Öyle ki en kısa seremonilerin bile yaklaşık 45 dakika sürdüğünü biliyoruz. Çaydan önce konuklara bir Japon tatlısı ikram edilir. Çay hazırlandıktan sonra her bir konuk kendine sunulan çay kasesini 90 derece kadar döndürüp çayı içer. Çay bittikten sonra kase tersine döndürülüp matın üstüne hostun alması için bırakılır.
Japonya'da çay sadece sıcak bir içecek olmaktan çok daha fazlasıdır. Japon çay seremonisinin tarihi, Nara döneminde Çin'den ilk çay yapraklarının gelişine kadar uzanıyor. Yüz yıllar boyunca ilaç olarak kullanılan çaya sadece yöneticiler ve asil aileler ulaşabilirdi.
Böylece Matcha, halihazırda 1000 yıldır Japon Budistlerce bilinen ve meditasyon öncesi konsantrasyonu güçlendirmek, bedeni arındırmaya yardımcı olmak ve saf enerji almak için içilen bir tür yeşil çaydır denebilir. Japonlar'ın çaya olan saygı ve minnetlerini sundukları geleneksel çay seramonilerinin de baştacıdır.
Japon çay seremonisi (Japonca: 茶の湯 chanoyu veya 茶道 sadō, chadō; "Çay yolu"), kökeni 15. yüzyıla kadar giden geleneksel bir Japon törenidir. Törenin esası, ev sahibinin konuklarına çay hazırlaması gibi gündelik bir ihtiyaca dayanır.
1 çay kaşığı Matchaya 70-75 °C sıcaklığında bir miktar su ilave edip whisker ile zigzag hareketi ile köpürene kadar olabildiğince hızlı şekilde karıştırın. Ardından üzerine biraz daha su ilave edip (yaklaşık 160-180 ml) servis edebilirsiniz.
İlgili 35 soru bulundu
Matcha (Japonca: 抹茶), özel olarak yetiştirilen ve işlenen öğütülmüş bir yeşil çay tozudur. Geleneksel olarak, klasik Japon çay seremonisinde kullanılır. Ayrıca, wagashi tatlısı türlerine, yeşil çaylı dondurmaya, soba adlı yemeğe gıda ilavesi olarak kullanılmaktadır.
japonyada restoranlarda ve bazı özel mülklerde, batıdaki masa ve sandalyelerin yerine alçak masa ve yer minderleri bulunur. yemeğe başlamadan önce 'itadakimasu' yani 'minnetle alırım', yemeği bitirdikten sonra da 'gochisosama' yani 'yemek için teşekkür ederim' denir.
Japonlar uyandıklarında yaklaşık 4 bardak yani 650 ml su içer ve bu suyun ısısı ılıktan biraz daha sıcak olur. Yeni başlayanlar için uyanır uyanmaz 4 bardak su içmek başlangıçta zor ve mide bulandırıcı gelebilir; ancak seviyeyi yavaş yavaş artırarak bu miktara ulaşılabilir.
Pahalı bir içecek olduğu için o zamanlar sadece varlıklı aileler tarafından tüketilen Rus çayı, daha sonra yaygınlaşarak ve Rusya'da da işçi sınıfı tarafından köylerde üretilmeye başlanarak tüm halkın tüketebildiği keyifli bir içecek hâline geliyor.
Üçüncü Dalgaya Uyumlu Japonya
Kahve, Japon kültürüne nispeten yeni dahil olan bir içecek. İlk olarak 1888 yılında, Hollandalı tacirler tarafından adaya geldi. 1900'lerin başında bir Fransız restoranında kahve servisi başladığında Japon halkı resmen kahveyle tanıştı.
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Dünya çay tüketiminde Çin yüzde 36'lık oranla 1,8 milyon ton tüketimle lider ancak yıllık kişi başı tüketimi 0,75 kilogramdır. Yılık kişi başı çay tüketiminde Türkiye 3,5 kilogramla birinci sırada yer alıyor.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
Yunanistan'da hem siyah hem de bitki çayı oldukça yaygın. Hatta evlerde kendi harmanlarını yapan anneanneler de mevcut.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Taze yiyecek tüketimine dikkat eden Japonların en çok tükettikleri yiyecekler arasında kış aylarında et, balık, sıcak içecekler ve çorba; yaz aylarında ise soğuk çorbalar, deniz ürünleri, soğuk Japon eriştesi ve salata çeşitleri geliyor.
Japon geleneksel yemeklerinde genellikle soya sosu, Japon makarnası, pirinç ve deniz ürünleri kullanılır. Yemeğin yanında ya da sonunda servis edilen gohan yani pirinç pilavı, soya sosu ve wasabi karışımına batırılarak yenilen sashimi Japon geleneksel yemekleri arasında yer alır.
Japonya'da cenazeler çok özel ve oldukça detaylı kurallara bağlı törenler olarak kabul ediliyor. Vefat eden kişi, son geceyi evinde ailesiyle beraber geçirip ertesi sabah önce cenaze töreninin yapılacağı mekana ve ardından da krematoryuma götürülüyor.
Japonlar temas etmekten pek hoşlanmayan bir toplumdur. Yani sarılma, el tokalaşma gibi şeyleri yapmayı tercih etmezler. Bu sebeple karşılarındaki insana olan saygılarını göstermek için hafifçe eğilmeyi tercih ederler. Sabah, akşam veya günün herhangi bir saatinde karşılarındaki kişiyle eğilerek selamlaşırlar.
“Japonlar neden sürekli fotoğraf çeker? Japonya hükûmeti, halkının yurt dışına çıkmasını teşvik etmektedir. Bu yurt dışı seyahatlerinde ise fotoğraf çekmeleri çok önemlidir. Japonlar, farklı buldukları her türlü mekân, obje veya yapıtın fotoğraflarını çeker.
Japonlara sorsanız, dünyada Ruslardan sonra en iyi içki içen ırk Japonlar. Sake denilen meşhur Japon içkisinin aslı pirinç. Sizin anlayacağınız sake aslında pirinç rakısı, likor bardakları gibi küçük kaplarda servis yapılıyor ve 3 değişik ısı derecesinde içilebiliyor.
Japonya'da Budist tapınaklarında ve sunaklarda tanrılara meyve armağan ediliyor. Bu nedenle yüksek kaliteli meyveler saygın bir simge olarak görülüyor. Japonlar özel günlerde eşlerine, arkadaşlarına onun ne kadar özel biri olduğunu göstermek için bu pahalı meyvelerden hediye ediyor.
Çin kültüründe önemli bir yere sahip olan Konfiçyüs “Onurlu bir adam, mezbahayla mutfağı birbirinden uzak tutar ve yemeğe saygı gösterir. Sofrada hiçbir zaman bıçakların yeri yoktur” diyerek, Çin kültüründe çubuğun neden kullanıldığını da özetlemiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri