Sıcak insanları, zeytinyağıyla lezzetlenen yemekleri, mavinin her tonundaki denizi, içinizi ısıtacak güneşi ve antik değerleriyle Ege; dışarıdan görünenin aksine sadece bir tatil merkezi değil, insanlık tarihinin en değerli toprakları. İşte o kültürün ve toprakların başkenti sayılabilecek şehir ise tabii ki İzmir.
Türkiye'nin, üçüncü, büyük ve en modern şehri olarak gösterilen İzmir; şehir merkezi olarak kabul edilen Konak, Alsancak, Bostanlı, Karşıyaka gibi yerleşim yerleri ile de kıyı yaşam tarzının çok güzel örneklerinden birini sunmaktadır.
Bir şehrin kültürel olarak aktif olması çok önemlidir. Kültürel aktiviteler, o şehirde hayat olduğunu ve insanların ot gibi yaşanmaya zorlanmadığını gösterir. İzmir bu konuda da başı çekmektedir; dünyaca tanınan fuarı ve ona ek olarak yıl içinde gerçekleştirilen aktiviteleriyle, İzmir kültürün kentidir.
İlin kuzey-güney doğrultusundaki uzunluğu yaklaşık olarak 200 km, doğu-batı doğrultusundaki genişliği ise 180 km'dir. Yüzölçümü 12.012 km2.dir. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, ayni zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir.
İl bazında yıllık ortalama sıcaklık, kıyı kesimlerde 14-18 ºC arasında değişmektedir. En sıcak aylar Temmuz (27.3 ºC ) ve Ağustos (27.6 ºC ), en soğuk aylar ise Ocak (8.6 ºC) ve Şubat (9.6 ºC)'tır.
İlgili 39 soru bulundu
izmir'in geri kalmasının en temel nedeni rehavettir. yakın tarihe kadar turizm, tarım ve fuar sayesinde türkiye standartlarının üstünde bir yaşam süren izmirliler şehri ileri götürmek için hiçbişey yapmadılar. bir diğer nedense izmirlilerin en önemli sermayeleri olan kültür ve coğrafyalarınının içine etmeleridir.
Ankara İzmir'den daha soğuk olur.
İzmir'in Meşhur Tatlıları
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır.
Şirince Köyü, Gölcük, Nazarköy, Bademli Köyü, Balçova'nın termal suları, İnciraltı Kent Ormanı, İzmir Kuş Cenneti, Homeros Vadisi, Karagöl Tabiat Parkı, Çiçekliköy ve Bozdağ İzmir seyahatinde mutlaka görülmesi gereken doğal güzellikler listesinde ilk sıralarda yer almaktadır.
Türkiye'de bulunan en pahalı altı ilçe arasında İzmir iline ait olan Çeşme ilçesi girmiştir. Çeşme tabii ki turizm sektörü ile ünlü bir yerdir. Türkiye içinden olduğu gibi yurtdışından da büyük miktarlarda ziyaretçi çekmektedir. Bu da ilçeyi zengin kılan faktörlerden bir tanesidir.
İZMİR'DE 208 BİN 351 MANİSALI YAŞIYOR
Liste Mardinli 175 bin 318, Erzurumlu 153 bin 758, Konyalı 130 bin 460, Ağrılı 94 bin 508, Aydınlı 93 bin 817, Afyonkarahisarlı 93 bin 412, Diyarbakırlı 88 bin 890, Karslı 86 bin 169 kişi şeklinde sıralandı.
Artüz denizin renginin siyaha da çok koyu kahverengiye de dönüşebileceği, alg patlaması sonucu ortaya çıkacak renklerin insan müdahalesi sonucu olduğunu, kirlenme ve aşırı avcılığın da etkenler arasında olduğunu ifade etti.
Günümüzde İzmir olarak kullandığımız isim, Smyrna kelimesinin dönüşmüş biçimidir. Smyrna kelimesinin daha erken biçimlerinin Smira, Lesmira, Zmirra, İsmira, Samorna veya Smurna olduğu da iddia edilmektedir.
Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, aynı zamanda işlek bir ticaret merkezidir.
İzmir, Türkiye'de Ege Bölgesi'nde yer alan şehir ve ülkenin 81 ilinden biridir. Ülkenin nüfus bakımından en kalabalık üçüncü şehridir. Ekonomik, tarihi ve sosyo-kültürel açıdan önde gelen şehirlerden biridir. Nüfusu 2022 itibarıyla 4.462.056 kişidir.
Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
Genel olarak İzmir mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetler ise; boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, ızgara balık, meze, damla sakızlı kurabiye, kopanisti peyniri ve şevketi bostan gelmektedir.
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Serin mevsim 3,9 ay uzunluğundadır ve 24 Kasım tarihinde başlayıp 21 Mart tarihine kadar sürer, günlük ortalama yüksek sıcaklık 16°C altındadır. İzmir bölgesindeki en soğuk ay Ocak ayıdır; bu ayda ortalama düşük sıcaklık 4°C iken yüksek sıcaklık 12°C düzeyindedir.
Alınan bilgilere göre Türkiye'nin en soğuk yerleşim yeri Sivas'ın İmranlı ilçesi oldu. İmranlı, Sivas ilinin en doğusunda bulunan ilçesidir. İl merkezine 104 km uzaklıktadır. İlçenin yüzölçümü 1.229 km2 ve denizden yüksekliği 1.650 metredir.
İzmir'de son yılların rekor sıcaklığı: 44 derece.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri