1.Yunan felsefesinde, özellikle Platon'un (yaklaşık olarak M.Ö 427-347) felsefesinde, yalnızca akıl yürütme yoluyla bilinebilen deney-üstü gerçeklerin aksine, fenomenler, deneyim dünyasını oluşturan duyumsanabilir şeylerdir.
Felsefî anlamı
Felsefede farklı filozoflar tarafından farklı anlamlarda kullanılmış olsa da genel olarak; somut, algılanabilir ve denenebilir olay ve nesne kavramları altına alınabilir. Örneğin Platon için fenomen mükemmel ve ebedi olan formların (İdea) geçici, bozuk kopyaları, gerçekte "hakikat" olmayandır.
Fenomenoloji Grekçede görünüş anlamına gelen “fenomen” ile akıl, yasa, tanım, kendini açığa çıkaran söz anlamlarına gelen “logos” kavramlarının birleşimiyle oluşan bir sözcüktür. Fenomen tıpkı doğruluk ve adalet gibi bir felsefe kavramıdır ve sadece günlük dildeki kullanımıyla anlaşılamaz.
Büyüleyici olan harika şeylere veya insanlara fenomen denir. Son zamanlarda halk arasında oldukça yaygın hale gelen bu ifadenin kullanımına bir örnek “İnternet fenomeni”dir. Bu ifade, internetteki herkesin bu fenomeni takip ettiğini, beğenildiğini ve ünlendiğini açıklamaktadır.
Sosyal fenomenler (tekil: sosyal fenomen) şeylerdir. Bunlar, bir toplum içinde kişinin davranışlarını, görüşlerini vb. etkileyen bireysel ve dışsal olaylardır.
İlgili 17 soru bulundu
Husserl'e göre, fenomenoloji, bir şeyin, örneğin, bir canlının herhangi bir durumunu değil, bütününü; algıları algı olarak, yargıları yargı olarak, duyguları duygu olarak ele alır. Bu, tıpkı, matematiğin sayılardan, geometrinin şekillerden söz etmesine benzer.
Olay ya da olgu demektir. Yani, idrak ve imkân sınırlarının içine girdiği kadarıyla varlık, görüngü, olay, hâdise, duyularla algılanabilen şey demektir. Ancak günlük kullanımında fenomen kelimesi, olağanüstü olay veya durumları belirtmek için kullanılır.
Fenomen genellikle sosyal medya platformlarında içerik üretimi yaparak büyük bir takipçi kitlesi toplayan ve bu takipçilerle etkileşimde bulunan bireylerdir. Fenomenler; güzellik, seyahat, moda, teknoloji, sağlık veya eğlence gibi pek çok farklı kategoride içerik üretebilirler.
Bilginin imkânı ya da imkânsızlığına yönelik düşünceler çerçevesinde, özne'nin ilişki kurduğu nesnenin görüntüsünün ardındaki gerçek özünü tanımlama çabası olan numen, somutun ifade bulduğu "fenomen"'in karşıtı olup, varoluşsal özü ifade eder.
Fenomen nedir? sorusu günümüzde araştırılan başlıklar arasında yer alır. Düşünceleri ya da değerleri ile hayranlık uyandıran kişiler için kullanılan bir kavramdır. Farklı kelime anlamları bulunsa günümüzde sosyal medya ortamlarında belirli kitlelere hitap eden kişiler için kullanılmaya başlanmıştır.
Fenomenolojik bakışa göre, gerçekliğin kendiliği diye bir şey olamaz. Çünkü gerçeklik, her zaman kendine yönelmiş bir bilinç tarafından bilinen bir gerçekliktir. Yani kendisine yönelen bilinç tarafından görülen, algılanan ve bilincine varılan bir şeydir.
Transandantal bilincin, tüm olası bilginin sınırlarını belirlediğini savunan Husserl, fenomenolojiyi transandantal - idealist bir felsefe olarak yeniden tanımladı. Husserl düşüncesiyle 20. yüzyıl felsefesini derinden etkiledi ve günümüzde hâlen çağdaş felsefe ve ötesinde önemli bir figür olmaya devam ediyor.
Husserl, dünyanın var olup olmadığıyla ilgili bir iddiada bulunmayı reddederek, bütün fenomenleri, deneyimin bütün unsurlarını paranteze alır; başka bir deyişle, deneyimle ilgili bir inanca sahip olmaktan geri durur. Zihnin bütün önyargı ve kabullerini askıya alma işlemidir.
Platon özellikleri
Antik Yunan filozofu Platon'un asıl adı Aristokles'dir. Sokrates'den önceki filozoflar, doğa filozofları olarak materyalist görüş ürettiler. Eflatun kurguladığı ürünlerini ustalıkla ve şiirsel özelliklerle süsleyerek asırlara ulaştırmayı başarmıştır. Ruhun ölümsüzlüğüne inanmaktadır.
Diogenes Laertios, Platon'un asıl isminin dedesinin adı olan Aristokles olduğunu, Platon'un iyi bir güreşçi olduğunu, 'geniş' anlamına gelen 'Platon' isminin güreş hocasının taktığını, göğsü, omuzları, çenesi ya da alnı geniş olduğunu için taktığı bir lakap olduğunu aktarmaktadır.
Değerlerin kişisel duygu ve eğilimlerden bağımsız, ne ise o olduklarını söyleyen Sokrates'e göre değerler, nesnel bir varlığa sahiptirler. Aynı düşünceyi büyük bir kararlılıkla savunan Platon da her türlü değerin, özellikle ahlaki değerlerin bağımsız ve mutlak olarak doğru veya yanlış olduklarını iddia etmektedir.
fenomen - Nişanyan Sözlük. Fransızca phénomène “görünen şey, olgu, görüngü” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca phainómenon φαινόμενον “görünen şey, görüntü” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca phaínō φαίνω “aydınlanmak, görünmek” fiilinden +men° ekiyle türetilmiştir.
Ruhsal fenomenler nesnelerinin bilinç yönelimin içinde olmasıyla, dolaysız ve kendiliğinden aşikâr olmalarıyla, sadece iç bilinçte, belki de daha doğru ifadeyle bilinç içinde idrak edilebilirler. Bu açıdan da dışarıda idrak edilen fiziksel fenomenlerden ayrılırlar.
Kant, Aydınlanma geleneğinin en önemli filozoflarından biri olarak kabul edilmektedir. Kendi felsefesi içerisinde ampirizm ile rasyonalizm'i birleştirmeye çalışmış, bilginin evrensel, zorunlu ve genel-geçer olabilmesi için, hem akla hem deneye (deneyime) dayanması gerektiğini vurgulamıştır.
Ancak Mahir Çağrı adında İzmir'de yaşayan bir adam, 1999 yılında açtığı ''ikissyou.org'' adlı kişisel web sitesi ile imkansızı başararak bir anda dünya gündemine oturmayı başardı.
Fenomen kelimesinin iki anlamı vardır. Birinci anlamı, dış dünyanın gerçekte var olduğu ve bu dünyanın duyularımızla hissettiğimiz özellikle de gözlerimizle algılayabildiğimiz bir şey olduğudur. İkinci anlamı ise, henüz izah edemediğimiz veya anlayamadığımız sıra dışı bir şey olduğudur.
Öz. Lazarus fenomeni, kardiyopulmoner resüsitasyon uygulamasının sonlandırılmasından ve resmi olarak hastanın öldüğünün kabul edilmesinden sonra, kendiliğinden spontan solunum ve dolaşımın geri dönmesi olarak tanımlanmaktadır.
Fenomenler âlemi ise içinde yaşadığımız, sürekli oluş ve yok oluşa tabi olan âlemdir. Fenomenal âlem, İdeaların gölgesidir, İdealardan “pay alma” veya İdeaların “taklit edilmesi” suretiyle var olmuştur (Platon 1988, 514a-519a; Aristoteles, 1996, 987b 5-10).
(Betimsel deneyim mi, deneyimin betimlenmesi mi?) Fenomenoloji, Yunaca görünümler anlamına gelen fenomen kelimesinde türemiş olan fenomenoloji, kendi deneyimlerimizi, nesnelerin ve olayların bize nasıl göründüklerinin incelenmesidir.
İnternet ünlüsü, sosyal medya kişiliği, fenomen, influencer veya mikro ünlü, şöhretlerini internet aracılığıyla edinmiş veya geliştirmiş kişidir. Sosyal medyanın yükselişi insanların küresel bir hayran ve takipçi kitlesine ulaşmalarına yardımcı olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri