Muayeneden yana sıkıntı yok.
Aynı zamanda otomobiller yolda giderken taş çarpabilir. Bu durumda jantların eski görünümüne kavuşması için boyanması gerekir. Renk değişikliği yapmak için de jant boyama işlemi gerçekleştirilebilir.
Sizin arabanız 15″ jant olabilir, fakat aynı marka ve modelin farklı donanımlarında daha büyük yada küçük bir jant modeli seri üretim olarak sunulan bir opsiyon ise aracınız muayeneden geçer.
Farklı boyutlardaki lastikler muayenede sorun teşkil eder mi sorusunu aratan bir çok araç sahibi bulunuyor. Bu konu hakkında sizlere makalemizde detaylı bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle hemen belirtelim ki farklı ebatlardaki lastikler araç muayenesinde geçmez.
Araç muayenesi esnasında lastik üretim tarihine bakılmaz, muayene de lastik üzerinde yapılacak kontroller aşağıdaki linkte açıklanmıştır. Araba lastiklerinde raf ömrü 10 yıl araca takıldıktan sonraki ömrü 5 yıldır.
İlgili 35 soru bulundu
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
Egzoz emisyonu, fren, emniyet kemeri, ön cam çatlağı, silecek suyu pompası, lastikler, lamba, kalorifer sistemi gibi yaklaşık aracın 100 noktasını kontrol ettiklerini anlatan Alan, "Araçlar, genellikle fren kusurları, şase ve kaporta çürükler, elektrik aksamı ve kalorifer sistemi arızaları nedeniyle muayeneden ...
Diğer jant türleri çelik renginde veya beyaz gibi açık renklerde olduğu için farklı renklere kolayca boyayabilir, arabanızın dış görünümünü süsleyebilirsiniz. Jant türü ne olursa olsun taşıtınızda bulunan jant deforme oldukça boyama işlemi uygulamanız daha yeni bir görünüm elde etmenizi sağlayacaktır.
Jant boyama işleminin süresi 2 ile 5 gün arası değişebilir. İşinde deneyimli ustamız, yapılacak hizmetin adımlarını kusursuz bir şekilde uygulayacaktır. Jant boyama hizmeti, bu işlem için hazırlanmış özel bir odada gerçekleşmektedir. Kesinlikle boyama işlemi jant lastik aracın üzerindeyken yapılmaz.
BOYA AŞAMASI: Set içerisinden çıkan 2 adet SİYAH boya 4 cant içindir.İlk kat tozlama 20 cm uzaktan baskı yapmadan bas çek tarzında jantın heryeri boyanır.(boya yapmadan önce 2 dk sıcak suda beklenmeli ve iyice çalkalanmalı).2. kat 15 dk sonra baskılı 15 cm uzaktan bas çek tekniğiyle jantın heryeri boyanır.
Jant Nasıl Parlatılır? Öncelikle hortum yardımıyla tazyik verilerek kirlerden arındırılıp durulanan jantlar kuru bir bez yardımıyla kurulanmalıdır. Kirden arınan jantın tüm yüzeyine jant cilası sürülmelidir. Jant cilası kuruduktan sonra jant fırçası yardımıyla tüm jant ovalanır.
Jant boyası sökücü ürünler sıvı ve jel olarak ikiye ayrılır. Sıvı ürünlerde asidik alkali ve ph nötr jant boya çözücü tipleri vardır. hepsinde ayrı özellik ve ayrı Jant boyası çözücü içeriği viskozite ve akıcılık değişkenlerdir. Daldırma sistem ile kullanmak için ürün özelliğine göre daldırma tankı yaptırmalısınız.
Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
Muayene tekrarı için verilen 1 aylık süre; izin verilen azami tamir süresidir. Bu süre, araç sahibine veya kullanan kişiye trafikte serbest olarak dolaşma hakkı vermemektedir. Ağır Kusurlu ve Emniyetsiz bulunan tüm araçların, mümkün olan en kısa sürede bu kusurları gidermesi gerekir.
Muayene tekrarı için randevu alınır fakat yeniden ücret ödenmez. Eğer gerekli tamirat yapılmamışsa ücret tekrar alınır. Verilen süre olan bir ayı geçilmişse muayene ücreti alınır.
Öncelikle, araç ilk yardım çantası ve yangın tüpü ile reflektör olup olmadığı yetkililer tarafından muayene esnasında mutlaka kontrol edilen maddelerin arasında yer alır. Araç muayenede ilk yardım çantası yoksa bu durum “hafif kusur” olarak kabul edilir.
Ağırlığı toplam 12 tondan düşük kamyonlarda bu ağırlık 4 KG olmalıyken 12 tondan yüksek kamyonlar içinse minimum ağırlığın 6 KG olması gerekmektedir. Bu bağlamda araçlarda olması gereken yangın söndürme tüplerinin bulundurulmaması durumunda hafif kusur olarak sayılacaktır.
Peki aracı vizeye götürürken stepne olmaması ağır kusur mu? Tüvtürk stepne hafif mi yoksa ağır kusur mu? Cevabımız evet. Araç muayenesinde stepne zorunludur ve stepne olmaması ağır kusur sayılmaktadır ve vize tekrar gerekmektedir.
Ruhsatta yazan koltuk sayısı ve araçta bulunan koltukların toplam sayısı ve ayrıca koltukta bulunan emniyet kemerlerinin eksiksiz ve düzgün bir şekilde çalışıyor olması kontrol edilir. Koltukların üzerinde yırtık veya sökük gibi hasar olsa dahi araç muayenesinde hiçbir sorun teşkil etmediği bilinir.
Esasında aracın muayeneden geçebilmesi için stepne şarttır; üstelik stepne olmayışı “ağır kusur” kapsamındadır ve yeniden vize işlemi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri