DEPREM KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca deprem bölgesindeki konutu hasarlı olarak tespit edilen ev sahibi veya kiracılar barınma desteği başvurularını, e-Devlet üzerinden AFAD'ın "Afetzede Barınma Desteği" ekranından yapabilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca e devlet üzerinden açılan AFAD'ın “Afetzade Barınma Desteği” ekranından depremde zarar görmüş ev sahipleri, kiracılar başvuru yapabilir. Tek yapmanız gereken e devleti açıp Afetzade Barınma Desteği'ni açıp başvurunuzu yapmaktır.
Evleri az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere ve fiilen ikamet edilmeyen konutlara barınma desteği yapılmamaktadır. Konutu hasarlı olan afetzedelerden konteyner talebi olanlara sadece taşınma yardımı yapılacak olup, ayrıca kira yardımı yapılmayacaktır.
Ödemeler, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen kesinleşmemiş hasar tespit verileri ve ikametgâh durumunuza göre yapılacaktır. Hasar tespit çalışmaları hala sahada devam etmektedir ve bu çalışmalar sonuçlandıkça ödemeler de devam edecektir.
10 Bin TL deprem yardımı başvurusu nereden, nasıl yapılacak? 10 bin TL deprem yardımı için e-devletten başvuru zorunluluğu bulunmuyor. Ödemeler hane başına yapılmakta olup kişinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Ziraat Bankası'nda hesabı bulunmayan vatandaşların ödemeleri ise kimlikleri üzerinden yapılıyor.
İlgili 40 soru bulundu
İkamet ettikleri konutları yıkık/acil yıktırılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000₺, kiracılara ise aylık 3.000₺ Barınma Yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet “Afetzede Barınma Desteği” sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Ödemeler için e-Devlet'ten başvuru şartı aranmamakta olup, destek ödemelerinin Ziraat Bankası'nda hesabı bulunan vatandaşların doğrudan hesabına, hesabı bulunmayanların ise TC kimlik numaralarına yapılacağı kaydedildi.
DASK'ta az hasarlı binalara sigorta bedeli üzerinden %15 ödeme yapılıyor fakat evim az hasarlı olmasına rağmen yatan miktar % 15 den çok çok az miktarda. Evimin masrafı en az 35 - 45 bin tl arasında ancak tarafıma yatırılan rakam boya parası bile etmiyor.
Az hasarlı bina yardımı nasıl alınır? Yardım başvurusu öncesinde binanın sigortalı olması gerektiği unutulmamalıdır. Ardından hasarın meydana geldiği il ve ilçe belediyesi, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi hangi kurum hizmet veriyor ise o anda başvuru yapılması gerekmektedir.
850 ile 1.250-TL arasında değişen tutarlarda olmak üzere en fazla 12 ay süreyle Aile Destek Programı ödemesi gerçekleştirilecektir. 12 aylık ödeme döneminin son ödemesi 2023 yılı Haziran ayı için olup bu dönemin ödemesi takip eden Temmuz ayı gerçekleştirilerek söz konu destek programı sona erecektir.
1- Afetzedeler için nakdi yardım yapılacak mı? Konutları yıkık/acil yıkılacak/ağır orta veya az hasarlı olarak tespit edilen afetzedelere acil ihtiyaçlarını karşılamaları için hane başına 10 bin lira nakdi destek ödemesi yapılmaktadır.
İtiraz tespitlerinde konutlarının hasar derecesi ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen afetzede vatandaşlarımız da kesin hasar tespitlerinde konutlarının tespiti hiç yapılmamış ya da hasarsız/az hasarlı olarak tespit edilmiş olsa dahi nakdi yardımlardan faydalanabileceklerdir."
Bölgede yaralar hızla sarılmaya devam ederken evi yıkılan ya da kullanılamaz hale gelen vatandaşlar için deprem taşınma yardımı müjdesi verildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taşınma yardımının bugünden itibaren (28 Şubat 2023) hesaplara yatırılacağını duyurmuştu.
Konutları deprem afeti nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır. Deprem destek ödemesinde afet bölgesinde ikamet ediyor olmanız yeterlidir. Başka bir şart aranmamaktadır.
Nakdi yardım, geçici barınma yardımı, kalıcı konut yardımı vb. yardımların hangi afetzedelere, ne ölçüde yapılacağına karar vermek için hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.
10 Bin TL deprem yardımı başvurusu nereden, nasıl yapılacak? 10 bin TL deprem yardımı için e-devletten başvuru zorunluluğu bulunmuyor. Ödemeler hane başına yapılmakta olup kişinin Ziraat Bankası hesabına yatırılıyor. Ziraat Bankası'nda hesabı bulunmayan yurttaşların ödemeleri ise kimlikleri üzerinden yapılıyor.
Hak sahipliği belgesi yıkılan, ciddi hasar gören veya afetlerden etkilenebilecek olan binaların mülkiyet durumunu ve ilişkilerini resmi olarak ispatlayan, güvence altına alan ve afetzedelere binaların yeniden inşasında destek sağlayan bir belgedir.
AZ HASARLI BİNALAR:
Deprem nedeniyle binanın boyasında, sıvalarında ve duvarlarında oluşan ince çatlaklar ile duvarlardan düşen sıvaların olduğu binalardır. (Depremden önce oluşan binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirilmez.) Binanın kullanılmasında bir sakınca yoktur.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Başvurular genellikle il/ ilçe belediyeleri, AFAD veya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü gibi kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilir. Başvuruda bulunurken, binanın afet sonrasındaki hasar durumu, hasarın derecesi, sigorta bilgileri gibi belgelerin sunulması gerekmektedir.
Kızılay 3 bin TL yardım ödemesi için herhangi bir başvuruda bulunulması gerekmiyor. İhtiyaç sahibi aileler SMS'le yatırılan miktar hakkında bilgilendirilip, desteği tek seferde T.C. kimlik numaralarıyla Halkbank üzerinden çekebiliyor.
10 bin TL deprem yardımı banka hesabına yatarsa SMS ile bilgilendirme yapılacak. Ayrıca deprem yardımı e-Devlet üzerinden de sorgulanabilir. Bunun için e-Devlet'in, 'Hane Başı Destek Ödeme Sonucu Sorgulama' sayfasına girmek gerekiyor.
İl AFAD müdürlüklerimizde ikameti kanıtlayıcı evraklar temin edildikten sonra gerekli kontroller yapılarak afetzedelerin T.C. kimlik numarası üzerinden (Ziraat Bankasına) hane başı destek ödemesi yapılacaktır."
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri