Rousseau, doğuştan hiç kimsenin köle olmadığı halde yeryüzünde tüm insanların köleleştirildikleri inancındadır. Onun amacı ise toplum sözleşmesine dayalı olarak herkesin eşit ve özgür yaşadığı bir toplum düzeni oluşturmaktır. O, insanlar arasında kaba kuvvete dayalı hiçbir hak ve yetkiyi meşru görmez.
Yurttaşı, ortak benliği, halkı, devleti yaratan bir “Toplum Sözleşmesi”ni ve bu sözleşmeye toplumdaki her bireyin dahil olması gerektiğini savunur. Halk olmanın temelinde egemenliğin var olması gerektiğini düşünür. Yasaların olmadığı bir yerde devletten söz edilemeyeceğini savunmuştur.
Bu çalışmada, Jean-Jacques Rousseau'nun siyaset kuramı incelenmektedir. Rousseau, demokrasiye yönelik bakışın genellikle olumsuz olduğu 18. yüzyıl Aydınlanma döneminde, devletin kuruluşunu toplum sözleşmesine dayandırarak ve egemenliği halka vererek cumhuriyetçi akımın kurucuları arasında yer almıştır.
Aydınlanma felsefesi içerisinde eşitlikçi devrimci demokrat akımı temsil eden Jean-Jacques Rousseau özgürlüğün büyük savunucusudur. Rousseau'nun anlayışına göre özgürlük eşitliğin bir fonksiyonudur çünkü “eşitlik olmadan özgürlük olamaz”.
Rousseau'nun sosyal sözleşme teorisiyle idealize ettiği devlet modelinde: İnsanlar doğa durumunda var olan hiçbir hak ve özgürlüğünden vazgeçmeden, doğa durumunda bulunan özgürlük ve eşitliği gerçek bir toplum sözleşmesiyle toplum durumunda da tesis ederek ideal bir yönetim şekli oluşturur.
İlgili 38 soru bulundu
Rousseau'ya göre toplum sözleşmesi, toplumdaki tüm bireylerin bir araya gelmesi ile ortak bir kuvvetin oluşmasını, oluşan bu ortak kuvvetin herkesin can ve malını himaye altına almasını ve bu sayede -herkesin yine kendi iradesine itaat etmiş olduğundan hareketle- eskiden ne derece özgür ise yine aynı derecede özgür ...
Jean-Jacques Rousseau (1712-1778), çalışmaları Aydınlanma hareketini hem öven ve hem de aydınlanmanın gelişmesine eleştiri getiren İsviçreli bir filozoftu. Rousseau, aklın, bilimin ve sanatın gücüne inanan bir kişi olurken, gelişen kültürün eşitsiz ve adaletsiz uygulamalarla dolu bir toplumu gizlediğine inanıyordu.
Rousseau'da egemenlik ve genel irade, vatandaşların hür ve eşit varoluşunu sağlamayı hedefler. Rousseau'nun “toplumsal sözleşme” diye bilinen siyasal çözümünün gayesi özgürlük iken, bu özgürlüğe ulaşmanın aracı eşitliktir.
Jean-Jacques Rousseau, 1762 tarihinde Toplumsal Sözleşme kitabıyla toplumsal sözleşme kuramını popüler bağımsızlık üzerine kurmuştur.
Kalvinist olarak doğmuş olan Rousseau genç bir adam olarak Katolikliğe dönmüş ve daha sonra da doğanın mükemmel düzeni ve uyumunun farkına varmasına bağlı olarak Tanrı'nın varlığının kanıtı olarak görmesinden dolayı “doğal din” taraftarı vahye dayalı dini reddeden deist görüşleri benimsemiştir.
Rousseau'nun; akli zaruretleri esas alan demokratik, liberal ve ferdiyetçi görüşleri benimseyip savunan bir IH.
fransiz ihtilali'nin fikir babalarından, büyük bir jakoben. daha çok insan ve toplum ilişkileri üzerine çalışmış,devletin eşitlik,özgürlük ve adaletin simgesi olması gerektiğine inanmış,ömrünün son 20 yılını fransada geçirmiş modern sosyalizm öncülerinden.
(1712-1778): Aydınlanma döneminin en önemli romantik düşünürüdür.
1712'de Cenevre'de dünyaya geldi. Cenevreli filozof ve yazar, Bilimler ve Sanatlar Üstüne Söylev'den Émile'e, İnsanlar Arasındaki Eşitsizliğin Kaynağı'ndan İtiraflar'a, insanlık tarihinde çığır açanAydınlanma düşüncesinin en önemli Romantik düşünür-yazarıdır.
Toplum Sözleşmesi ile birlikte az önce de değindiğimiz gibi her yurttaş kendini halkın iradesinin temsili olan genel iradenin altına koyar. Rousseau'ya göre bu genel irade aynı zamanda egemenliktir. Rousseau'ya göre devletin var olabilmesi ancak egemenliğin sağlanmasıyla mümkündür.
Rousseau'nun en önemli temsilcisi olduğu natüralist eğitim düşüncesi bu felsefi akımlar içerisinde önemli bir yer tutar. Natüralist eğitim doğayı esas alan ve insanın doğal gelişiminin bozulmamasını hedefleyen bir düşüncedir.
Öz. doğadan başka bir iyilik kaynağı olmadığım savunan bir düşünce akımıdır. Rousseau'nun felsefesinin önemli bir kısmını da eğitim ile ilgili düşünceleri oluşturur. natüralist eğitim anlayışı ele alınarak etkileri açıklanmaya çalışılacaktır.
mevcut olduğunu düşündüğünden dolayı eğitimin de doğal, özgür olmasını ve bu karakterde yurttaşlar yetiştirmesi gerektiğini savunur. Bu çalışmada Rousseau'nun natüralist eğitim anLayışı ele alınarak etkileri açıklanmaya çaLışılacaktır. nature. His thoughts on education form an important part ofhis philosophy.
Aynı zamanda siyaset felsefesinde büyük öneme sahip olan toplumsal sözleşme kuramı ve bu kuramın temsilcileri olan Thomas Hobbes, Jean-Jacques Rousseau ve John Locke'un görüşleri de ele alınmıştır.
Jean-Jack Rousseau romantizm akımın öncüsü olarak kabul edilmiştir. Konular Hristiyanlıktan, tarihten ve günlük yaşamdan alınmıştır. Duygulara ve hayallere önem verilir. Romantizmde sanat toplum içindir görüşü benimsenmiştir.
Romantizmin düşünsel zeminini hazırlayan filozoflar arasında Voltaire, J. J. Rousseau, Diderot, Montesquieu sayılabilir.
Jean-Jacques Rousseau, vurguladığı özgürlük ve eşitlik kavramlarıyla Mustafa Kemal Atatürk'ü etkilemiştir. Türk Devrimi ve demokrasisi kendine özgü bir nitelikte gelişmiştir. Gazi, okuduğu isimlerin eserlerinden etkilenen muazzam bir sentezcidir ve bunları Türk toplumunun değerlerine en uygun hale getirmiştir.
Bu makale, ünlü Fransız filozofu J. J. Rousseau'nun Fransız Devrimi'nin öncüleri üzerindeki etkisini ele almayı amaçlamaktadır.
18. yüzyıl Aydınlanma felsefesinin Romantik filozofu Jean Jacques Rousseau (1712-1778) pek çok çalışmaya konu olmuştur.
"Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" sözünün ilk sahibi de Fransız düşünürü Jean Jacques Rousseau'dur. 😊Atatürk vecizelerinin hikayelerini (gerçeği, uydurması, intihali çarpıtılmışı, kaynağı olmayanı) derledim ama o kadar uzun oldu ki metin, yayımlasam okuyan olur mu bilmem?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri