Ve tabii ki suşi yapımında gohansız iş olmaz :) Geleneksel olarak yuvarlak pirinç kullanılır. Ama yerine baldo pirinci kullanılabilir. Gohan Japon dilinde ''pirinç'' demektir. Bu şekilde pişirilmiş pirinç Japonlar ekmek yerine yerler ve çeşitli yemeklerinde kullanırlar.
Japonca'da ¨hakumai¨ olarak bilinen beyaz pirinç, Japonya'da yetiştirilen ve tüketilen en yaygın pirinç türü. Kısa tanelerden oluşur. Pişirildiğinde lapa değil ama hafif yapışkan bir doku kazanır. Japon yemeklerinde kullanılan temel pirinç çeşidi beyaz pirinç…
Yıkayıp süzdüğünüz pirinci 1.5 su bardağı su ile birlikte bir tencereye aktarın ve 30 dakika boyunca bekletin. 2Pirinci önce yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Ardından tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 12-15 dakika suyunu çekene dek pişirin.
En iyi sonucu genelde baldo pirinçle alırsınız. Bu nedenle güzel şişip tane tane kalabilecek olan baldoyu tercih edin.
Ama her öğünde pilav tüketen Japonların yediği pilav bizim bol tereyağlı pilavımızdan değil. Zira pirinci hiç tuz ve yağ kullanmadan, haşlayarak yiyor Japon dostlarımız. Yani şöyle de düşünebilirsiniz bizim kültürümüzde nasıl her sofrada ekmek varsa ve onu yemek zorunda hissediyorsak onların ekmeği de haşlanmış pirinç.
İlgili 38 soru bulundu
Seçenekler: 1 kg30,50 TL/kg.
Sushi Pirinci Nedir? Sushi pirinci, sushi yapımında kullanılan üst kalite bir pirinç çeşididir. Düşük şekerli ve glutensiz bir pirinç türü olan sushi pirinci, sağlıklı besin değerleriyle öne çıkar. B grubu vitaminler açısından zengin bir içeriğe sahip olan sushi pirinci aynı zamanda yüksek minerallidir.
Osmancık ve baldo pirinç arasında kalanlara her iki pirinç de önerilir; fakat iki çeşit de birbirinden farklı özelliklere sahiptir: Baldo pirinç özellikleri arasında çok su istemesi yer alır. Osmancık pirinç ise daha yumuşak yapıya sahiptir ve daha hızlı pişmektedir.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Baldo pirincin aksine basmati pirincinin kendine has bir aroması var. Zaten basmati sözcüğü de Sanskritçede “kokulu, parfümlü” anlamına geliyor. Yalnızca ılıman iklimli ve yoğun yağış alan topraklarda yetişmesi, basmati pirincinin tüm dünyada oldukça değerli bir besin olarak kabul edilmesini sağlamış.
Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinin dengede tutulmasını sağlar. Yine glisemik indeksinin düşük olmasıyla daha uzun süre tokluk hissi sağlar. Böbrek taşı oluşumunu önler. Basit karbonhidratlar yerine daha sağlıklı olan kompleks karbonhidratlardan oluştuğu için vücuda daha hızlı ve uzun süreli enerji sağlar.
Basmati pirinç Himalaya dağlarında yetişen, Hint ve Güney Asya mutfağında yaygın olan, ülkemizde yetişen pirince oranla daha uzun, ince taneli ve büyük bir pirinç türüdür.
Kokulu ve ince uzun Asya pirinci. Genelde, haşlanarak pişirilir, pilav veya İran pilavı yapılır.
Ana vatanı Hindistan'ın Punjab eyaleti olan basmati pirinç, Himalaya Dağları'nın eteklerinde yetişiyor. Himalaya Dağları'nın karlı sularından besleniyor. Pakistan ve Kuzey Hindistan gibi ılıman ve sulak ülkelerde yetişen basmati ithal ediliyor.
Tanım: Orta taneli yapısı ve yüksek nişasta oranı sayesinde pişirildiğinde yapışkan olma özelliği taşıyan bu pirinç Japon mutfağında şeflerin tercihidir. Çeltiğin en son Japon teknolojisi ile işlenmesi sonucu ön yıkama gerektirmez.
Yıkadığınız pirinci bir kaseye aktarın ve 30 dakika boyunca suda bekletin. 2Suyunu süzdüğünüz pirinci kapaklı bir tencerede 2.5 su bardağı su ilave ederek yüksek ateşte kaynamaya bırakın. Su kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 12 dakika pişirin.
Yayla Yerli Pirinç Osmancık Bölgesi Mahsulü
Osmancık pirinç, pişirildiğinde tane tane olduğu için pilav yapımında gönül rahatlığıyla kullanılıyor.
İtalyan mutfağında Risotto yapımında kullanılan pirinçlerden biri olmakla beraber, yemek için gerekli krema benzeri dokuyu tam olarak sağlayamadığı için genellikle bu mutfakta çorbalarda ve pirinç içeren tatlılarda kullanılır.
Bu da basmatinin düşük veya orta glisemik indekse sahip olduğunu göstermektedir. Basmatinin beyaz pirinç (baldo, osmancık vb.) ve yasemin pirince kıyasla neden daha düşük glisemik indekse sahip olduğuna bakıldığında; basmati pirincin içerdiği nişasta, yasemin ve beyaz pirince oranla daha yüksek oranda amiloz içerir.
Pilavın lapa olmasında en önemli sebep ölçüleri doğru bir şekilde kullanmamaktır. Pilav yapımında 1 bardak pirince, 1,5 veya 2 bardak su ekleyerek ilerlemeniz gerekir. Ölçüleri aynı oranda arttırabilir veya azaltabilirsiniz. Pilavı suyun içerisinde çok fazla bekletmek, lapa olmasına yol açar.
7000'den fazla pirinç türünün olduğunu düşünürseniz hepsinin birbirinden güzel olduğunu ifade edebiliriz. Ancak ülkemizde en iyi pirinç Balıkesir'in Gönen ilçesinde yetişen pirinç çok sık tüketilmektedir. İri ve kaliteli olan baldo türü, milyonlarca kişi tarafından sevilerek tüketiliyor.
Ülkemizde Trakya bölgesinde yetişen Trakya Baldo Pirinç, pilav için en çok tercih edilen pirinç türlerindendir. Trakya Baldo, Gönen Baldo'ya göre daha ufak taneli ve daha ekonomiktir.
Suşi pilavı için özel pirinç tercih edilmelidir. Uzun taneli Basmati ve Yasemin pirinci, kuru ve sert bir pilav elde etmenize neden olur. Bu nedenle suşi için pirinç seçerken, kısa taneli japon pirinci kullanılmalıdır.
Sushi pilavı
Türk mutfağının tane tane olan pilavı burada işe yaramıyor. Lapa gibi yapış yapış bir pilav hazırlayacağız. Minik taneli pirince ihtiyacımız var. Reis baldo pirinci ile de harika oluyor.
Suşi geleneksel olarak orta taneli beyaz pirinçle yapılır, ancak kahverengi pirinç veya kısa taneli pirinç ile hazırlanabilir. Genellikle kalamar, yılan balığı, sarıkuyruk, somon, ton balığı veya yengeç çubuğu gibi deniz ürünleri ile hazırlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri