Mantarlar piştikten sonra damak tadınıza göre tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve kekik ekleyip, güzelce karıştırın.
Tavaya veya yayvan bir tencereye sıvı yağ alınır. Mantarlar eklenip suyunu salıp çekene kadar kavrulur. (Mantarlar çok sertse su eklenip yumuşayana kadar pişirilir.) Soğan ve biber yumuşayana kadar arada karıştırılarak kavrulur. Tuz ve baharatlar eklenip 5 dakika daha kavrulup ocaktan alınır.
Mantarların kabuklarını soyarak onları da ince ince dilimleyelim. Tencereye bir miktar sıvı yağı koyup doğranan soğan, biber ve sarımsakları 1-2 dakika kavurun. Ardından üzerine S-salça ve pul biberi ekleyerek 1-2 dakika daha kavurun. İnce ince dilimlenmiş mantarları ilave edip karıştırın.
Mantarları 2-3 parçaya kesin. Sıvı yağı bir tencereye dökün Mantarları da ekleyerek suyunu salıp çekene dek pişirin. Tuz, karabiber ve kekikle tatlandırıp 2-3 dakika daha soteledikten sonra servis edin.
İlgili 31 soru bulundu
Mantarın en çok yakıştırıldığı lezzetlerden biri de kuşkusuz makarna. Onu bol mantarlı olacak şekilde hazırlamak, sosuyla damakta iz bırakan bir ana yemeğe dönüştürmek de işte bu kadar kolay.
Sarımsaklı Mantar. Et ve tavuk yemeklerinizin yanına çok yakışacak harika bir eşlikçi tarifimiz var. Başlıbaşına bir yemek olarakta tüketebilirsiniz. Hem mantarın pişme şekli hem de içindeki sosu inanılmaz leziz.
Suyunu süzdürdüğünüz haşlanmış mantarları, büyüklüklerine göre iki ya da dört parçaya bölün ve sote karışımına ilave edin. Mantarları eklediğiniz sote karışımını; tuz, karabiber ve kimyon ile lezzetlendirin. Yüksek ateşte 3- 4 dakika kadar soteledikten sonra ocaktan alın.
En yüksek ateşte hemen pişmesini sağlamak mantarın beyazlığını korumasında en önemli detaydır. Mantarlar yüksek ısıda pişerken mutlaka tencerenin kapağı açık olmalıdır. Bu şekilde suyu uçacağından yumuşayıp kararmadan hızla pişecektir.
Süngerimsi bir dokusu olduğu için mantar yıkanmaz. Bu süngerimsi dokunun özelliğinden dolayı, mantar suyla temas ettiğinde hem suyu içine çeker hem de suyla birlikte mantarın üstündeki kirler de içine nüfuz etmiş olur. Ayrıca suyla bir kez temas ettikten sonra içine giren su ve yabancı maddeleri çıkarmak imkânsız.
Öncelikle mantarlarımızı yıkayıp saplarından ayıralım ve mantarları doğrayıp kenara koyalım (ben tüm mantarlarımı hep sekize böldüm). Ardından tavamızda soğanları sıvı yağ ile orta ateşte kavuralım. Soğanlarımız kavrulunca mantarlarımızı ekleyelim ve tavamızın kapağını kapatıp yemeğimizi pişmeye bırakalım.
Bu tarifi hazırlamak için toplamda 20 dakika gerekmektedir. Bu sürenin 10 dakikası hazırlık, 10 dakikası da pişirme süresidir.
Gastronomide vazgeçilmez bir klasik haline gelen köri soslu tavuk, kültür mantarı eşliğinde çok daha lezzetli.
Nasıl Yapılır
Mantarları dörde bölüp zeytinyağında ezdiğiniz sarımsakla beraber soteleyin. Tuz, kimyon, kırmızı pul biber ve limon suyunu ekleyip kısık ateşte 10 dakika pişirin.
Mantarların saplarını ayırıyoruz ve mantarların başlarını güzelce yıkıyoruz. Ortadan ikiye kesip ince dilimlere kesiyoruz. Sıvı yağını tavaya alıp üzerine mantarları koyup yüksek ateşte mantarları kızartıp kavuruyoruz (yaklaşık 2-3 dakika). Sonra ocağı orta ateşe alıp üzerine kremayı döküp karıştırıyoruz.
Yemek biraz sulu istenirse domateslerle birlikte 1 çay bardağı kadar su koyulur, yemek tam suyunu çekmeden ateş kapatılır. AFİYET OLSUN!
Mantarları ilave ederek yüksek ateşte kavurun. Mantarlar sularını salıp çektikten ve biraz kavrulduktan sonra halka halka doğradığımız soğanları, bir diş sarımsağı ve çarliston biberleri ekleyip kavurmaya devam edin. Soğanlar pembeleşince ve mantarlar kızarmaya başlayınca küp küp doğradığınız domatesleri ekleyin.
Tavaya yağ eklenir ve mantarlar 4 dakika kavrulur. Kavrulan mantarların üzerine, daha önce sotelediğiniz biberli karışım ilave edilir. Tuz ve karabiber ekledikten sonra birkaç dakika daha sotelemeye devam edilir. Ardından sotelenen mantarlar tabağa alınır.
Mantarları önce sotelediğinizde suyunu salıp çekiyor, hem sulu kalmıyor hem de lezzeti yoğunlaşıyor. Sonrasında eklediğiniz ince kıyılmış soğan ise mantarın lezzetinin önüne geçmeden bir bütün oluşturuyor. Damak tadınıza göre soğan ile birlikte 1 diş ince kıyılmış sarımsak da ekleyebilirsiniz.
Mantarlar saplarından ayrılıp tavaya dizilir, içlerine tuz serpilir ,biraz tereyağ eklenir.
Mantarların hızla suyunu salıp geri çekmesini sağlayın. Ardından son aşamada tuz ve karabiberini eklemeyi ihmal etmeyin.
Orta ateşte mantarlar suyunu salıp çekene kadar sotelenir, mantarların suyu yavaş yavaş çekilince yemeklik doğranmış soğanlar ilave edilir, soğanlar iyice pişince üzerine süt ve mısırlar eklenir, yaklaşık on dakika kadar daha pişirilir, ocaktan almadan tuz ve karabiber eklenir. Afiyet olsun.
Soğanı ve mantarları yemeklik doğrayın. Sıvıyağ ile soğanı kavurun üzerine mantarı ilave edin suyunu salıp çekinceye kadar kavurun. Salça, tuz ve baharatları ekleyip biraz daha kavurun. Sıcak servis yapın.
Suyunu çeken mantarlara tereyağı ve julyen doğranmış soğan ilave edilir. Soğan yarı kavrulunca julyen doğranan biberler ilave edilir. Biberler tamamen kavrulunca üzerine küp doğranmış domates ilave edilir. Bu aşamada tuz ve baharatlar ilave edilir ve kapağı kapatılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri