Terapi odasında bütün bu yargılar kapının dışında bırakılır. Kısacası psikoterapinin amacı kesinlikle sizi bir yola yönlendirmek, sizin adınıza karar vermek, size tavsiye vermek değilidir.
Özellikle psikodinamik yaklaşım uzun sürmesi nedeniyle eleştirilir. Oysaki ortalama terapi seansının kaç olduğunu tespit etmek üzere yapılan çalışmalar 4 ila 8 seans arasında sonuçları öngörüyorlar.
Sicile işlenme korkusu asker, polis, öğretmen veya devlet memurlarında çok sık rastlanmaktadır. Ancak bu hiçbir gerçekliği olmayan yanlış bir inanıştır. Sanılanın aksine psikoloğa gitmek ve psikologdan terapi hizmeti almak sicile işlenmemektedir.
Duygu, düşünce veya davranış örüntülerinde her zamanki hale göre farklılıklar mevcutsa ya da duygusal açıdan kötü hissediliyorsa, uzun denebilecek bir süredir aynı şikayetler devam ediyorsa psikoloğa gidilebilmektedir. Bazı durumlarda yaşanılan sıkıntıların kronik bir hal alması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir.
Psikoloji veya Ruh bilimi, iç güdüsel ve zihni inceleyen bilimdir. Bilinçli ve bilinçsiz olayların yanı sıra daha çok duygu ve düşüncenin incelemesini içeren Psikoloji, çok kapsamlı bir bilimsel alandır. Bu alanda uzman olan ve aynı zamanda bilgi araştırması yapanlara psikolog denir.
Bütün psikologlar eğitim hayatları boyunca etik ilkeleri benimseyerek mesleğe ilk adımları atarlar. Bunları göz önünde bulundurarak, terapistine güvenebilir, her şeyi anlatabilir ve anlattıklarınızı başkalarına anlatmayacağı konusunda içiniz rahat olabilir.
Aynı zamanda terapist akrabaları, yakın arkadaşları, sosyal hayatta sık görüştüğü kişilerle de terapi yapamaz. Bu etik kurallar terapötik ilişki sürecinin sınırlarını oluşturur ve sürecin zedelenmesinin önüne geçer.
Psikoterapi, duygusal güçlüklerle baş etmekte ve çeşitli psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Yaşadığınız durum veya durumlar size rahatsızlık veriyorsa, işlevselliğinizi etkiliyorsa, yaşam kalitenizi düşürüyorsa ve bu bir süredir devam ediyorsa psikolojik destekten faydalanılmalıdır.
İlk seans, danışan ve terapistin birbirlerini tanımaları için bir fırsattır. Terapist danışanın geçmiş yaşantısı, güçlü yanları, gelişime açık yönleri, kişilerarası ilişkileri ve terapi hedefleri gibi konular hakkında sorular sorar.
Kaygı ve endişelerinizle birlikte sık sık kalp çarpıntısı , nefes darlığı , baş ağrısı , terleme, titreme, baş dönmesi, huzursuzluk hissediyorsanız, önemli bir psikolojik hastalık yaşayıp yaşamadığınızı tespit etmek için psikologa gitmelisiniz.
Bu güven sağlanamaz ise kişi terapiyi devam ettirmeyebilir. İlk terapi seansı hem hasta hem de psikoterapist için önemlidir. Terapist, bu seans boyunca hastayı tanımaya çalışır. Bu seans boyunca hasta ile terapist arasında bir uyum sağlanmalıdır.
Psikolog seans ücretleri 2023 yılı için 750 TL ile 2000 TL arasında değişim gösterir. Ancak 45 ile 60 dakikalık seans süresi sonucunda merkezimizde ücretler en alt sınırda tutularak belirlenmiştir. Ayrıca Online psikolog ücretleri daha düşük olduğundan 500 TL olarak belirlenmiştir.
Her türlü ruhsal sorun ve yakınmanın öncelikle tıp eğitimi almış hekimlerce değerlendirilmesi gerekir, uygulanacak tedavi şekline sizinle birlikte sadece hekiminiz karar verebilir. Ruhsal rahatsızlıkların çoğu ilaç tedavisi gibi biyolojik tedaviler ve/veya psikoterapi yöntemleri ile başarıyla tedavi edilebilmektedir.
Bir psikolog danışanının psikiyatrik değerlendirmeye ihtiyaç duyduğunu görürse onu psikiyatri hekimine yönlendirir. Yine aynı şekilde bir psikiyatrist te hastasının ilaç tedavisine destek olarak psikoterapiye ihtiyaç duyduğunu gözlemlediğinde psikoloğa yönlendirir. Bilimsel açıdan genel uygulama bu yöndedir.
önce psikiyatrist teşhis koyar ve gerekli görürse ilaç verip bir psikolog ile görüşmenizi isteyebilir. ilaç kullanımı, terapi ile işlenecek konular için zihninizi belli bir düzleme getirmeye yardımcı olur. sonra psikoloğa gidilir ve terapi başlar.
Anksiyete sicile işler mi? Psikiyatriye gitmek memurluğa engel mi öğretmenliği engeller mi? Psikoloğa ve Noroloji Doktoru ve Psikiyatriye gitmek sicile işlemez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri