Seçmen kağıdı kimlik belirlenmesinde belge olarak kullanılmıyor. Bu sebeple oy kullanırken seçmen kağıdının vatandaşın yanında olma zorunluluğu bulunmuyor. Oy kullanılacak okulun adı, adresi ve sandık numarası internet üzerinden sorgulanabiliyor.
Sandık başına gelen seçmenin T.C. kimlik numarasını taşıyan nüfus cüzdanı, resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi, gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgesiyle oy kullanabilecek.
Bu şekilde kimliğini ispata yarayan belge ibraz edemeyen seçmene oy kullandırılmaz. Türkiye Cumhuriyeti dışındaki ülkeler tarafından düzenlenen kimlik kartı, pasaport, sürücü belgesi gibi kimlik belgeleri geçerli değildir.
(Oy verme işlemi sırasında seçmenin, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı, Geçici Kimlik Belgesi, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî ...
Oy pusulalarını, oy zarfına koyduktan sonra zarfı sandığa atınız. Sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atınız. İMZANIZI MUTLAKA ATINIZ! Sandık kurulu görevlilerine kimliğinizi ve varsa seçmen bilgi kağıdınızı gösteriniz.
İlgili 25 soru bulundu
Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu olmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki herhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart tarihinde oy kullanmayanlara yönelik para cezası verileceğine ilişkin resmi bir açıklama bulunmuyor. 2023 Genel Seçimlerde ise oy vermeme cezası 300 lira olarak belirlendi.
Adres Beyan Formu (Form A) ve elektrik, su, telefon, doğalgaz abonelik sözleşmesi veya faturası, noterden tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmalısınız.
Ancak, nüfus cüzdanı veya T.C. Kimlik Kartı ibraz edilememesi halinde ilgiliden Ehliyet, Pasaport, Memur cüzdanı, Avukat kimlik kartı, Basın kartı, Yabancılara mahsus ikamet tezkeresi, Yabancı ülke kimlik kartı veya pasaportu belgelerinden biri istenir.
Vekil yönetim kurulunun kararları doğrultusunda oy kullanabilir. Vekalet verenin detaylı talimatları doğrultusunda oy kullanılabilir.
SEÇMEN KAĞITLARI NE ZAMAN DAĞITILACAK? Belirlenen takvime göre, seçmen bilgi kağıtlarının dökümüne ve dağıtımına 29 Şubat 2024 tarihinde başlanacak.
18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sistemi ile Kimlik Paylaşım Sisteminden alınan verilerle oluşturulan seçmen kütükleri sürekli güncellenmektedir.
Cep telefonuyla oy kullanmak yasak mı? Cep telefonu ile oy kabinine girilir mi? SEÇİMLERDE OY KULLANMAK ZORUNLU MU? 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 25. maddesine göre, seçimlerde oy kullanmak yasal bir zorunluluktur.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından açıklanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Türkiye genelinde oy verme işlemleri açıklanan iller dışında saat 08.00-17.00 saatleri arasında olacak.
Boş oy geçersiz oy olarak kabul edilir. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından belirlenen oy kullanma kurallarına göre, oy pusulasına herhangi bir mühür basılmaması halinde oy geçersiz sayılır.
Seçimlerde 18 yaşını doldurmuş ve seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı oy kullanabilmektedir. YSK, seçimde, kayıtlı seçmen sayısını, 61 milyon 441 bin 882 olarak belirledi. 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610 kişi ise bu seçimde ilk kez oy kullanacak.
Ayrıca afetzede vatandaşlarımızın kimlik kartı başvurusu gerekmeden geçici kimlik belgesini e-Devlet üzerinden temin edebilmelerine olanak sağlanmıştır.
Kimlik kartı başvurusu için randevu alınması; yurt içinde Alo199 üzerinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ internet adresinden veya e-devlet kapısı üzerinden yapılır.
Sınavlara girerken, yurt dışı seyahatlerinde, uçağa binerken gibi birçok durumda geçici kimlik belgesi geçerliliğini korur. Başvuru işlemi sırasında hemen alınabilen geçici kimlik belgesinin süresi iki haftadır. İki haftadan daha kısa bir süre içinde kimlik kartı sahibine ulaşabilir.
Başvuru yapmaları dahilinde, ihtiyaç sahibi vatandaşlar Bakanlık tarafından tespit edilerek referandum öncesinde telefonla bilgilendirilecek. Seçim günü oy kullanma saatleri içerisinde "evde sağlık hizmeti koordinasyon merkezleri" açık tutularak vatandaşların oy kullanması sağlanacak.
Ayrıca, hastanelerde ve evde bakım hizmeti alan hastaların oy kullanabilmelerini düzenleyen bir diğer genelge ise geçen hafta yayımlandı. Bununla ilgili hem hastanelerde hem evde bakım hizmeti alan seçmenlerin, 112 ambulans ve hasta bakım araçlarıyla oy kullanmaları sağlandı.
31 Mart 2024 Pazar günü gerçekleştirilecek olan Mahalli İdareler Seçimleri için seçim süreci 1 Ocak'ta başlamıştır. Bu kapsamda, muhtarlık bölgesi askı listeleri, 4 Ocak 2024 Perşembe günü (Bugün) saat 08.00'de askıya çıkmış olup, askı süresi 17 Ocak 2024 Çarşamba günü saat 17.00'de sona erecektir.
YSK tarafından oy kullanmanın gerçekleşmediği durumda cezai işlem uygulanmaktadır. Her bireyin vatandaşlık görevi olan oy kullanmanın kullanılmadığında cezası YSK tarafından belirlenir. Buna göre; Oy kullanmayanlara YSK tarafından belirlenen miktarda cezai işlem uygulanabilir.
CEP TELEFONU İLE KABİNE GİRİLMEYECEK
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak olacak.
Onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halkoylamasına katılma haklarına sahiptir. Bu hakların kullanılması kanunla düzenlenir. Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri