Riviera zeytinyağı geçtiği işlemlerden sonra hafif bir aromaya sahip olur. Bu yüzden daha çok zeytinyağı tadının baskın gelmesini istediğimiz salata gibi çiğ tüketilen türler için çok uygun değildir; ama hafif bir salata yapmak istiyorsanız tercih edebilirsiniz.
Hafif bir aromaya sahip olduğu için sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılır. Riviera zeytinyağı, yemeklerde kullanılan diğer malzemelerin tadını bastırmaz.
Meyvemsi tadı daha fazla olan natürel sızma zeytinyağı daha çok çiğ yemeklerde ve salatalarda kullanımı tercih edilir. Daha hafif tadı olan riviera zeytinyağı ise yemeklerin pişiminde daha çok tercih edilir.
Yüksek asitlik derecesi sebebiyle doğrudan yemeye uygun olmayan Rafine Zeytinyağlar, yüksek ısı ve çeşitli kimyasal yöntemlerle temizlenerek belirli oranda Naturel Sızma zeytinyağı karıştırılmasından elde edilir ve böylelikle tüketime uygun hale getirilir.
Sıcak yemeklere hem lezzet hem de sağlık katmak için az miktarda riviera zeytinyağı tercih edilebilir. Aroması hafif olduğu için sıcak yemeklerde yağ tadı yoğunluğu oluşturmayacaktır. Yemeklerinde daha yoğun zeytinyağı tadını hissetmek isteyenler, tercihlerini sızma zeytinyağı olarak yapmalıdır.
İlgili 30 soru bulundu
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Zeytinyağı satın alırken öncelikle ne amaçla kullanacağımızı değerlendiririz. Sıcak yemeklerde ve kızartmalarda genellikle riviera zeytinyağı, soğuk tariflerde ise natürel sızma zeytinyağı kullanırız.
Natürel zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromaları nedeniyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor.
İki yüz dereceye kadar ısınabilen riviera zeytinyağı ürünleri, kanserojen salınımı yapmadığından kızartmalarda sıklıkla tercih edilen bitkisel yağlardan biridir.
Riviera: İşlem Görmüş, Yüksek Asitli Zeytinyağı
Zeytinyağı içeriği açısından pek çok uzman görüşüne göre oldukça sağlıklı görüldüğü için yemeklerde ve salatalarda rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Amerika'daki ACS'nin (Journal of Agricultural and Food Chemistry) konu üzerine yaptığı bu bilimsel açıklamada hem sızma hem de riviera zeytinyağlarının, kanola yağı gibi yağlardan çok daha sağlıklı olduğunu ve kızartma yaparken kullanılmaya daha uygun olduğunun altını çiziyor.
Riviera zeytinyağı yapım aşamasında birçok işlemden geçmektedir. Bu işlemlerin içinde en önemlisi soğuk sıkım işlemidir. Soğuk sıkım işlemi sırasında riviera zeytin yağının içine sızma zeytin yağı katılmaktadır.
Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir. Bunda hiçbir sakınca yoktur. Zeytinyağının faydalarından daha fazla yararlanmak istiyorsanız, günde 2 yemek kaşığı kadar içebilirsiniz.
Zeytinyağı 27 °C'nin altındaki bir sıcaklıkta ekstrakte edilirse, lezzet ve aroma açısından en yüksek kaliteyi sağlayan, sahip olduğu tüm özellikleri koruyan ve sağlığa daha faydalı olan soğuk sıkım zeytinyağı olarak adlandırılır.
Bu sebeple ayçiçek yağının yanlış kullanımı sonucu zararlar ortaya çıkabilmektedir. Zeytinyağına gelirsek ise soğuk yemeklerde, salatalarda sızma zeytinyağı, sıcak yemeklerde ve kızartmalarda ise riviera zeytinyağının tercih edilmesi uygun olacaktır.
Riviera zeytinyağını hemen hemen tüm sıcak tariflerde ve kızartmalarda, dilerseniz de hafif bir zeytinyağı tadı vermek için soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz.
14- Sızma zeytinyağı çok taze meyve kokuları çağrıştırmalıdır, bilinenin aksine saf sızma zeytinyağı ile yapılan yemekler ağır olmaz , kokmaz.
Zeytinyağlarının içinde en sağlıklısı ise soğuk sıkım zeytinyağı, çünkü ısıtma işlemi yağ içerisindeki birçok vitamini ve minerali yok ediyor. Peki zeytinyağı nasıl üretiliyor? Detaylar. Soğuk sıkım zeytinyağı en sağlıklısı.
Çoğu zeytinyağı, şişelendiği andan itibaren 18-24 ay dayanır. Sızma zeytinyağı daha az işlenir ve genellikle şişelendikten sonra yaklaşık 12-18 ay daha az dayanır. Bu zaman aralıklarının ötesinde, zeytinyağları, yemeklerinizde hoşlanmayacağınız şekillerde ortaya çıkabilecek buruk veya acı notalar geliştirebilir.
Soğuk sıkım zeytinyağını diğerlerinden ayıran en önemli özelliği meyvemsi kokusu, acılığı ve yakıcılığıdır. Erken hasat zeytinyağı, zeytin henüz olgunlaşmadan toplandığı için daha acıdır. Bu nedenle zeytinyağı yenildiğinde genizde yanma, dil üzerinde akıcı bir his bırakır. Ayrıca zeytin kokusu vardır.
Yüksek asit içeren yağların çeşitli işlemlerden geçirilmesiyle üretilen zeytinyağlarına riviera adı verilir. Bu yağların en önemli özelliği renginin daha açık olmasıdır. Daha hafif olduğu için her çeşit yemekte kullanılabilir.
riviera denen zeytinyağı şekli %70-80 rafine zeytinyağı ve aroma versin diye katılan %30-20 sızma zeytinyağı karışımına verilen addır.
Eğer boğazı yakmaz ise kaliteli bir zeytinyağı değildir. Buzdolabına konulduğunda normal zeytinyağı donar. Taklit zeytinyağları ise asla ve asla donmaz" dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri