Sebze mi meyve mi olduğu çokça tartışılan, bilimsel olarak meyve olarak kabul edilse de daha çok sebzelerle birlikte tüketilen, neredeyse her yemeğe konan, çoğunun domates olarak adlandırdığı yiyeceğe İzmirliler domat demeyi tercih ederler.
Adından da anlaşılacağı üzere İzmir'de domatese domat denir. Bunun yanında mandalinaya da mandalin diyen olur.
6- Darı "Süt darı bunlar" lafını İzmirliler çok iyi bilir. Mısır denmez ona, darı onlar darı.
3) Domat, zaten isimden de belli halk ağzında domatestir anlamı. 4) Aynı Domat gibi, mandalin de böyledir. Halk ağzında mandalina denir. 5) Mısır'a İzmirliler darı der.
İzmir mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan, haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde hemen hemen her vakit tüketilen boyoz, kente özgü bir damak tadı olarak 500 yılı aşkın bir süredir İzmirlilerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
İlgili 45 soru bulundu
İzmir'de mutfak tezgahına bango denir.
Çiğdem, İzmirce'de çekirdek demektir.
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler de gevrek demektedir.
Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek haksızlıktır. İşte bu yüzden İzmirliler çok daha zarif bir isim kullanır: çiğdem.
bango dediğimiz doğrudur. banko diyenin anası babası anadolunun bağrından kopup yerleşmiştir izmir'e. kıbrıslıların da bango dediği mutfak tezgahıdır. ayrıca kıbrıs'ta da mısıra darı denir.
Giresun, Ordu, Trabzon, Gümüşhane'de Karadeniz Rumcası paramana (παραμάννα η) formunda tespit edilen kelime Yunanca anne yanı anlamına gelmekteydi.
Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bango kelimesi bir masa veya tezgah olarak ifade edilir. Ancak bu durum belli bir sektöre uygun şekilde kullanılmaktadır. Daha çok günümüzde Manifatura ya da Tuhafiye için bu mağazalardaki masa ile tezgah olarak adlandırılır.
Izmirde makarnaya ne denir? İzmir Geyik on Twitter: "İzmir'de makarnaya alavara denir 😍 https://t.co/7n89KC3JZy" / Twitter.
İzmir bir özel addır ama TDK yazım kurallarına göre İzmirli kelimesi türemiş bir kelimedir. O yüzden birleşik yazılır; kesme işaretiyle ayrılmaz.
İzmir, Türkiye
Meydanda Yalı(Konak) Camii,Tarihi Hükümet Konağı ve İzmir'in sembolü saat Kulesi bulunmaktadır.
sadece izmir'de değil hemen tüm ege bölgesinde incire yemiş denir.
Bu kutsal alanın, Halkapınar kaynağı ve bu kaynağın oluşturduğu gölcük olduğu iddia edilmektedir. Smyrna / İzmir adının, Ana Tanrıça Kaynağı / Gölcüğü veya en azından Ana Tanrıça / Kutsal Ana anlamlarıyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Sözcük büyük olasılıkla Hitit kökenlidir.
İzmirliler, Anadoluyu yurt edinmiş 24 Oğuz boyundan ağırlıklı olarak Yağız, Döğer, Kınık ve Bayındır boylarından olan Türklerdir.
Kuraklığa dayanıklı olan buğdaygillerden bitki türü darı olarak bilinir. Aynı zamanda buğday yerine besin olarak kullanılan bir tohum şeklinde de öne çıktığını söylemek mümkün. Halk arasında ise mısır şeklinde ifade edilir.
Amerika kökenli bir tahıl (zea mais) olan mısır bitkisi ilk olarak Meksikalı yerliler tarafından ekilmişse de bitkiyle karşılaşan Avrupalı göçmenler tarafından (İspanyol, İngiliz, Fransız) tarımı hemen benimsenmiştir.
Osmanlı Sarayı mutfak kayıtlarına göre domates Osmanlı mutfağına ilk olarak kavata adıyla, yeşil renkli ve yabani olarak girdi. Yeşil renkli olarak tüketilmeye başlandı. Daha sonra aşılanarak bugün bildiğimiz domates haline geldi.
Domates (Solanum lycopersicum), patlıcangiller (Solanaceae) ailesinden, anavatanı Güney ve Orta Amerika olan, meyvesi yenebilen otsu bitki türü. Domatesin eş anlamlısı kızanak sözcüğüdür. L., Sp. Pl.: 185 (1753).
Lokmalık lezzeti ve sevimli görünüşleriyle çeri domatesleri, çeşitlendirilebilen kullanımıyla da ister kahvaltıda, minik atıştırmalık tariflerde ister ana öğünlerde tüketilebilecek sağlıklı ve taze bir meyvedir.
Zambakgillerden, türlü renklerde çiçek açan, çok yıllık, yumrulu bir kır bitkisi, mahmur çiçeği (Colchicum) anlamına gelir. Bu kelime genellikle çidem şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı çiğdem şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri