İzmir'in Geleneksel Yemekleri
Tuzda lagos, Subye yumurtası güveci, Balık köftesi, Sardalya buğulaması, Asma yaprağında barbunya, Midye kızartması, Midye dolması, Dilbalığı şleto şiş, Kağıtta sardalya, Kefal balığıyla hazırlanan Kakavya, papalina balığından yapılan Papalina tavası...
Şehir merkezinde ve ilçelerinde hemen her pastane ve tatlıcılarında bulabileceğiniz lokma, şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye ve mandalina tatlısı İzmir'de tadına bakabileceğiniz tatlılardır.
İzmir deyince insanların aklına ilk gelen yiyecek Boyoz ve İzmir köfte olmaktadır. Tarihi eserler bakımından ele alındığında en meşhur yerin İzmir Agorası olduğu belirtilmektedir. İzmir doğal güzelliklerin yanında pek çok tarihi eserin hala ayakta olduğu şehirlerden biri olmaktadır.
İlgili 17 soru bulundu
İzmir'in Meşhur Tatlıları
Lokma tatlısının yanı sıra İzmir'in şambali, badem ezmesi, un kurabiyesi, damla sakızlı kurabiye, kaymaklı dondurma, samsades, lorlu kurabiye, mandalina tatlısı gibi birçok meşhur tatlısı vardır.
Kemalpaşa ilçesinde kiraz, Menemen'in Emirâlem'inde çilek, Beydağı ilçesinde kestane, Çeşme'de kavun tanınmış meyve çeşitleridir. Yine nar ve ceviz İzmir çevresinde yetiştirilmekte olan meyvelerdendir. Ayrıca önemli bir meyve de çiğ ve kuru olarak tüketilen aynı zamanda yurtdışına ihraç edilen incirdir.
Gece onların tezgahlarında bitiyor. İzmir'de kokoreç, söğüş ve boyozun en meşhur adreslerini bulduk!
Meşhur İzmir lokması, coğrafi işaret tescili alınmasıyla birlikte kentin önemli lezzetleri arasındaki yerini sağlamlaştırdı. Genellikle hayır amaçlı olarak halka ücretsiz dağıtılan ve damaklarda bıraktığı eşsiz tat ile sıklıkla tercih edilen lokma, ticaretle ilgilenenleri de harekete geçirdi.
Torpil – Karşıyaka Evim Pastanesi
Birçok İzmirliye göre şehre gelenlerin mutlaka tatması gereken lezzetler arasında ilk 5 içine mutlaka alınmalı. Konak ve Alsancak gezintisinden sonra vapurla Karşıyaka'ya geçebilir, sahilde biraz turladıktan sonra Evim Pastanesi'ne çevirerek kendinize güzel bir torpil yapabilirsiniz.
Genel olarak İzmir mutfağı denildiğinde akla gelen lezzetler ise; boyoz, gevrek, kumru, İzmir bombası, söğüş, kokoreç, şambali tatlısı, İzmir köftesi, ızgara balık, meze, damla sakızlı kurabiye, kopanisti peyniri ve şevketi bostan gelmektedir.
Düğünlerde nohutlu keşkek, etli nohut, kıymalı patates yemeği, zerde tatlısı, etli biber dolması, nohutlu pilav, tavuklu pirinç pilavı, köz patlıcanlı karnıyarık, cacık, sarma, etli düğün pilavı ve sizin istediğiniz yemekler yapılmaktadır.
Kentimiz modern tarım yapısıyla öne çıkmaktadır. İzmir, birçok üründe verim ve kalite açısından Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahiptir. Pamuk, tütün, zeytin-zeytinyağı, üzüm ve incir önemli bir yere sahip olup üretim ve ihracatı ile kent ekonomisine katkı sağlamaktadır.
İzmir'de Bitkisel Üretim
İlde sırasıyla tarla ürünlerinden mısır, patates, pamuk ve buğday, meyvelerden satsuma mandalina, zeytin, üzüm, kiraz, incir ve kestane, sebzelerden domates, karpuz, biber kavun, hıyar, ıspanak, pırasa ve karnabahar üretimi en yüksek olan ürünlerdir.
Yüzölçümü 12.012 km2.dir. Türkiye'nin üçüncü büyük şehri olan İzmir, çağdaş, gelişmiş, ayni zamanda işlek bir ticaret merkezidir. Cıvıl cıvıl olan alışveriş merkezinde dolaşmak oldukça keyiflidir. İzmir'in batısında nefis renkli denizi, plajları ve termal merkezleriyle Çeşme Yarımadası uzanır.
İzmir'de 1 milyon 704 bin 855 'İzmirli' var, kentte 201 bin 522 Manisalı yaşıyor, Manisalıları 147 bin 839 kişi ile Mardinliler takip ediyor.
9. Bango. İzmir'de mutfak tezgahına bango denir.
İzmir kaç günde gezilir: İzmir'i tam anlamıyla gezmek istiyorsan 3-4 gününü bu harika şehre ayırman gerekiyor. Ziyaret için en iyi zaman: Tipik Akdeniz İklimi'ne sahip olan İzmir yılın her mevsimi ziyaret edilebilir bir şehirdir. Lakin yine de İzmir seyahati için en popüler zaman aralığı Mayıs-Eylül arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri