Humus, inanılmaz derecede popüler bir Orta Doğu mezesidir. Tipik olarak nohut, tahin, zeytinyağı, limon suyu ve sarımsak bir mutfak robotunda karıştırılarak yapılır. Humus sadece lezzetli olmakla kalmaz, aynı zamanda çok yönlüdür, besinlerle doludur ve birçok etkileyici sağlık ve beslenme faydası vardır.
Humus, nohut ve tahine limon suyu, sarımsak, tuz, kimyon, kırmızı biber ve zeytinyağı eklenerek yapılan bir Orta Doğu mezesidir. Houmous ve Hummus olarak da yazılıp okunur. Hummus Arapça'da nohut anlamına gelmektedir.
Krema gibi kıvamlı, sos tarzında bir gıda olan humus nohut ve diğer sağlıklı yiyeceklerden elde ediliyor. Uzun süredir dünya çapında popüler bir besin haline gelen humus inanılmaz sağlıklı ve faydalı bir gıdadır.
1 yemek kaşığı (15 Gr) humusta 33 kalori bulunmaktadır. Kilo vermek isteyen bireylere kilo verme sürecinde 1 yemek kaşığı (15 gr) humus tüketilmesi önerilmektedir. Humus kalori hesaplamalarına göre düşük kalorili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu yüzden humus tüketimi kilo aldırmamaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Humus, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır . Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yararlı olduğu kanıtlanmış ve kabızlıktan kurtarmaya yardımcı olmuştur.
Humus, muhammara gibi ekmeğe sürüp yemelik harika bir meze. Limon, tuz ve sarımsak içerdiği için buzdolabında uzun süre (2 haftaya kadar yaklaşık olarak) saklayabilirsiniz, hava almayacak bir kabın içinde.
Taze veya kızartılmış ekmeğin üzerine sürüp kahvaltıda gözü kapalı tüketebilirsiniz :) Yanında turşu, biber, taze domates iyi gider bu arada. Afiyet olsun.
Humus, ülkemizde Hatay'a özgü olarak bilinse de aslında Ortadoğu'ya özgü bir meze. Ortadoğuda kimi zaman kahvaltıda kimi zaman da ana yemek olarak da tüketiliyor.
Humus diyette yenilir. İçeriğinde lif kaynağı sayesinde uzun süre tok tutar, acımayı geciktirir ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden kilo formunu korumak isteyen kişiler tarafından çok sık tercih edilen bir mezedir. Tercihe göre ara öğün olarak tüketildiği gibi akşam yemeğinde de tüketilmektedir.
Ateşten aldığınız sıcak nohuta tahin, limon suyu, ezilmiş sarımsak, tuz ve kimyonu ekleyin. Çok iyi karıştırın. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusu kimyon, kırmızı pul biber, sumak, kıyılmış maydanoz ile süsleyin. Üzerine incecik zeytinyağı gezdirin.
Besleyicidir ve Bitkisel Protein Açısından Zengindir
Ek olarak humus, diyetlerinden yeterince alamayabilecekleri için hepsi vejetaryenler ve veganlar için önemli olan demir, folat, fosfor ve B vitaminlerini içerir.
Humus, bitkisel ve hayvansal organik artıklarının toprakta mikroorganizmalar tarafından parçalanması ile oluşan madde.
12. yüzyıldan günümüze kadar ulaşan tahinli humus, Ortadoğu'nun en tartışmalı lezzetlerinden biridir. Türkiye, Lübnan, İsrail ve Yunanistan gibi birçok ülkede meze olarak sunulan bu besinin ana malzemeleri nohut, tahin ve sumaktır.
Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan, Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır.
Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
Bunun yerine sebze ve vejetaryen mutfağının en güzel lezzetlerinden humusu deneyebilirsiniz. Bu yiyecekler mide astarınızı koruyan ve sizi hiçbir şekilde rahatsız etmeyecek seçeneklerdir.
Yoğurtlu Humus Tarifi
Üstlerine limonları sıkın, tahin, süzme yoğurt, sarımsaklar, zeytinyağı ve tuz ilave edip mutfak robotunda püre haline gelene dek çekin. Hazırladığınız humusu bir servis tabağına alın.
Haşlanmış 2 su bardağı nohutu bir mutfak robotunun içine alın. Üzerine 2 diş sarımsağı, tahini, zeytinyağını, sıkılmış limon suyunu, şekeri, baharatlarını ve suyu ekleyip püre haline gelene dek robottan geçirin. Elde edilen humusu bir servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı ve kırmızı toz biber gezdirip servis edin.
Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir.
Orta Doğu'dan Gelen Eşsiz Lezzet: Humus
Geleneksel humus tarifi; nohut, tahin, limon, sarımsak, zeytinyağı ve birkaç baharattan oluşuyor. Bölgelere göre değişiklik gösterse de genellikle kimyon, kırmızı pul biber ve sumak gibi lezzetlendiriciler tercih ediliyor.
Lif ve protein açısından zengin nohut, mineral bakımından zengin susam ve kalp sağlığına iyi gelen zeytinyağı ile humus iyi dondurulabilen oldukça besleyici bir gıda. Hava geçirmez bir kapta dondurun, nem kaybetmemesi için üzerine zeytin serpiştirin ve kabın üstünde biraz boşluk bırakmayı unutmayın.
Neyse ki tahin olmadan humus yapmak tamamen mümkündür. Bir yiyecek işlemcisinde , tüm malzemeleri pürüzsüz ve kaygan hale gelene kadar karıştırın. Ardından afiyetle yiyin. Emin olun tahin olmadan da humusu seveceksiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri