İzmir mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan, haşlanmış yumurta ve çay eşliğinde hemen hemen her vakit tüketilen boyoz, kente özgü bir damak tadı olarak 500 yılı aşkın bir süredir İzmirlilerin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.
Adından da anlaşılacağı üzere İzmir'de domatese domat denir. Bunun yanında mandalinaya da mandalin diyen olur.
6- Darı "Süt darı bunlar" lafını İzmirliler çok iyi bilir. Mısır denmez ona, darı onlar darı.
16. Çuçka. Herkes bilmez bunu, ama turşuluk bibere çuçka denir.
İzmir'de mutfak tezgahına bango denir.
İlgili 33 soru bulundu
Ülkemizde yaygın olarak tüketilen ve ''simit'' olarak adlandırılan bu bol susamlı halka şeklindeki hamur işine İzmirliler de gevrek demektedir.
izmir'de tel tokaya verilen isim.
10) Bazılarının, bilye veya misket ya da vb şeyler diye isim koyduğu şeye İzmirliler meşe der.
sadece izmir'de değil hemen tüm ege bölgesinde incire yemiş denir.
bango dediğimiz doğrudur. banko diyenin anası babası anadolunun bağrından kopup yerleşmiştir izmir'e. kıbrıslıların da bango dediği mutfak tezgahıdır. ayrıca kıbrıs'ta da mısıra darı denir.
Giresun, Ordu, Trabzon, Gümüşhane'de Karadeniz Rumcası paramana (παραμάννα η) formunda tespit edilen kelime Yunanca anne yanı anlamına gelmekteydi.
Çünkü biz, biz olduğumuzdan beri onun adını Çiğdem olarak biliriz. Aynı domatese –domat, çirkine – çikin dediğimiz gibi. Çekirdeğe Çiğdem deriz biz. Çünkü biz İzmirliyiz.
İzmirliler, Anadoluyu yurt edinmiş 24 Oğuz boyundan ağırlıklı olarak Yağız, Döğer, Kınık ve Bayındır boylarından olan Türklerdir.
Belki gevrekten bile daha şaşırtıcı bulunan İzmirlilerin ay çekirdeğine çiğdem demesidir. Bu kadar lezzetli bir şeyi çekirdek diye geçiştirmek haksızlıktır. İşte bu yüzden İzmirliler çok daha zarif bir isim kullanır: çiğdem.
mânâsı gereğince mübarek tanınan ve hayır ve bereketinden istifade için iyi olma hususunda yarışılarak çalışılması arzu edilen mukaddes topraklara dahi işaret olmak üzere, sözü geçen incir ve zeytin isimleriyle yemin edilmiştir.
Bölgenin insanları ise diğer bölgelerden farklı bir ağızla konuşur. Ege ağzı olarak adlandırılan bu ağız, kulağa son derece samimi ve sevecen gelir. Cana yakın insanlarıyla bilinen Ege bölgesinde kullanılan bu ağız, orada yaşayan yöre halkına özgüdür.
Bu üretimin ortalama %27'si Türkiye'ye aittir. Son on yıllık ortalamaya göre Türkiye, 260 bin ton ile incir üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Türkiye'yi Mısır, Cezayir, Fas, İran, Suriye, İspanya, ABD gibi ülkeler takip etmektedir.
izmir sivesinde, benim sigortami attirma, kafami bozma benim.. anlamina gelen sozcuk obegi... anneanne, babaanneler kullanir genelde. istanbul ahalisinin bilmediği, kızgınlık belirten deyindir.
Adından, yetkisinden, gücünden kendisine belli etmeden yararlanılan. İtl. Eskiden haremle selamlığı ayıran ve şimdi de ilk bakışta görülmesi caiz olmıyan yerleri örten perdeler. Paravane.
Klorak, çeşitli temizlik malzemeleri üreten bir markadır. Klorak çamaşır suyu, içerdiği aktif klor sayesinde hijyeni sağlamada etkilidir. Çamaşırları beyazlatır ve kötü kokuları giderir. Aynı zamanda; su arıtma, havuz dezenfeksiyonu ve her türlü arıtma işleminde rahatlıkla kullanılabilir.
İzmir Gevreği; halka haline getirilen ve sıcak pekmezleme yöntemiyle pişirilen hamurun susamla kaplanmasının ardından fırınlanarak 2. kez pişirilmesi ile elde edilen simittir.
Vedat Milor diyor ki: “Yani İngilizler bile Turkish bagel ifadesini bırakıp doğrudan simit derken İzmirliler hala gevrek diyor” Çünkü İzmir'de olan İzmir'de kalır öööyle İngiliz, İstanbullu bu durumları anlamaz.
Ülkemizin geleneksel lezzetlerinden olan simit İzmirlilerde gevrek olarak adlandırılır. İzmir gevreği ile İstanbul simidi arasındaki fark pekmezleme denilen işlemin farklı uygulanmasından kaynaklanır.
Yörükler, on beşinci yüzyıldan beri, İzmir'in kırsal ve kentli nüfusunu oluşturan asli unsurlardan biridir. On beşinci yüzyılın ortalarından itibaren, İzmir ve çevresinde yörüklerin mevcut olduğu belgelenebilmektedir. Aydın kanunnamesinde (İzmir'de de geçerli) yörük kelimesi açıkça yazılıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri