Hava almayacak şekilde paketlediğiniz bezelyelerin üzerine paketleme tarihini yazdığınız bir etiket koyun ve dondurucuda onlara ayırdığınız bölüme yerleştirin. Üzerine attığınız tarihten itibaren, 1 yıl kadar güvenle dondurduğunuz bezelyelerinizi kullanabilirsiniz.
Bezelyeleri ayıklayarak sudan geçirelim. Biraz bekleyip suyu süzülünce buzdolabı poşetlerine doldurarak derin dondurucuya kaldıralım. Kışın yemeklerde ve salatalarda afiyetle kullanabilirsiniz.
Haşlanan bezelyeler önceden soğutulan suyun içine atılarak şoklanır. Soğuk suda 1 dakika beklettikten sonra suyu süzüp buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya atarak muhafaza edilebilir.
Bezelyeleri ayıklayalım güzelce. Kaynar suya atalım ve 10-15 dk kadar rengi dönene kadar pişirelim. Sonra suyunu süzüp soğuk suya tutalım. Buzdolabı poşetlerine kullanacağımız miktarda paylaştırıp soğuduktan sonra ağızlarını bağlayıp dondurucularda muhafaza edelim.
Kışlık Bezelye Şoklama Tarifi Nasıl Yapılır? Ayıkladığımız bezelyelerin rengini koruyarak saklamak için bezelyeleri önce kaynar suda 10 dk haşlayıp ardından buzlu suda (süzgeç ile aktarıp) şoklayalım. Ardından tekrar suyunu süzüp buzdolabı poşetine koyalım. Dondurucuya koyalım.
İlgili 17 soru bulundu
Eğer ürün soğuk dolapta (+3 C'de) muhafaza edilecekse, gıdanın çekirdek ısısı +3⁰C'ye getirilerek soğutulur. Bu işleme ŞOK SOĞUTMA (BLAST CHILLING) denir. Eğer ürün derin dondurucuda (-18 C'de) muhafaza edilecekse, gıdanın çekirdek ısısı -18⁰C'ye getirilerek dondurulur. Bu işleme ŞOK DONDURMA (BLAST FREEZING) denir.
Ancak bu sebzeye dört mevsim boyunca ulaşmak mümkün olmadığı için, genelde kış ayları için dondurucuya atılarak muhafaza edilir. Bezelyeyi dondurucuda saklamak için hem çiğ, hem de pişmiş olarak kullanabilirsiniz.
Bezelyeleri saklamanın en pratik yöntemi tabii ki onları ayıklar ayıklamaz çiğ şekilde buzluğa atmak olacaktır.
Bu enzim özellikle bezelye ve yeşil fasulye gibi sebzelerde tadın bozulmasının başlıca nedenidir. Birçok meyve ve sebzede bulunan liyaz ve izomeraz enzimleri de ürünlerin acımsı bir tat almasından sorumludur.
Yıkamadan küçük boy olan buzdolabı poşetine birer yemeklik olarak doldurun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Daha sonra bezelyeleri poşete güzelce yayın. Üst üste koyup, dondurucuya kaldırın.
Derin dondurucunuzun içindeki tüm malzemeleri dışarı çıkardıktan sonra bir miktar elma sirkesi karıştırdığınız su ile silerek hem oluşan bakterilerden hem de kokudan kurtulabilirsiniz. Elma sirkesi uçucu bir madde olduğu için sonradan kendine has kokusu derin dondurucuda kalmayacaktır.
Bezelye Filizi sıcak ve soğuk yemeklerde ya da salatalarda kullanılır, bezelye gibi gerçek tat verir.
Kurumaya hazır duruma gelen bezelyeler iki aşamalı kabin, tünel veya sonsuz bantlı kurutucularda nem düzeyleri %7-8 e inene kadar kurutulur. İki aşamalı tünel kurutucularda birinci aşamada 80°C, ikinci aşamada ise 70°C sıcaklıkta hava kullanılması iyi sonuç vermektedir.
Bezelye yemeği için 30-40 dakika kadar haşlama süresi ideal olacaktır; ancak bezelyeleri daha sonra yemeğini yapmak üzere haşlayacaksanız haşlama süresini 20 dakika olarak kısaltmanızda fayda olacaktır.
Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır. Çözdürülmüş olan bir besin kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde içerisinde mikroorganizmalar üreyecek ve bir sonraki tüketiminde besin zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir.
Sebzelerin çok kalabalık bir şekilde haşlanması besin değeri ve renk kayıplarına neden olur. Çok fazla malzemenin aynı anda kaynar suya atılması suyun sıcaklığının düşmesine ve dolayısı ile pişme süresinin artarak renk kayıplarının meydana gelmesine sebep olur.
Örneğin derin dondurucuda ortalama 1 sene boyunca bezelyeleri saklamak mümkün olur. Hazırlanmış olan bezelyeler buzdolabında ise yaklaşık en fazla bir hafta kadar tutulabilir. Ayrıca günlük olarak tezgahta bir gün yine saklanabilir.
Güzelce karıştırın. Son olarak sıcak suyu ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte 40 dakika pişirin. Tüm sebzeler yumuşayınca yemeğiniz hazır olacaktır.
Tadı dengeler: Limon suyu
Acısı fazla kaçmış yemeğin tadını dengelemek ve acıyı azaltmak için limondan yardım alabilirsiniz. Çay bardağının dörtte birine denk gelen limon suyu bu noktada yeterli olacaktır. Pişen yemeğinize limon suyunu ekledikten sonra artık içiniz rahatlayabilir.
Bezelye, magnezyum, potasyum ve kalsiyum gibi kalp dostu mineraller içererek, kalbi koruyucu karotenoidler ve flavonoller gibi bitkisel besinler içerebilir. Bezelye, aynı zamanda kolesterol seviyelerini, özellikle LDL kolesterolü (kötü kolesterol) yönetmemize yardımcı olmaktadır.
Ortalama 8 aylık süre içinde yetişmesini tamamlar ve yaz aylarında tezgahlarda kendini gösterir. Özetle: İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler sonbaharda yani ekim, kasım ve aralık aylarında, Yazın hasadı yapılacak bezelyeler ise ilkbahar aylarında yani mart, nisan ve mayısta ekilir.
İlkbaharda hasadı yapılacak bezelyeler ekim-kasım-aralık aylarında, yazın hasadı yapılacak olanlar ilkbahar aylarında ekilir. Kışı sert geçmeyen yerlerde ilkbaharda hasat alınacak şekilde ekilmeli, kışı sert geçen yerlerdeyse yazın hasadı yapılacak şekilde ekilmelidir.
Çiğ fasulyeleri bir pişirimlik olacak şekilde ayırın ve buzdolabı poşetlerine doldurun. Poşetin içerisine pipet sokun ve ağzını hava almayacak şekilde düğümleyin. Pipetin diğer ucuyla poşetin içindeki havayı çekerek vakumlayın. Hazırladığınız poşetleri buzluğa yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri