Japonya'nın en meşhur yemeği kuşkusuz sushi. Pirinç sirkesinde haşlanan pirinç deniz mahsulleri ile sarılarak hazırlanıyor. Japonya'da en çok tüketilen yiyecek nedir? Japonların en çok tükettikleri yiyecekler arasında pirinç, deniz mahsulleri, sebzeler ve erişte yer alıyor.
Taze yiyecek tüketimine dikkat eden Japonların en çok tükettikleri yiyecekler arasında kış aylarında et, balık, sıcak içecekler ve çorba; yaz aylarında ise soğuk çorbalar, deniz ürünleri, soğuk Japon eriştesi ve salata çeşitleri geliyor.
Japon yemeği denilince ilk akla gelen sushi ise, sushi sirkesi kullanılarak hazırlanan pilav çeşididir. Çiğ balıkla hazırlanan sashimi ise sushi çeşitlerinden biridir. Bunlara ek olarak, udon, soba, okonomiyaki ve sukiyaki en güzel Japon yemekleri arasında yer alır.
Buğulanmış pirinç, erişte, balık, soya peyniri, natto, deniz yosunu, taze ve pişmiş meyve ve sebzeler Japon diyetinin temel yiyecekleri. İlave şeker ve yağ oranı son derece düşük tutuluyor. Protein olarak yumurta, süt ve süt ürünleri ile et de tüketilse de diyetin küçük bir bölümünü oluşturuyor.
Aslında bu sır Japonların binlerce yıllık beslenme geleneğine dayanıyor. Bu gelenek çok sade ve basit: Yemek yemek için karnının guruldamasını bekle! Günde tek öğün tüket!
İlgili 19 soru bulundu
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Japonların günlük ortalama uyku saati, dünya ortalamasının altında. 28 ülkede yapılan bir araştırmaya göre, Japonların ortalama uykusu günde 6 saat 35 dakika. Bu, uluslararası ortalamanın 45 dakika altında. Bu sebeple gün içinde çok bitkin oluyorlar.
Gayet paradoksal bir durum da söz konusu. Çinliler köpek katlederken, Japonlar balina etinden köpek maması yapıyor.
Japonya'da Şintoizm ve Budizm olarak 2 din hakimdir. 2006 ve 2008 yıllarında yapılan araştırmalara göre, Japonya nüfusunun %40'ından azı örgütlü bir dine mensuptur (yaklaşık % 35'i Budist, % 3-4'ü ise Şinto mezheplerine ve türetilmiş dinlere ve % 1 Hristiyan).
Japon çocukları kahvaltıda genellikle balık ve pirinç ağırlıklı beslenirken, yumurtayı ise omlet biçiminde tüketmeyi tercih ediyor.
Ekmek yok, pirinç var
Zira pirinci hiç tuz ve yağ kullanmadan, haşlayarak yiyor Japon dostlarımız. Yani şöyle de düşünebilirsiniz bizim kültürümüzde nasıl her sofrada ekmek varsa ve onu yemek zorunda hissediyorsak onların ekmeği de haşlanmış pirinç. Hatta Japonca'da "yemek yemek" diye bir şey yok "pirinç yemek" var.
Japonya, modern endüstrisi için gerekli olan demir, bakır ve alüminyum gibi maden cevherlerinde dışarıya bağımlıdır. Türkiye'den tedarikini yaptığı maden cevherleri ve demir çelik, Japonya'ya ihracatımızda ilk 10'da yer alan ve son 5 yılda sırasıyla yıllık ortalama %27 ve %3 büyüme gösteren ürün gruplarıdır.
200 yıl öncesine kadar dini inanışlar gereği dört ayaklı hayvanlar yenmediği için daha çok balık, tavuk ve soya fasulyesi gibi yiyecekler Japon mutfağının temel besinlerini oluşturuyor. Japonya'da balık ve tavuk etinin yanında kırmızı et de bazen kullanılıyor. Ancak Japonya'da koyun eti kullanılmıyor.
Nobel Ödülü sayısı, okul performansı ve IQ testine göre hazırlanan en zeki ülkeler listesinde Japonya 1'inci oldu. Onu İsviçre ve Çin takip etti.
EKMEK DEĞİL PİRİNÇ
Japon mutfağında ekmeğin yerini pirinç pilavı alıyor. Hatta 'Yemek yemek' yerine Japonya'da 'pirinç yemek' deyimi kullanılıyor. Hemen her yemekte pirinç pilavı bulunuyor. Japonlar her öğün, sabahları da dahil olmak üzere ekmek yerine haşlanmış pirinç tüketiyorlar.
Domuz eti, at eti ve tavuk eti tüketimi de Japonya'da yaygın. “Yakitori” adını verdikleri şişte ızgara tavuk eti ile sık sık karşılaşıyorsunuz. Güneye doğru gidildikçe ise domuz eti tüketimi artıyor.
Japonya'da cenazeler çok özel ve oldukça detaylı kurallara bağlı törenler olarak kabul ediliyor. Vefat eden kişi, son geceyi evinde ailesiyle beraber geçirip ertesi sabah önce cenaze töreninin yapılacağı mekana ve ardından da krematoryuma götürülüyor.
Japonların bronzlaşmaktan kaçmalarının bir nedeni de cilt özellikleri. Dr. Özgür Göknel, özelliklerinden ötürü Japonların ciltlerinde kolay lekelenme yani kolay ve hızlı pigmentasyon meydana geldiğini söylüyor. Ciltteki bu lekelenme onları kötü ya da çirkin göstereceği için güneşe çıkmıyorlar.
Geleneksel Japon mimarisinde ''minka'' denilen Japon evleri ahşaptan olan görkemli çatıları ile insanları etkileye gelmiştir. Japonya bir ada ülkesi ve minimalizm yani sadelik ve yalınlık anlayışının hâkim olduğu bir yer. Hem iç hem de dış mekân olarak incelendiklerinde farklı olduklarını söylemek mümkün.
Bunlardan biri ise Batı Afrika'da bulunan ülke Gana. Nijerya ve Liberya'da da bazı etnik ve yerel topluluklar köpek ve kedileri hala tüketiyorlar. Gana bu ülkelerin arasında en çok kedi ve köpek eti tüketilen yer.
Çin'de oraya çıkan ve bütün dünyayı etkisi altına alarak binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan COVID-19'dan sonra Çin'in gıda tüketimi ve yaşam tarzlarına yönelik eleştiriler de giderek artıyor. Yapılan araştırmalar, Çin'de yılda 4 milyon kedinin yendiğini ortaya çıkardı.
Tarihte insanlarda köpek eti tüketimi, Doğu ve Güneydoğu Asya, Batı Afrika, Avrupa, Okyanusya ve Amerika'da görülmüştür. 21. yüzyılda ise Çin, Kore ve Vietnam'ın birçok yerinde tüketilmektedir. Özellikle Çin'de her yıl düzenlenen Liçi ve Köpek Yeme Festivali'ne yoğun tepki gösterilmektedir.
“Japonlar neden sürekli fotoğraf çeker? Japonya hükûmeti, halkının yurt dışına çıkmasını teşvik etmektedir. Bu yurt dışı seyahatlerinde ise fotoğraf çekmeleri çok önemlidir. Japonlar, farklı buldukları her türlü mekân, obje veya yapıtın fotoğraflarını çeker.
Kış aylarında ise Japon evleri çok soğuk olur. Çünkü çoğu evde merkezi ısınma sistemi bulunmamaktadır. Bu nedenle banyoyu sadece yıkanmak için değil, aynı zamanda kendilerini ısıtmak için de yatmadan önce yaparlar.
Japon çiftlerin ayrı yatmaya karar vermelerini sağlayan temel faktör aslında farklı çalışma programlarıdır. Hayat arkadaşlarını işten eve geç geldikleri için veya erken uyanmak zorunda kadıkları için rahatsız etmek ya da uykularını bölmek istemezler. Bu yüzden geceyi farklı bir odada veya yatakta geçiriyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri