Ekmek Yerine Pirinç
Tuz ve yağ kullanılmadan pişirilen pirinç, Japon mutfağının ayrılmaz bir parçası. Ekmek yerine pirinç kullandıkları ve hayatlarından unu çıkardıkları için de her zaman ince kalmayı başarabiliyorlar.
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Bugün, Çin'de ve ona yakın ülkelerde; Kore, Japonya, Moğolistan, Tayvan, Vietnam, Tayland, Singapur ve diğerlerinde, bu çubuklar kullanılır. Diğer pek çok ülkelerin lokantalarının bu ülkelere ait mutfaklarında da bu çubuklardan bulunur. Bu çubukların adı "waribashi"dir. Ancak kimileri "hashi" de derler.
İlgili 31 soru bulundu
Zira peynir, Japonya'da tüketimi sürekli artan gıda ürünlerinden biri. Japonya resmi verilerine göre ikiden fazla üyesi olan bir ailenin aylık peynir gideri 2017 yılı Nisan ayı itibarı ile ortalama 453 yen'e ulaştı. Bu gider, 2005 yılında aylık 200 yen civarındaydı.
Japon çocukları kahvaltıda genellikle balık ve pirinç ağırlıklı beslenirken, yumurtayı ise omlet biçiminde tüketmeyi tercih ediyor.
Gayet paradoksal bir durum da söz konusu. Çinliler köpek katlederken, Japonlar balina etinden köpek maması yapıyor.
Bir asırlık ömrü geride bıraktıktan sonra bile sağlıklı bir hayat sürebilen Japonların sırrı ne? Aslında bu sır Japonların binlerce yıllık beslenme geleneğine dayanıyor. Bu gelenek çok sade ve basit: Yemek yemek için karnının guruldamasını bekle! Günde tek öğün tüket!
japonya ve güney kore'de ceviz ithalatı son 50 yılda %140 artmis. çocuklara durmadan ceviz yediriyorlar. günde en fazla iki öğün yemek yiyorlar.
Japonya'da çocuklara 7 yaşından itibaren kahvaltı saati en az 2 yumurta yediriyorlar. Ekmek genellikle yok varsa da çok az. Her akşam ise kesinlikle sofrada deniz ürünü yani balık kesin oluyor.
Japonlar Saat Kaçta yemek yer? Japonlar akşam 21:00'dan önce akşam yemeklerini yemiş oluyor ve geç saatlerde yemek yemiyorlar. Ayrıca kesinlikle toplum içinde ellerine yemek alıp yemiyorlar, mutlaka bir yerde oturarak yiyorlar. Yani Japonya'da metroda, otobüste veya yolda yemek yiyen insanlar göremezsiniz.
Sushi. Japonya denildiğinde akla gelen ilk yemek kuşkusuz sushidir. Pirinç sirkesinde haşlanan pirincin çeşitli deniz mahsulleri ile sunulduğu bir yemektir.
Japonya'da fonksiyonel gıdaların yasalar ile tüketilmesi zorunlu kılınmıştır. Mor ekmek de fonksiyonel bir gıdadır. Mor ekmek; Şeker hastalığının baskılanması, hastalığın yan etkilerinin azaltılması, metobolik sendrom ve şeker hastalığı boyunca görülen ruhsal düzensizliği ortadan kaldırması amacıyla tavsiye edilir.
Kahvaltı kültürleri tamamen bizden uzak olan Güney Korelilerin aslında tükettikleri her şey metabolizmayı çalıştıran besinlerdir. Vücutlarında neredeyse hiç yağ olmayan Güney Koreliler bunu sabah kahvaltısında çorba ve lapa pirinç tüketmeye borçlular. Aslında bu gelenek Anadolu köylerinde de var.
Pirincin bu yönü vücudun su tutmamasına, dolayısıyla şişkinliklerin önlenmesine yardımcı olur. Yani, haşlanmış pirinç, kilo almak istemeyenler için ideal bir besindir. Belki de Çinlilerin zayıf olmalarının sırrı da budur.
Japonların günlük ortalama uyku saati, dünya ortalamasının altında. 28 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, Japonların ortalama uykusu günde 6 saat 35 dakika. Bu, uluslararası ortalamanın 45 dakika altında. Bu sebeple gün içinde çok bitkin oluyorlar.
Dinlendirici bir uyku sunmasının yanı sıra hareket etmeye kolay elvermesi nedeniyle öne çıkan yer yatakları aynı zamanda Japonya'nın deprem bölgesi olması yüzünden de daha güvenlikli yataklar olarak kullanılmasını sağlamaktadır. Bu yüzden deforme olmaya karşı dayanıklı bir şekilde üretilmeleri gerekmektedir.
Japon mutfağının temel elemanı pirinç; en yüksek glisemik indekse sahip tahıl (87-90 civarı). Ekmek yerine tüketilen haşlanmış pirinç, ayrıca ünlü Japon yemeği suşi'nin temel içeriği, 'domburi' ise tavuk, sebze vd. ile çeşnilendirilmiş haşlanmış pirinç.
Bunlardan biri ise Batı Afrika'da bulunan ülke Gana. Nijerya ve Liberya'da da bazı etnik ve yerel topluluklar köpek ve kedileri hala tüketiyorlar. Gana bu ülkelerin arasında en çok kedi ve köpek eti tüketilen yer.
İtalyan aşçı gelen tepkiler üzerine, kedi yemenin İtalya'da Dünya Savaşı öncesindeki fakirlik günlerinden kalma bir gelenek olduğunu söylemiş, Parma'da kediler için “Çatılarda dolaşan tavşanlar” dendiğini söylemişti. Avrupa kıtasında yaygın olan kedi yemek dışında Amerika ve Asya'da köpek eti yaygın olarak tüketiliyor.
Çin, Kuzey Kore, Filipinler, Tayland, Laos, Vietnam ve Kamboçya'da köpek ve kedi eti yemek eski bir gelenek.
Japonya'da bir kişi günde 6 kezden fazla pirinç yiyebilir. Hemen hemen her öğünde pirinç tüketiliyor. Japonların pirinci çok tüketirken kilo almamasının sırrı ise pirinci yağ eklemeden haşlayarak tüketmeleri. Pirinci çorbadan kahvaltı türlerine kadar her alanda kullanıyorlar.
En yüksek IQ'ya sahip 10 ülke:
Japonya (106.48) Tayvan (106.47) Singapur (105.89) Hong Kong (105.37)
Buğulanmış pirinç, erişte, balık, soya peyniri, natto, deniz yosunu, taze ve pişmiş meyve ve sebzeler Japon diyetinin temel yiyecekleri. İlave şeker ve yağ oranı son derece düşük tutuluyor. Protein olarak yumurta, süt ve süt ürünleri ile et de tüketilse de diyetin küçük bir bölümünü oluşturuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri